Schimbarile realizate prin inlocuirea vechilor tehnologii si-au gasit un termen inca din anii '90. Profesorul Clayton Cristensen de la Harvard a impus atunci termenul de "inovatie perturbatoare", iar astazi este omniprezent. Uber perturba afacerile din zona tranportului cu taxiuri, Cronuts perturba producatorii alimentelelor micului dejun clasic, iar Twitter perturba comunicatiile.
Ce perturba, insa, siguranta unei companii in fata noii concurente de pe piata? In teoria lui Cristensen, o inovatie pertubatoare este una inferioara calitativ celor existente pe piata, dar care are alte atribute atragatoare in fata publicului. Mai toate studiile care au luat in calcul marimea firmelor, confruntate cu noile provocari de pe piata, si capacitatea lor inovatoare nu au reusit sa gaseasca o relatie directa intre cele doua criterii, arata intr-un articol jurnalistii publicatiei The Economist.
Cercetare fara rezultate
Cu toatea cestea, o noua analiza efectuata de Rebecca Henderson, un alt economist reputat ar Harvardului, indica faptul ca banii investiti de companiile deja stabile pe piata dau rezultate nesatisfacatoare, comparativ cu uimitoarele inovatii realizate pe bugete limitate de catre noile firme concurente. O explicatie ar consta in faptul ca investitia in noi tehnologii ar insemna sacrificarea in timp scurt a vechilor metode ce poarta un patent al succesului, fapt ce duce in final la investitii reduse in noile tehnologii aparute pe piata sau la incercari timide de a... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 14:44