Blanculescu: Romania intra cu stangul in 2014, din cauza respingerii memorandumului cu FMI

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 10:50
1159 citiri
Blanculescu: Romania intra cu stangul in 2014, din cauza respingerii memorandumului cu FMI

Neaprobarea Memorandumului cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana de catre presedintele Traian Basescu reprezinta mai degraba o acutizare a luptei politice, decat un element care sa tina cont de logica economica si financiara, iar pierderile pe care le va suferi economia romaneasca vor fi "inmiit mai mari" pentru ca Romania va primi o lovitura asupra credibilitatii sale pe piata externa, considera analistul economic, Ionel Blanculescu.

"Ne aflam in fata acutizarii luptei politice. Practic, s-a trecut o frontiera pe care nimeni pana acum nu a indraznit sa o treaca si anume frontiera economica si financiara. Din cate stiu este primul memorandum respins. In momentul in care lupta politica depaseste aceasta ultima frontiera, impactul este direct asupra populatiei si asupra companiilor. Pierderile pe care le va suferi economia romaneasca vor fi inmiit mai mari decat asa-zisele pierderi pe care le-ar suporta populatia si companiile platind acei sapte centi pe litru acciza suplimentara. O parte din acea suma o vor absorbi companiile petroliere. In primul rand, este vorba de o lovitura asupra credibilitatii Romaniei pe piata externa in fata potentialilor investitori, avand in vedere ca suntem o tara care a incheiat un acord si la prima evaluare nu este in stare sa isi respecte obligatiile", a declarat, luni, pentru Agerpres, Ionel Blanculescu, consilier onorific al premierului si proprietarul unei companii de consultanta financiara.

Memorandumul nu va fi aprobat in decembrie

Acesta a precizat ca nu va mai avea loc aprobarea memorandumului in board-ul FMI pe 18 decembrie, iar acest lucru inseamna ca Romania va intra in luna ianuarie cu un deficit de incredere in ceea ce priveste perceptia internationala.

"Acest lucru se va vedea economic prin scumpirea finantarii externe, prin oprirea unor potentiale investitii straine in Romania si punerea in stand-by a unor proiecte care erau planificate, avand in vedere situatia neclara a bugetului pe anul 2014. Acest memorandum reprezenta un document primar pentru bugetul care se va aproba. Daca memorandumul nu este aprobat, acciza nefiind aprobata, nici bugetul nu poate fi construit pe acea acciza si nici acesta nu va fi aprobat. Lipsa bugetului pe 2014, cu lovitura de incredere data Romaniei pe plan international prin cresterea costurilor resurselor atrase, si nu numai a acelora de stat ci si a celor private, toate insumate vor conduce la un efect inmiit fata de acea asa zisa povara din acciza. Neavand un efect economic aceasta masura de neaprobare a memorandumului reprezinta o acutizare a luptei politice decat un element care sa tina cont de logica economica si financiara", a explicat Blanculescu.

In opinia analistului economic, dimensiunea fundamentala a statului in ceea ce priveste politica fiscala este de a aplica impozite si taxe, acestea fiind "precepte obligatorii care nu depind nici de dorinta populatiei sau a companiilor si nici de vointa lor".

"In momentul in care se creeaza o singura bresa, cum este cea din momentul actual, se transforma intr-un precedent periculos. Daca Guvernul ar renunta la taxa de 7 centi s-ar crea un precedent extrem de periculos ceea ce va permite ca orice functie politica sa se declare din punct de vedere electoral impotriva unor astfel masuri pe care statul le face. Niciodata nu trebuie sa existe functii politice care sa se opuna politicii fiscale a statului, pentru ca intotdeauna politicul va tinde sa anuleze sau sa micsoreze anumite taxe pe motive electorale, in conditiile in care statul functioneaza pe o infrastructura bazata pe taxe si impozite", a adaugat Blanculescu.

Potrivit sursei citate, Guvernul nu va accepta in niciun fel crearea unui precedent in politica fiscala a Romaniei, "cu orice riscuri", iar aceasta taxa va ramane, chiar daca va avea o intarziere de 2-3 luni de zile.

"Eu cred ca peste 2-3 luni aceasta taxa va ramane. Guvernul nu va accepta in niciun fel crearea unui precedent in politica fiscala a Romaniei, nu are cum sa renunte, nu are voie. Nu cred ca Guvernul va accepta crearea unui precedent, cu orice riscuri, dar vor fi doua-trei luni intarziere, pana cand toate procedurile constitutionale si mai putin constitutionale vor conduce la aceasta solutie, dar Romania va plati un pret, iar acest pret va fi platit si de populatie, dar si de companii", a mai aratat Ionel Blanculescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

"Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de catre Guvern. (...) Am decis sa nu aprob acest memorandum pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea la obligatiile pe care si le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti. Nu-mi voi asuma aceasta masura pe care o consider impotriva sanselor de relansare a economie", a spus Basescu, la Palatul Cotroceni.

#blanculescu fmi, #memorandum fmi , #stiri FMI