Grecia vrea ca UE sa tina cont de "sacrificiile" facute de catre greci

Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:32
1051 citiri
Grecia vrea ca UE sa tina cont de "sacrificiile" facute de catre greci

Grecia va cere la summitul de la Bruxelles ca UE "sa raspunda sacrificiilor" facute de catre greci printr-o renegociere a planului sau de austeritate, scrie presa greaca joi.

Acest mesaj, continut in scrisoarea premierului Antonis Samaras, aflat in convalescenta, va fi transmis de catre presedintele Carolos Papoulias, care ii tine locul la Bruxelles, scrie cotidianul Ta Nea.

Samaras, care se reface in urma unei operati la ochi, subliniaza ca alegerile legislative de la 17 iunie din Grecia au dovedit ca cei 11 milioane de greci au ales, in majoritatea lor, o orientare proeuropeana.

Liderul conservator, sef al unui Guvern de coalitie, afirma ca o recesiune mai grava decat s-a prevazut impune o revizuire a planului de austeritate semnat in februarie in schimbul unui nou ajutor masiv, in valoare de 130 de miliarde de euro.

O misiune a creditorilor reprezentand Troika UE, BCE si FMI urmeaza sa soseasca saptamana viitoare la Atena cu scopul de a evalua situatia reala a Greciei, amanand o vizita prevazuta luni.

"Sa nu asteptati o decizie cu privire la Grecia in cadrul Consiliului European", a declarat luni Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german.

Guvernul grec doreste sa obtina o amanare cu doi ani, pana in 2016, a obiectivelor ce vizeaza asanarea, dar si abandonarea sau inghetarea mai multor masuri din memorandum, ca de exemplu concedierea unui numar de aproximativ 150.000 de functionari pana in 2015.

Dupa doua luni de vid politic, Grecia se confrunta cu o criza de lichiditati. PIB-ul s-ar putea contracta cu 6,7% in 2012, fata de 5% cat era prevazut initial, iar somajul atinge 22,6%.

Asa cum procedeaza de obicei inaintea unei vizite a Troikai si a unei noi runde de negocieri cu creditorii, presa greaca publica o cascada de date si previziuni catastrofale, ca de exemplu o contractare a PIB-ului cu 9,1% in trimestrul al treilea, citand centrul de planificare KEPE.

#Samaras Grecia summit UE, #Samaras declaratii Summit, #Samaras masurri austeritate Grecia , #Grecia