Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 a fost votat de Parlamentul European si a intrat in faza de conciliere cu consiliul format din sefii de stat ai tarilor membre.
Ultimii au cerut o reducere a bugetului, dar Parlamentul nu a tinut cont de solicitare si a votat o marire a acestuia pentru anul 2018. Din acest motiv e nevoie de o runda suplimentara de negocieri inainte de a fi aprobat.
Din cei 751 de membri ai PE, la votul final au participat 667, pentru adoptarea bugetului au fost date 414 voturi, 163 au votat impotriva si au fost 90 de abtineri.
Aceasta a fost o mare victorie pentru eurodeputatul Siegfried Muresan, (PMP), negociatorul sef al Parlamentului European pentru realizarea proiectului votat miercuri si care a respins solicitarea Consiliului Uniunii Europene de a se face o reducere de 1,7 miliarde de euro din cele 160,6 miliarde prevazute in exercitiul financiar pentru anul 2018.
"O majoritate confortabila de peste 400 de voturi m-ar ajuta mult in ce priveste negocierea cu Consiliul European", a declarat Siegfried Muresan, raportor general si negociator sef al parlamentului, cu putin timp inainte de vot.
In acest moment, reprezentantii europeni ai cetatenilor au decis ca Uniunea sa cheltuie in 2018 peste 160 de miliarde de euro, netinand seama de cererea sefilor statelor membre.
Majoritatea euro parlamentarilor au votat pentru cresterea bugetului pe 2018 al Uniunii Europene. In imagine, un lider de grup le face semn colegilor sa voteze... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 21:43
Parlamentul a adoptat marti bugetul de stat pentru anul 2017, in timp record, dupa doar 13 ore de dezbateri in plen, impartite in doua zile.
Pentru buget au votat 208 voturi parlamentari, in timp ce 205 voturi au fost impotriva.
La Parlament a fost prezent si premierul Sorin Grindeanu, care a asteptat sa plece presedintele Klaus Iohannis pentru a veni in plen. Seful statului s-a adresat marti Parlamentului, insa premierul si ministrii sai nu au vrut sa fie prezenti.
"Multumesc Parlamentului ca a adoptat in regim de urgenta bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu totii. Era nevoie sa fie poate votat mai de demult daca lucrurile s-ar fi desfasurat intr-un calendar normal, si asta era bine pentru Romania. As vrea sa transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori si sa reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, dupa vot.
Premierul a precizat ca Executivul are in vedere trei masuri principale: "simplificarea debirocratizarii, reducerea taxelor si facilitarea accesului la finantare".
"Trebuie sa realizam toate investitiile pe care ni le-am propus in 2017 in infrastructura si sa indeplinim toate masurile din programul de guvernare. Este un buget concentrat atat pe politici sociale, cat si pe politici de dezvolatare.
Ne incadram intr-un deficit de 3%. Am alocat 2% din PIB pentru Armata si asta s-a intamplat pentru prima data in bugetul din anul acesta. Ultimul lucru pe care vreau sa il... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 13:48
Bugetul pe 2016, care se indreapta astazi spre votul final in Parlament, inregistreaza cateva recorduri cel putin pentru ultimii ani - cele mai putine amendamente depuse si cel mai lin parcurs spre adoptare.
Doar chestiunea banilor pentru biserici si cea a salariului minim pe economie au mai starnit ceva pasiune. Asta in timp ce in anii trecuti dezbaterile pe marginea miilor de amendamente depuse se prelungeau pana tarziu in noapte.
Daca adoptarea bugetului, pe care PNL si PSD au anuntat deja ca il voteaza, pare in afara oricarui dubiu, nu acelasi lucru se poate spune si despre calitatea lui. Este un buget pentru dezvoltarea Romaniei sau unul pentru pacea politica? Este un buget cu viziune sau doar un nou cont contabil?
Citeste mai departe despre "Bugetul 2016 - dezvoltare sau populism? Viziune sau pace politica? Dezbatere Ziare.com" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 08:29
Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca in cursul zilei de luni, cel tarziu marti se vor finaliza negocierile cu FMI, pe tema bugetului de stat pe 2015, si ca PSD propune ca votul in Parlament sa fie pe 21 decembrie,o data cu juramantul lui Iohannis.
El a precizat ca "in cursul zilei de luni, marti cel tarziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe liniile principale anuntate, si anume un buget pe 2015 care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit si ca se acopera toate masurile de crestere economica si protectie sociala anuntate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit".
"Aceste discutii le avem azi si maine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata, dupa ce finalizam si includem toate amanuntele tehnice, catre Parlament. Daca vineri dimineata pleaca catre Parlament, in urma unei sedinte speciale pe care o vom avea probabnil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-si indeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea in comisii si adoptarea in plen", a afirmat Ponta.
Potrivit presedintelui PSD, "calendarul pe care i il propune ramane sa fie aprobat de conducerea Parlamentului. " Propunem un vot final pe buget in ziua de 21 decembrie, zi in care oricum Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru depunerea juramantului de... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:02
Bugetul pentru anul 2014 a fost adoptat de Parlament in nici 30 de ore de la inceperea procedurii, cu o majoritate zdrobitoare de 346 de voturi. Opozitia nu a reusit sa treaca niciun amendament, dar batalia politica abia incepe, in contextul in care Victor Ponta sustine ca presedintele tarii va retrimite actul normativ in Parlament.
"Exista o explicatie pentru care bugetul a fost adoptat mai repede, pentru ca nu prevede taieri, in sfarsit nu se mai taie de la oameni. Din pacate, cred ca o sa ne mai intalnim inca o data, desi nu este vointa mea, evident. Exista un om in Romania care este mai 'separat' decat ceilalti 20 de milioane si are dreptul de a opri promulgarea bugetului", a declarat premierul Victor Ponta, in plenul reunit al Parlamentului, dupa finalizarea votului.
Plenul Parlamentului a votat, marti, intr-o ora, toate articolele si anexele proiectului de lege a bugetului de stat pentru anul 2014. Lucrarile Parlamentului aiu continuat miercuri, cu dezbaterea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2014 si votul final pentru fiecare din cele doua bugete.
Un buget de 100 de miliarde de lei
Bugetul de stat pe 2014 prevede venituri totale de 100,93 miliarde lei, mai mari cu 4,8% fata de 2013, cheltuieli totale de 119,25 miliarde lei, in crestere cu 3,41%, si un deficit de 18,32 miliarde lei.
Veniturile fiscale sunt de 85,72 miliarde lei, in crestere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013, din care incasarile din impozitul pe profit -... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:15
Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.
"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.
Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.
Dupa doua respingeri, luni, de catre... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:31
Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36
Parlamentul a adoptat joi proiectul bugetului de stat pe anul 2012.
Bugetul a fost adoptat cu 239 de voturi "pentru" si 168 de voturi "impotriva".
Proiectul de buget a fost votat prin ridicare de maini. La vot au participat si reprezentantii opozitiei, care au boicotat sedinta plenului pentru asumarea raspunderii Guvernului. Vezi declaratiile din Parlament:
Emil Boc, prim-ministru:
- Apreciez taria coalitiei care a reusit sa dea un vot si sa nu cada prada tentatiei populiste si electorale. In Romania, politica se schimba: coalitia a trimis in istorie demagogia
- Propunerea unui deficit in plus de 4% dovedeste faptul ca opozitia ramane captiva populismului
- Datele pe care le contesta domnul Tariceanu, cu tot respectul pentru domnia sa, fac parte din raportul Consiliului fiscal pe 2007, unde la pagina 7 se spune ca la finele anului 2008, Romania avea 8,9% din PIB, epuizand spatiul de manevra in perioada de recesiune care a urmeaza
- Guvernul din 2008 a pornit cu un buget de investitii de 39 de miliarde de lei si a cheltuit doar 32 miliarde pe pomeni electorale si asistenta sociala
- In ceea ce priveste personalul, donum Tariceanu a pornit cu 28 de miliarde de lei si a cheltuit 45 de miliarde, acolo a fost locul in care s-a produs un dezechilibru major in Romania.
- Bugetul adoptat astazi ne plaseaza traiectoria de a ajunge la un deficit structural de 0,5%.
- Noi, in 2011, crestem cheltuielile de investitii de la 36,1 miliarde de lei la 38,1... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:15
Senatorii si deputatii se vor intruni, joi, in trei sedinte comune succesive, pentru a decide privind angajarea raspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ si votul la legile bugetului.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a mentionat ca, in jurul orei 11.00, parlamentarii se vor reuni in plenul Parlamentului pentru ca premierul Emil Boc sa isi asume raspunderea, in doua sedinte comune, pentru cele doua proiecte de lege.
Prima sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului are loc pentru angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru modificarea articolului 29 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor se va face in cursul celei de-a doua sedinte comune a Camerelor legislative.
Ulterior, senatorii si deputatii vor da votul final, intr-o a treia sedinta comuna a Parlamentului, privind proiectele Legii bugetului de stat si Legii asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012, dezbaterile pe articole fiind finalizate miercuri.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca deputatii si senatorii USL nu vor participa la sedinta Parlamentului de joi, in care Guvernul isi va angaja raspunderea pentru proiectele de lege privind comasarea alegerilor si numirea... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 22:20