Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Se apropie momentul in care Mugur Isarescu trebuie sa decida daca isi va prelungi sau nu mandatul de peste un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei, el fiind guvernatorul de banca centrala cu cea mai mare vechime in functie la nivel mondial, transmite Bloomberg.
Guvernatorul BNR are 69 de ani si in mandatul sau a trecut prin orice conjunctura economica de la hyperinflatie, in conditiile in care Romania era in pragul falimentului, si pana la criza financiara globala din 2008. Ceea ce va face in luna octombrie, atunci cand ii expira actualul mandat, ar putea fi un indicator al independentei bancilor centrale intr-o era a populismului, comenteaza Bloomberg.
Potrivit sursei citate, Romania este ultima tara care da dureri de cap oficialilor UE, care incearca sa raspunda amenintarilor la adresa democratiei venite din alte state ale fostului bloc comunist. Comitetele de politica monetara ale bancilor centrale din Ungaria si Polonia sunt deja alcatuite din oamenii care sunt aliati ai guvernelor.
Potrivit Bloomberg, Isarescu ar putea fi mai inclinat sa plece daca va exista o amenintare similara si asupra Consiliului de Administratie al BNR, unde toti membri urmeaza sa fie realesi sau inlocuiti.
"Daca actuala conducere este inlocuita cu oameni slab calificati si loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creste iar leul ar putea fi supus la presiuni. Ma tem ca daca nu va fi Isarescu, va fi cineva mai putin credibil... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 11:39
Mugur Isarescu si intreg Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a venit marti in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, dezbaterea din Parlament
Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate? Vreau sa avem un dialog cat se poate de util.
Daniel Zamfir: Discutam despre ROBOR, inflatie. Vreau sa intram
Isarescu: Va multumim pentru invitatie, pentru a lamuri evolutia sistemului bancar. Am venit impreuna cu colegii mei, pentru ca am observat ca exista o confuzie, se crede ca BNR este condusa de o singura persoana. Acesta este motivul pentru care suntem toti aici, nu pentru a impresiona.
- Vreau sa dau raspunsuri scurte si daca mai exista nelamuriri sa le clarificam.
- La finantarea bancara, doar un numar mic de companii sunt bancabile, desi sursele de finantare interne sunt mai mari decat nivelul creditarii. Sunt mai multi bani la banci decat pot bancile sa acorde credite. Cand ai un grad scazut de intermediere scade nivelul creditului si cresc costurile.
- Sa trecem acum la manipularea ROBOR.
Zamfir: Domnule Isarescu, noi facem organizarea aici. Sunteti in Parlament. Nu treceti la alt subiect, vrem sa punem intrebari. Am o rugaminte, nu este o conferinta de... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 11:40
Conducerea BNR castiga mai putin decat anul trecut, dupa ce plafonarea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate a fost eliminata.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu si ceilalti membri ai conducerii executive au venituri cu aproximativ 9 la suta mai mici decat anul trecut, scrie Profit.ro.
Veniturile lui Mugur Isarescu totalizeaza 55.417 lei pe luna, insa doar 39.005 lei reprezinta salariul. In luna septembrie 2016, venitul sau net era de 61.203 lei. Scaderea este de 9,5 la suta.
Numarul 2 in BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, are venituri de 53.232 de lei, din care 36.963 de lei reprezina salariul. In cazul sau, scaderea este de 9,4 la suta, de la 58.743 de lei.
La randul lor, viceguvernatorii Liviu Voinea si Eugen Nicolaescu au venituri de 54.867 de lei, respectiv 49.789 de lei.
De asemenea, au scazut si veniturile directorilor, de la un maxim de 31.062 de lei pana la un maxim de 28.643 de lei.
Citeste si:
Cate persoane sunt afectate de noua plata a CAS si CASS si in ce domenii lucreazaOamenii de afaceri contesta eliminarea plafonarii CAS si CASS: In programul de guvernare au promis altcevaDe la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni ...citeste mai departe despre "Salariile lui Mugur Isarescu si conducerii BNR au scazut, dupa masurile fiscale ale Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 11:49
Conducerea Bancii Nationale a Romaniei a decis sa faca publice salariile mult solicitate de opinia publica, pentru a pune punct speculatiilor aparute in presa in ultima perioada.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu a castigat anul trecut, in medie, peste 16.000 de euro pe luna, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a obtinut peste 13.000 de euro, iar viceguvernatorul Liviu Voinea, circa 12.300 de euro lunar, a anuntat, joi purtatorul de cuvant al BNR.
Mugur Isarescu a declarat, in august, ca are venituri salariale lunare de 13.601 euro, din care 9.495 de euro net lunar reprezinta salariul, la care se adauga indemnizatia de conducere de 4.106 euro.
La aceste sume s-au adaugat insa si alte venituri variabile, in functie de anumiti indicatori.
"Guvernatorul Mugur Isarescu a castigat anul trecut, probabil, in jur de 16.000 de euro lunar", a declarat joi purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
Pe langa venitul salarial, se poate adauga, anual, si o participatie la profitul ...citeste mai departe despre "Cat castiga lunar Mugur Isarescu si ce alte salarii se mai dau in BNR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 12:41
E ceva nefiresc, as zice chiar dubios, in asaltul cu tuse de linsaj asupra guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, pe un subiect extrem de populist, cu nuante nationaliste, dar, fara indoiala, tocmai de aceea de mare impact.
Intr-o tara saraca, in care o mie de euro reprezinta un salariu de invidiat, sa afli ca guvernatorul BNR castiga lunar, salariu de baza plus indemnizatie de conducere, echivalentul a 13.600 de euro este pentru multi enervant. Ce sa mai vorbim despre alte sume vehiculate, 33 de mii de euro, 40 de mii de euro etc?
In primul rand, mi se pare interesant ca aceia care vehiculeaza diverse sume, acuzandu-l pe guvernator ca minte atunci cand vorbeste despre acesti bani, nu aduc nicio dovada concreta despre veniturile respective. Declaratii la ANI, fluturasi de salarii, or fi, nu zic nu, dar de vazut nu le-au vazut.
Dar ce spun ca abordarea este populista?
Citeste mai departe despre "De ce trebuie linsat Mugur Isarescu?" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 August 2016, ora 07:05
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a contractat in luna august un imprumut de 700.000 de lei (155.000 de euro) de la UniCredit Tiriac Bank pentru a cumpara un apartament dintr-un complex rezidential situat in Capitala, in apropierea Arcului de Triumf.
Apartamentul, de 120 de metri patrati, are living si doua dormitoare, cu cate o baie fiecare, la care se adauga doua terase. Locuinta face parte din complexul rezidential Alia, dezvoltat tot cu finantare de la UniCredit Tiriac Bank.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca Isarescu a cumparat apartamentul pentru ca nu detinea o locuinta in Bucuresti.
"A optat pentru un credit in lei pentru ca sa nu-si asume niciun risc, intrucat imprumuturile in valuta comporta anumite riscuri. Asa cum a indemnat si populatia sa-si faca credite in moneda in care este platita, guvernatorul a optat pentru lei pentru ca are venituri in lei. Asta inseamna fara riscuri", a afirmat Vasilescu.
Creditul este cu dobanda variabila si a fost contractat pentru o perioada care sa nu angajeze veniturile din pensie ale guvernatorului, a precizat Vasilescu.
Isarescu detine impreuna cu sotia o casa de locuit in suprafata de 260 de metri patrati, in comuna Gruiu, sat Silistea Snagovului, precum si o casa de vacanta, de 88,8 metri patrati, in judetul Valcea.
Potrivit declaratiei de avere publicate de Agentia Nationala de Integritate, seful bancii centrale are depozite in banci de mai multe sute... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:01
Guvernatorul BNR a fost propus pentru functia de prim-ministru al Romaniei de catre Traian Basescu, care isi doreste la conducerea Guvernului un premier independent."Basescu s-a dus special la BNR pentru discutia cu guvernatorul. Presedintele a venit cu solutia premierului independent dupa ce a constatat la discutia cu liderii de organizatii PDL ca Boc nu mai are sustinerea necesara pentru a ramane si la partid, si la Guvern.
Traian Basescu se grabeste sa impuna un nou premier pentru ca Alianta PSD-PNL nu s-a inregistrat inca la Tribunal si, formal, nu va putea spune la consultarile viitoare de la Cotroceni ca are grupul parlamentar cel mai numeros", potrivit Gandul.
Presedintele Traian Basescu a avut doua intalniri cu membrii PDL, inaintea alegerilor pentru conducerea centrala.
Conform unor surse participante la discutiile de duminica si luni, Basescu a vrut sa afle cum vad liderii de filiale situatia din partid si, mai ales, evolutia PDL.
Presedintele ar fi spus ca el nu are nicio preferinta pentru vreun candidat la sefia partidului, dar ca ar vrea sa ii vada in conducere pe «reformistii» Sever Voinescu, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Radu Ungureanu si Teodor Baconschi. mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:17
Proprietarul Holdingului Ana este de parere ca o tara nu poate prospera atunci cand oamenilor, in loc sa li se induca ideea "Munciti precum Copos ca sa aveti si voi ca el", li se induce ideea "Hai sa luam de la Copos, ca sa nu mai aiba nici el" si il lauda pe Guvernatorul BNR pentru ca a reusit sa tina departe Romania de un dezastru financiar similar cu cel al Greciei si Irlandei.Omul de afaceri spune ca modificarile fiscale si bugetare frecvente nu sunt benefice si ca investitorii au nevoie sa stie care sunt regulile jocului si de convingerea ca acestea nu se vor modifica pe parcurs.
"Nu poti construi un plan de afaceri pornind de la reglementari care se modifica mereu, uneori in sfidarea legilor. Ma refer aici la modificarile Codului Fiscal care, potrivit legii, pot fi efectuate cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acestora si numai in anul urmator celui in care au fost adoptate prin lege", a mai declarat acesta.
Omul de afaceri afirma ca, pana acum, efectele pozitive ale frecventelor modificari fiscale si bugetare sunt greu de identificat si ca sporirea numarului de biruri nu poate compensa proasta gestionare a banului public.
"Daca as fi om politic, as spune ca 2011 trebuie sa fie un an al investitiilor, care sa creeze locuri de munca si valoare adaugata".
Infrastructura, sanatatea, educatia, agricultura, turismul sunt in opinia acestuia domeniile in care se poate investi si atrage cu succes fonduri europene.
"Nefiind om politic ci om de afaceri, fac in... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 19:30