Tensiuni intre Isarescu si Teodorovici din cauza OUG 114. BNR cere sa fie abrogata

Marti, 19 Februarie 2019, ora 07:52
1105 citiri

Luni a avut loc o sedinta a Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, in care s-a discutat despre modificarea taxei pe lacomie, care afecteaza negativ intregul sector bancar al tarii, inclusiv BNR.

Reprezentantii Bancii Nationale i-au cerut ministrului de Finante abrogarea ordonantei, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Pro TV.

Oficialii BNR au venit la sedinta de ieri pregatiti cu studii tehnice care sa demonstreze pericolul pe care OUG 114 il reprezinta pentru stabilitatea economica.

De cealalta, parte ministrul Eugen Teodorovici a venit tarziu la sedinta, dupa 2 ore, si apoi s-ar fi apucat sa le reproseze oficialilor BNR ca au criticat pe el si intreg Guvernul.

In schimb, mai marii BNR, Mugur Isarescu, Liviu Voinea si Florin Georgescu, au venit cu argumente concrete care arata ca taxarea bancilor legata de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri si suprataxarea celor din telecomunicatii, ar avea efecte in lant, care au potential de afectare a economiei.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie, ca dovada ca la final s-a emis un comunicat care nu spune mai nimic, decat ca s-ar fi "identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018".

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Curs de Guvernare, Ministerul Finantelor urmeaza sa decida daca si eventual cum va schimba legislatia privind legarea dobanzilor la credite de un alt indicator, care sa inlocuiasca indicele ROBOR.

Mai multe alternative de inlocuire a mediilor dobanzilor interbancare (ROBOR) ar fi fost prezentate in sedinta de luni.

Comunicatul oficial nu pomeneste nimic de ROBOR sau de alti indicatori care sa-l inlocuiasca, in contextul in care Banca Nationala (BNR) a cerut explicit ca din "ordonanta lacomiei" (OUG 114/2018) sa dispara orice legatura dintre o taxa bancara si media dobanzilor de piata interbancare (ROBOR).

Altfel, instrumentul principal de politica monetara al bancii centrale - dobanda de referinta la care imprumuta bancile - si-ar pierde eficacitatea si BNR nu si-ar mai putea indeplini principala atributie de pastrare a stabilitatii preturilor - au spus oficialii bancii centrale.

Pe de alta parte, Comisia de buget a Senatului are pe ordinea de zi a sedintei de marti, de la ora 11:00, adoptarea unui raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018.

In contextul nemultumirilor legate de aceasta ordonanta, premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ...citeste mai departe despre "Tensiuni intre Isarescu si Teodorovici din cauza OUG 114. BNR cere sa fie abrogata" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Isarescu BNR taxa lacomie ordonanta Teodorovici , #Stiri Finantare