Un raport al Comisiei Europene critica Guvernul: Deficitul ar putea creste, politica fiscala a Romaniei e imprudenta

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 14:51
864 citiri
Un raport al Comisiei Europene critica Guvernul: Deficitul ar putea creste, politica fiscala a Romaniei e imprudenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Un raport ingrijorator a ajuns pe masa Comisiei Europene, in aceste zile, realizat de reprezentantii CE care au venit luna trecuta in tara noastra si au vorbit cu guvernantii despre planurile fiscal-bugetare ale Bucurestiului pentru a tine in frau deficitul.

Raportul ajuns la Bruxelles a fost realizat in urma unei misiuni a CE in Romania din perioada 26-27 septembrie.

Misiunea Comisiei Europene s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Ionut Misa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, membri ai Consiliului Fiscal si din comisiile de specialitate economica din Parlament.

Tara noastra se afla, din primavara, in procedura de deviere semnificativa (SDP), pentru ca ne-am abatut de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016. Una dintre concluziile de acum ale misiunii CE este ca guvernantii nostri nu au de gand sa respecte recomandarile facute in cadrul SDP.

"Intelegerea noastra este ca autoritatile romane nu intentioneaza sa actioneze potrivit recomandarilor SDP. Ministrul de Finante a confirmat ca obiectivul pentru 2017 ramane un deficit bugetar nominal de 3% din PIB, in timp ce o ajustare structurala in 2017 nu reprezinta o prioritate", se arata in concluziile misiunii CE.

Raportorii europeni adauga ca rectificarea bugetara facuta de Guvern in septembrie mentine tinta de deficit la 2,96% din PIB.

"Aceasta cifra indica o deteriorare a deficitului structural in comparatie cu cel prevazut in bugetul initial din 2017, care planificase deja o orientare fiscala expansionista.

Ministrul de Finante a sustinut ca recomandarea SDP a venit la sfarsitul anului, lasand un spatiu limitat de manevra pentru ajustarea structurala recomandata.

Rectificarea bugetara recenta ridica, de asemenea, ingrijorari cu privire la calitatea finantelor publice", adauga raportul misiunii CE.

Specialistii de la Bruxelles atrag atentia ca "Romania a adoptat politici care sporesc consumul pe termen scurt (reduceri de impozite indirecte, cresteri ale salariilor in sectorul public) si sunt dificil de inversat, mai degraba decat politici care au ca scop stimularea pe termen indelungat a cresterii economice, cum ar fi imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE sau imbunatatirea calitatii investitilor statului".

Raportorii europeni subliniaza ca autoritatile de la Bucuresti urmaresc mentinerea unui deficit global de 3% din PIB in 2018, insa, "avand in vedere decalajul pozitiv si din ce in ce mai mare al productiei, mentinerea deficitului nominal de 3% din PIB in 2018 ar implica ...citeste mai departe despre "Un raport al Comisiei Europene critica Guvernul: Deficitul ar putea creste, politica fiscala a Romaniei e imprudenta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport Comisia Europeana deficit , #Stiri Macroeconomie