Premierul Greciei intinde covorul rosu investitorilor chinezi

Vineri, 17 Mai 2013, ora 11:24
1350 citiri
Premierul Greciei intinde covorul rosu investitorilor chinezi

Premierul Antonis Samaras a declarat ca Grecia ar trebui considerata de China o poarta pentru investitii in Europa si a promis ca investitorii straini vor fi "tratati cu covorul rosu" pentru a contribui la revigorarea economiei elene.

Samaras, aflat la Beijing intr-o vizita de cinci zile in China, a declarat ca tara sa "este ancorata in zona euro" si s-a aratat increzator "intr-o noua era a cooperarii", transmite Bloomberg.

Jian Yaoping, secretar de stat in Ministerul Comertului de la Beijing, a afirmat la randul sau ca China va extinde investitiile in portul Pireu. Totodata, oficialul a afirmat ca investitorii chinezi sunt interesati de proiecte de infrastructura in UE.

"Grecia este hotarata sa transforme criza intr-o oportunitate pentru un nou inceput. Combinand avantajele oferite de Grecia si forta de penetrare a Chinei in comertul global, precum si costurile competitive de productie, putem construi un parteneriat puternic", a spus Samaras.

Premierul elen conduce o delgatie de peste 60 de oameni de afaceri greci, inclusiv reprezentanti ai Alpha Bank. Statul elen vrea sa revina la finantarea de pe piete si cauta investitori.

Fitch a imbunatatit marti ratingul Greciei de la "CCC" la "B-", cu perspectiva stabila, datorita progresului inregistrat in privinta reducerii dezechilibrelor din economie si scaderii deficitelor.

Grecia este finantata de UE si FMI din martie 2010, iar Samaras a declarat recent ca guvernul intentioneaza sa efectueze anul viitor prima emisiune de obligatiuni dupa criza, sperand ca operatiunea odata incheiata cu succes va reprezenta un semnal pozitiv decisiv pentru investitorii straini.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat joi, intr-o intalnire cu Samaras, ca are in vedere dublarea comertului dintre cele doua tari pana in 2015 si extinderea investitiilor chineze in portul Pireu.

Grupul chinez Cosco Pacific a castigat in 2009 un contract pentru operatiuni cu containere la Pireu.

#relatii economice Grecia China, #investitori chinezi Grecia, #criza economica grecia, #investitii china europa , #Grecia