Presedintele Klaus Iohannis va primi marti, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, intalnirea dintre seful statului si delegatia FMI, condusa de Andrea Schaechter, seful misiunii Fondului in Romania, este programata pentru ora 11:00.
Ministerul Finantelor Publice a inceput marti discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International pe marginea bugetului de stat pe 2016.
Saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara ca se discuta inclusiv posibilitatea incheierii unui nou acord.
"In actualele conditii la nivel international, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate ...citeste mai departe despre "Presedintele Iohannis primeste marti delegatia FMI la Cotroceni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 18:50
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter (foto), se va afla in Romania in perioada 27 ianuarie - 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare, a declarat miercuri reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Vor avea loc consultari in cadrul Articolului IV si a treia evaluare a acordului Stand-By de tip preventiv incheiat cu Romania, care a fost aprobat in data de 27 septembrie 2013. Membrii misiunii vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii ale economiei romanesti si prioritatile in reformele ...citeste mai departe despre "FMI vine la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 17:20
Reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene au sosit marti dimineata la Palatul Victoria pentru primele discutii cu premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si cu ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov.
Misiunea comuna de experti ai FMI si CE se va afla la Bucuresti pana pe 10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015.
Tariceanu discuta cu Ponta la guvern, inainte de intalnirea cu delegatia FMI
Intr-un comunicat de la sfarsitul lunii noiembrie, ministerul Finantelor Publice preciza ca misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, si nu reprezinta o misiune de evaluare a ...citeste mai departe despre "Victor Ponta, fata in fata cu delegatia FMI la Palatul Victoria - cine participa la discutii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 11:55
Perspectivele de crestere economica pentru anul 2014 sunt incurajatoare, prognozele unor institutii internationale precum BERD si Banca Mondiala situandu-se in intervalul 2,4%-2,5%. Totusi, Fondul Monetar International, cu care Romania a incheiat in toamna anului trecut un nou acord stand-by, continua sa supravegheze indeaproape activitatea Guvernului si politicile sale fiscale. Business24 prezinta mizele negocierilor dintre FMI si autoritatile romane, care incep marti, la Bucuresti.
Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.
Razboiul dintre Palate privind aplicarea accizei la carburanti
Primele discutii ale Guvernului cu reprezentantii FMI au avut loc la mijlocul lunii octombrie 2013 si s-au concretizat pe 27 septrembrie odata ce Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania.
Trei luni mai traziu, mai exact la inceputul lunii decembrie, presedintele Traian Basescu anunta ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana avand in vedere ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.
"Nu imi voi asuma majorarea accizei la carburanti. Nu imi voi asuma aceasta masura care e anti-economica,... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:19
Presedintele Traian Basescu va primi joi, la palatul Cotroceni, delegatia comuna a FMI, a Bancii Mondiale si Comisiei Europene. Este a cincea vizita de evaluare a acordului preventiv semnat in anul 2011.
In cadrul acestei misiuni de evaluare, autoritatile romane au o sarcina grea, si anume sa convinga finantatorii externi sa accepte recuperarea diminuarilor salariale din 2010, desi guvernul nu si-a facut toate temele.
Guvernul a anuntat deja Comisia Europeana, in cadrul Programului de convergenta, aprobat saptamana trecuta, ca va decide in cursul acestui an, recuperarea integrala a diminuarilor salariale.
"In conditiile mentinerii politicii de inlocuire a unui angajat din sapte care parasesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o usoara crestere fata de anul 2011, insa pe termen mediu se reia tendinta de scadere a acestora", se arata in document.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%. Pentru buget, cheltuielile se ridica la doua miliarde lei in plus, anual.
Context economic dificil
Iar momentul pentru risipa nu este tocmai oportun, avand in vedere ca Romania se afla din nou in recesiune, dupa doua trimestre de scadere economica:
"Cel mai periculos in 2012 este ca vom... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 12:31
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale isi incepe, marti, vizita in Romania, avand ca scop principal evaluarea politicilor bugetare ale Romaniei. Misiunea se va afla in tara noastra in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.
Miza acestei vizite o reprezinta bugetul pe 2012, a carui depunere in parlament a fost intarziata. Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012. Respectiv - discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.
Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme.
Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI, se arata in scrisoarea inaintata Parlamentului de catre premierul Emil Boc.
Traian Basescu cere un deficit "mult mai mic de 3%"
Luni, cu numai o zi inainte de inceperea evaluarii, presedintele Traian Basescu a avut o... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:12