Grecii nu se lasa: Arhivele sovietice ascund dovezi impotriva Germaniei

Luni, 23 Martie 2015, ora 12:00
7776 citiri
Grecii nu se lasa: Arhivele sovietice ascund dovezi impotriva Germaniei
Foto: Greek Reporter

Premierul grec Alexis Tsipras se intalneste luni cu cancelarul Angela Merkel pentru a discuta problema datoriilor inregistrate de statul elen, iar atmosfera se anunta a fi una tensionata.

Cu doar cateva zile in urma, in cadrul unei vizite la Berlin, ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias, a reluat tema despagubirilor pe care Atena le solicita Germaniei pentru daunele provocate in perioada ocupatiei naziste.

In urma cu doua saptamani, o solicitare asemanatoare, lansata de la tribuna Parlamentului de la Atena de catre prim-ministrul Tsipras, s-a izbit de un refuz categoric al Berlinului.

Acum, Kotzias redeschide subiectul datoriei germane cerand o comisie mixta care sa analizeze problema, informeaza agentia rusa Sputnik News.

Numitor comun

"Atena vrea sa ajunga la un acord privind tema despagubirilor. Trebuie sa gasim un numitor comun", a declarat ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, intr-un interviu pentru publicatia germana Sueddeutsche Zeitung.

Kotzias a mentionat ca el este adeptul unei solutii politice care sa convina ambelor parti, insistand pe necesitatea constituirii unei comisii mixte de specialisti eleni si germani care sa studieze problema.

Dovezi din arhivele sovietice

Joi, secretarul de stat din Ministerul Apararii, Kostas Isihos, a confirmat ca a solicitat Moscovei copii dupa documentele din Arhiva de Stat a Rusiei privind date despre ocupatia germana in Grecia cu scopul de a le folosi la revendicarea despagubirilor de razboi datorate de Germania.

Ministrul de Externe grec s-a aflat la Berlin la sfarsitul saptamanii trecute intr-o vizita oficiala premergatoare intalnirii cruciale dintre cei doi sefi de guvern: Alexis Tsipras si Angela Merkel.

Tema principala a discutiilor dintre cei doi oficiali o reprezinta solicitarea Greciei pentru eliberarea imprumutului care sa asigure plata transelor catre creditorii internationali.

O scrisoare expediata deja de Tsipras catre cancelaria de la Berlin arata ca Grecia este in imposibilitatea de a-si plati datoriile fara un sprijin financiar din partea statelor din zona euro, mentioneaza ziarul Financial Times.

O scrisoare pierduta

La inceptul saptamanii trecute, Tsipras si-a calcat pe inima si a cerut ajutorul celui mai important creditor al Greciei din zona euro, Germania, pentru a debloca transele imprumutului negociat la sfarsitul lunii februarie fara a mai insista pe aplicarea imediata a unui set de reforme fiscale de catre oficialii de la Atena.

Ajunsa in mana reporterilor de la Financial Times, scrisoarea arata ca, fara asistenta financiara externa, Grecia risca sa declare falimentul de tara pana la sfarsitul lunii viitoare.

Optiunile guvernului de la Atena se reduc in acest moment la a alege intre plata transelor din imprumutul contractat de la FMI si Banca Centrala Europeana si plata salariilor si pensiilor.

"Grecia nu mai are acces pe pietele financiare internationale si, cu obstacolele intampinate in asigurarea sumelor pentru plata transelor creditelor contractate, devine clar ca restrictiile impuse de BCE si intarzierea in acordarea asistentei financiare pe termen scurt fac imposibil pentru orice guvern sa isi plateasca datoriile", i-a scris Tsipras Angelei Merkel.

Opozitie spaniola

Saptamana trecuta, Tsipras a avut ocazia sa se intalneasca cu o parte din oficialii europeni, printre care Angela Merkel, Francois Hollande si presedintele BCE, Mario Draghi, in cadrul summit-ului de doua zile sustinut la Bruxelles de sefii de stat europeni.

Cu toate acestea, guvernul de la Atena se confrunta cu o opozitie larga in randul celorlalte state din zona euro, ministrul de Finante spaniol, Luis de Guindos, anuntand ca se va opune acordarii oricaror sume de bani Greciei pana cand nu vor fi transpuse in practica reformele asumate de oficialii eleni.

Procesul de implementare a reformelor ar putea dura cateva luni, iar Alexis Tsipras considera ca pozitia reprezentantilor Bancii Centrale Europene a devenit prea drastica in ultima perioada.

Jalba pe cinci pagini

Scrisoarea expediata catre Angela Merkel este o jalba in toata puterea cuvantului, fiind intinsa pe nu mai putin de cinci pagini, mai toate plangerile oficialului de la Atena vizand pozitia adoptata de BCE in cadrul recentelor discutii cu partea elena.

Tsipras se plange de faptul ca BCE a interzis bancilor elene sa detina o parte prea mare din datoria pe termen scurt a statului, blocand astfel si sansa guvernului de la Atena de a strange bani din piata prin emiterea unor certficate de trezorerie, in conditiile in care bancile locale se dovedesc singurii clienti in astfel de operatiuni.

Tsipras solicita ca Banca Centrala Europeana sa revina la normele mai putin severe aplicate in ianuarie 2015, din moment ce creditorii si guvernul grec au convenit deja asupra extinderii programului de asitenta financiara la sfarsitul lunii trecute.

In momentul de fata, conducerea ECB analizeaza varianta impunerii unor cerinte catre bancile din Grecia prin care acestea sa fie obligate sa renunte la titlurile de stat grecesti din portofoliul lor.

Scrisoarea, desi impanata cu promisiuni de respectare a cerintelor impuse de creditori Atenei si de asigurari in mentinerea cooperarii cu institutiile financiare internationale, are un ton de final care nu prevesteste o evolutie prea buna a negocierilor tete-a-tete Merkel-Tsipras.

La final, premierul grec atrage atentia ca un refuz in acordarea imprumutului pe termen scurt poate declansa probleme mult mai mari atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro.

#negocieri Angela Merkel Alexis Tsipras, #despagubiri razboi Germania, #scrisoare Alexis Tsipras, #imprumut termen scurt Grecia , #Cancelarul Germaniei