Tariceanu, catre reprezentantii bancilor: Sa nu aveti impresia ca ati venit pe teritoriu minat

Marti, 19 Februarie 2019, ora 17:07
738 citiri
Tariceanu, catre reprezentantii bancilor: Sa nu aveti impresia ca ati venit pe teritoriu minat
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a transmis reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor, prezenti, marti, la Parlament, pentru dezbaterea masurilor OUG 114 in sectorul bancar, ca parlamentarii sunt deschisi la discutii si nu vrea sa aiba impresia ca sunt pe "teritoriu minat sau ostil".

"Intalnirea de azi e prilejuita de faptul ca OUG 114. A intrat practic in dezbatere in Parlament si in ordinea constitutionala, Senatul este prima Camera de dezbatere.

Am discutat cu foarte multi dintre colegii mei senatori si nu numai, de exemplu, dl Vosganian si dl Gerea sunt reprezentanti din Camera Deputatilor. Este evident ca acesta nu este un dialog academic, e un dialog practic, pentru ca, fara a nega scopul OUG, am vazut o serie de reactii in domeniul bancar pe care vrem sa le discutam cu dvs ca sa le intelegem mai bine.

Intentia OUG 114 in ceea ce priveste sectorul bancar a fost, nu ascund, de a pune presiune legat de creditele acordate mediului economic, cat si persoanelor private. Vreau sa facem lucrurile intr-o logica liberala. Vrem din aceasta OUG sa protejam si interesul consumatorilor, clientilor bancilor, dar trebuie sa tinem cont si de interesul bancilor, pentru ca ele trebuie sa faca profit.

Nu vrem sa existe in final o negociere din care cineva sa castige totul si altii sa piarda totul. Trebuie sa fie un win-win, sa aiba toata lumea de castigat", a declarat Tariceanu, in debutul intalnirii.

Acesta a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR.

Isarescu garanteaza in Parlament ca ROBOR nu e manipulat: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!

Tariceanu a vorbit si despre subiectul activelor care trebuie sa ramana impozitabile, precizand ca trebuie vazut daca ar putea fi aduse modificari in acest sens prevederilor OUG 114.

"Am sa faca scurta referire cu privire la o discutie pe care am avut-o cu guvernatorul BNR si cu membri ai Consiliului de administratie. Din discutiile pe care le-am avut cu domniile lor, a rezultat clar ca exista o disponibilitate pentru a reconsidera modul in care se calculeaza ROBOR.

BNR a spus da, fata de modalitatea care exista in prezent, ROBOR stabilit prin cotatii de banci, o sedinta de fixing la ora 11:00, am putea sa ne gandim sa stabilim ROBOR pe baza tranzactiil ...citeste mai departe despre "Tariceanu, catre reprezentantii bancilor: Sa nu aveti impresia ca ati venit pe teritoriu minat" pe Ziare.com

#Tariceanu banci OUG 114 , #Stiri Macroeconomie