Ambasadorul SUA: Ar trebui sa va ingrijoreze ca R. Moldova este inaintea Romaniei in ceea ce priveste climatul de business

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 15:41
992 citiri
Ambasadorul SUA: Ar trebui sa va ingrijoreze ca R. Moldova este inaintea Romaniei in ceea ce priveste climatul de business
Foto: Facebook / Ambasada SUA

Un raport realizat de Banca Mondiala, publicat zilele trecute, arata ca Republica Moldova se afla in fata Romaniei in ceea ce priveste climatul de business, ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze, a declarat, vineri, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, la evenimentul "Topul National al Firmelor Private din Romania".

"Un raport publicat acum cateva zile de Banca Mondiala privind climatul de business nu doar in Romania, ci in toate tarile din lume, arata ca unele tari si-au imbunatatit pozitia, inclusiv, spre surprinderea mea, Republica Moldova, care este acum cu putin mai sus decat Romania in ceea ce priveste abilitatea tarii si a companiilor de a face operatiuni aici si a se bucura de un mediu favorabil. Faptul ca Republica Moldova are o pozitie mai buna decat Romania este un lucru care pe mine m-ar ingrijora", a spus Klemm.

El a sustinut ca IMM-urile sunt coloana vertebrala a oricarei economii.

"Sunt sursa de inovatie, reprezinta spiritul antreprenorial, ele au puterea de a esua si de a invata din greseli, de a se ridica din nou pentru a avea succes. Este important sa existe stabilitate, predictibilitate, transparenta, analiza de cost-beneficiu pentru masurile luate", a continuat diplomatul american.

Klemm a adaugat ca, atunci cand a stat de vorba cu reprezentantii IMM-urilor din mai multe zone ale tarii, acestia i-au spus ca principalele obstacole pe care le vad in calea dezvoltarii sunt infrastructura, accesul la piata si forta de munca.

"Oameni precum Thomas Edison, Henry Ford si, recent, David Packard sau Steve Jobs, care au devenit lideri in business, au inceput de jos, pe cont propriu, intr-un garaj, dar au dus initiativa lor cu spirit antreprenorial, au devenit lideri de companii mari. Nu am niciun dubiu ca si in aceasta sala exista acest potential si aici este, poate, viitorul Steve Jobs", le-a spus ambasadorul intreprinzatorilor din sala.

Citeste mai multe despre: Tot mai greu sa faci afaceri in Romania. Am ajuns in clasamentul mondial dupa Republica Moldova.

Romania a cazut 9 locuri fata de anul trecut, ocupand pozitia 45 in clasamentul "Doing Business 2018", elaborat de Banca Mondiala (BM), cu un punctaj total de 72,87 puncte, dupa Republica Moldova.

Desi scorul general obtinut de Romania in acest an este cu 0,17 puncte mai mare decat cel inregistrat anul trecut, tara noastra a pierdut noua pozitii in acest clasament anual care analizeaza, pe baza unor criterii, economiile unui numar de 190 de tari. ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA: Ar trebui sa va ingrijoreze ca R. Moldova este inaintea Romaniei in ceea ce priveste climatul de business" pe Ziare.com

#Klemm mediu economic Romania Moldova , #Stiri Macroeconomie