India va ajunge in 4 ani mai bogata ca Germania si Japonia la un loc

Luni, 16 Martie 2015, ora 19:43
4894 citiri
India va ajunge in 4 ani mai bogata ca Germania si Japonia la un loc
Foto: Naira Land

Zona Asiei ramane in continuare pilonul cresterii economice la nivel global, dar de aceasta data nu China va conduce topul economiilor potente la nivel mondial, ci India.

Cresterea economica a Indiei pentru anul in curs va fi de 7,2 procente, pentru 2016 fiind asteptata o crestere economica de 7,5%.

Cel putin asa crede presedintele FMI, Christine Lagarde, prezenta zilele acestea intr-o vizita oficiala in New Delhi, arata cotidianul britanic The Telegraph.

O raza de speranta

India va depasi anul acesta ritmul de crestere economica al Chinei, devenind cel mai rapid dezvoltata economie in crestere, a precizat Christine Lagarde in timpul vizitei oficiale din capitala New Delhi.

Pentru sefa FMI, India apare in acest moment ca o "pata luminoasa pe un orizont intunecat", mentionand ca noua generatie si progresul inregistrat de autoritati in implementarea reformelor dau sperante pentru mentinerea acestui trend si in anii viitori.

Saptamana trecuta, FMI a dat publicitatii estimarile privind cresterea economica din India pe urmatorii doi ani.

Conform acestora, guvernul condus de Narendra Modi se indreapta spre o crestere economica de 7,2% in acest an si de 7,5% in 2016.

Peste Germania si Japonia la un loc

Pentru Lagarde este evident ca economia indiana evolueaza din ce in ce mai bine.

Sefa FMI nu s-a sfiit sa pronosticheze ca, in acest ritm, Produsul Intern Brut al tarii va fi mai mare decat cel al Japoniei si Germaniei laolalta folosind ca etalon puterea de cumparare din fiecare tara.

"Sunteti martorii cladirii unui viitor luminos. In 2019, PIB-ul Indiei va avea o valoare dubla fata de cel din 2009 si, comparand preturile de achizitie pentru fiecare economie in parte, acesta va fi mai mare decat cele ale Germaniei si Japoniei puse la un loc", a precizat Lagarde.

Productia, secretul succesului

"Productia din India va depasi, de asemenea, productia realizata in celelalte trei economii emergente, Rusia, Brazilia si Indonezia. Odata cu aceasta, rolul Indiei in randul statelor in curs de dezvoltare se va schimba", a apreciat Lagarde.

Statisticile FMI arata ca, pana in 2030, populatia Indiei o va depasi pe cea a Chinei, devenind tara cu cea mai mare forta de munca din lume.

Pentru 2015, estimarile guvernului de la Beijing arata o crestere economica de 7 procente.

Analiza FMI indica o varianta de doar 6,8% crestere economica in acest an pentru China si doar 6,3% in 2016.

Pentru Lagarde, doar Statele Unite si Marea Britanie mai dau semne de revigorare economica, prognozele pentru Japonia si zona euro fiind in continuare sumbre.

Dolarul bulverseaza pietele

Aprecierea continua a dolarului din ultima perioada, cu 13% in fata euro si 5% in fata lirei sterline, este un fenomen ingrijorator pentru analistii FMI.

Christine Lagarde crede ca evolutia monedei americane este in masura sa starneasca turbulente in pietele emergente.

"Economiile in curs de dezvoltare sunt pandite de un pericol triplu in fata cresterii dolarului, care poate aduce o volatilitate generata de retragerea capitalului, ca si dobanzi mai mari pe piata internationala.

Un dolar puternic va avea un impact semnificativ asupra pietelor emergente si prin faptul ca gradul lor de indatorare in dolari pentru multe banci si companii din aceste tari a crescut in ultimii cinci ani", a precizat presedintele FMI.

#crestere economica india, #prognoza crestere economica FMI, #prognoza economica India , #Rezultate financiare