Constructorul aeronautic american Boeing si-a imbunatatit, marti, estimarile privind vanzarile de avioane de pasageri si marfa in urmatorii 20 ani, dupa ce comenzile solide primite in primele doua zile ale salonului aeronautic de la Farnborough au scos in evidenta rezistenta industriei la tensiunile comerciale globale, transmite Reuters.
Potrivit celor mai recente prognoze ale Boeing, companiile aeriene din intreaga lume vor avea nevoie de 42.700 de noi avioane, in valoare de 6.300 miliarde de dolari, in urmatorii 20 de ani, in crestere fata de 41.030 de noi avioane, in valoare de 6.050 miliarde de dolari, cat estima in urma cu un an.
Grupul american estimeaza ca 31.360 de noi avioane, in loc de 29.530 de noi avioane cat estima anterior, vor fi livrate pe segmentul monoculoar, "vaca de muls" a celor doi mari producatori mondiali de avioane (Boeing si Airbus) si totodata cel mai popular tip de avion pentru companiile low-cost.
De asemenea, Boeing si-a imbunatatit estimarile referitoare la cererea mondiala pentru avioane de marfa, pana la 980 de noi avioane fata de 920 de avioane in urma cu un an, pe fondul cresterii comertului electronic, in special in China.
In schimb, Boeing si-a revizuit in jos estimarile referitoare la avioanele de mari dimensiuni, cu 140 de aparate, pana la 8.070 de avioane. Tot in jos au fost revizuite si estimarile Boeing privind cererea de avioane regionale, pana la 2.320 de livrari.
Vicepresedintele Boeing, Randy Tinseth, a subliniat... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 15:09
Trump s-a alaturat aliatilor din Arabia Saudita si alte tari arabe pentru a critica implicarea Qatarului in finantarea unor organizatii considerate a sta la baza unor grupari teroriste din Orientul Mijlociu.
Insa, amestecul presedintelui american in disputa tarilor arabe pericliteaza un contract militar de care firma Boeing are nevoie ca de apa pentru a mentine in productie avionul F-15, scrie Defense News.
Anul trecut, dupa mai mmulte runde de negocieri, presedintele Obama a aprobat vanzarea unui lot de 72 avioane multirol F-15QA catre guvernul de la Doha, dar afacerea de 21,1 miliarde de dolari este periclitata de replicile noului ocupant al Biroului Oval.
Mai mult, armata americana are una din cele mai mari baze militare din Orientul Mijlociu in apropierea capitalei din Qatar, iar comentariile lui Trump ar putea duce la evacuarea celor 10.000 de militari din baza aeriana Al Udeid.
O parte din senatorii americani spera ca tensiunile din Golful Persic sa nu escaladeze, pentru a nu afecta relatiile comerciale si diplomatice dintre SUA si Qatar, dar chestiunea este destul de riscanta pentru a prognoza daca Boeing va reusi sa mentina productia avionului F-15 pana in 2020.
"Sper ca presedintele nu vrea sa aiba un asemenea impact asupra locurilor de munca din America. Stiu ca avem un contract important si cu Arabia Saudita, dar acele arme nu vor fi produse aici, ci peste hotare", a comentat Claire McCaskill, senator de Missouri, stat in care Boeing are o fabrica... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 08:45
Gigantii industriei aerospatiale din Europa si SUA, Airbus si Boeing, au de infruntat un nou competitor rezultat din fuziunea a doua companii din Rusia si China si care poarta numele de China-Rusia Commercial Aircraft International (CRAIC).
Compania are in plan producerea unui avion de dimensiuni mari, capabil sa faca o concurenta reala aeronavelor A350 XWB si 787 Dreamliner, produse de cele doua companii occidentale, anunta CNN Money.
Cooperarea in domeniul aerospatial a fost pusa la cale inca din iunie 2016, cand presedintii Xi Jinping si Vladimir Putin au stabilit planul initial de creare a CRAIC.
Pana la lansarea primului avion produs de noua companie ar mai putea trece un deceniu, rsii si chinezii lucrand la un proiect cu o autonomie de 10.000 km si o capacitate de 280 locuri.
Companiile din sectorl aeronauitic din ambele tari au o evolutie destul de lenta fata de competitorii din Occident, Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) punand pe piata anul acesta modelui C919, care concureaza cu A320 si Boeing 737.
In celasi timp, compania de stat United Air Corporation (UAC) din Rusia vrea sa lanseze in cursul lunii viitoare aeronava Irkut MC-21.
Pentru a trece la un alt nivel insa, ambele state au realizat ca au nevoie de o cooperare mai stransa in domeniul aerospatial, asa ca pus bazele companiei mixte care va avea sediul in Shanghai.
Pana in 2030, China ar putea deveni cea mai importanta piata in domeniul aeronautic, reprezentantii Boeing... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 05:04
2Nivelul comertului cu arme a crescut in 2014 pentru al saselea an consecutiv, conform unui studiu efectuat de expertii companiei americane de cercetare IHS.
Valoarea totala a cheltuielilor de aparare din lumea intreaga a crescut cu 13 procente, pana la suma de 64,4 miliarde de dolari.
Din acest punct de vedere, producatorii de armament pot sta linistiti, in top aparand mereu clienti noi dispusi sa plateasca sume ridicate pentru modernizarea arsenalului din dotare, informeaza ziarul The Independent.
Topul agresivitatii
Anul trecut, sauditii au plusat cu aproape un miliard de dolari mai mult decat guvernul Indiei in programul de modernizare a tehnicii militare din tara.
6,5 miliarde de dolari a cheltuit Arabia Saudita pe armamentul achizitionat in 2014, ocupand si primul loc in topul importatorilor de arme din lumea intreaga.
Riadul a recurs anul trecut la o crestere a investitiilor in armament modern cu 54%, surclasand India in topul marilor cumparatori de arme din lume.
Regatul din Orientul Mijlociu este secondat de India, cu un buget de achizitii de 5,6 miliarde de dolari si de China care a important tehnica de lupta in valoare de 2,6 miliarde USD.
Emiratele Arabe Unite si Taiwanul detin pozitiile 4 si 5 in clasament, fiecare cu cate 2,2 miliarde de dolari, in timp ce Australia le urmeaza, cu un buget de 2 miliarde destinat noilor arme.
Topul celor mai mari vanzatori de tehnica militara
In tabara cealalta, "premiantii" sunt, in ordine, SUA si... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 16:14
Marii producatori din industria aeronautica au primit un balon de oxigen important odata cu deschiderea "Paris air show". Airbus si Boeing, doua dintre companiile care se confrunta cu o scadere a comenzilor pe piata din Rusia, au inregistrat comenzi pentru aproape 200 de aeronave.
Inca din prima zi a spectacolului aeronautic, cele doua companii au primit comenzi totalizand 42 de miliarde de dolari, operatorul Garuda Indonesia dovedindu-se unul dintre cei mai valorosi clienti, raporteaza portalul Market Watch.
Strategii noi
Airbus a dat semnalul ca se pregateste sa modifice planul de constructie al masivului A380 superjumbo pentru a revigora vanzarile anemice ale avionului care trebuia sa fie reprezentativ pentru compania europeana.
"A380neo ar putea veni cu motoare noi, un fuselaj mai lung si un numar sporit de locuri pentru pasageri", a anuntat John Leahy, directorul de vanzari al Airbus, cu ocazia show-ului aviatic.
Cel putin 10 companii de transport aerian si-au manifestat interesul fata de varianta noua a superjumbo-jetului Airbus, inca din prima zi a expozitiei.
Boeing, pe de alta parte, mizeaza pe aeronavele de curse lungi cu doua motoare, luni semnand si precontractul pentru livrarea a 10 avioane 777X-8 pentru Qatar Airways, operator care detine deja alte 50 de aeronave de acelasi tip.
Boieng 777X s-a lansat in urma cu doi ani, iar acum este unul dintre cele mai apreciate avioane de calatori, compania livrand pana in prezent peste 300 de... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:08
1Boeing si Airbus au castigat comenzi noi in valoare totala de 129 miliarde de dolari la Salonul Aeronautic de la Paris, pentru un total de 848 aeronave, insa unii clienti sunt nemultumiti de perioadele indelungate de asteptare, pe fondul capacitatii insuficiente de productie.
Airbus a primit comenzi pentru 466 de avioane, cu o valoare de lista de 69 miliarde de dolari. Boeing a semnat la Paris contracte pentru 382 de aeronave, in valoare de 60 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Anul trecut, la Salonul Aeronautic de la Farnborough, Marea Britanie, cele doua companii au castigat comenzi in valoare totala de 53 miliarde de dolari.
Unii cumparatori se arata insa nemultumiti de perioadele foarte lungi de asteptare.
Directorul general al Qatar Airways, Akbar Al Baker, a declarat ca face presiun la Boeing pentru a obtine cat mai multe aeronave 787 Dreamliner inainte de anul 2020.
"Este dificil. Este un model care se vinde foarte bine. Daca ne vor programa pentru deceniul urmator, nu suntem interesati", a afirmat el.
Liste de asteptare pana in 2020
Producatorii cresc capacitatea fabricilor pentru a reduce riscul ridicat de perioade indelungate de asteptare. Airbus a anuntat ca pana in 2020 va creste productia de aeronave A320neos de la 42 la 50 de unitati pe luna. Boeing vrea sa majoreze productia de aeronave cu o singura punte de la 35 pe luna la 42 pe luna pana anul viitor.
Pe de alta parte, abilitatea companiilor de a creste productia este limitata... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:40
Constructorul aeronautic european Airbus estimeaza ca va vinde peste 800 de avioane in acest an, cu 100 de unitati mai mult decat prognoza anterior, a declarat miercuri directorul general de la EADS, Tom Enders, transmite Reuters.
In primele patru luni ale acestui an, Airbus a primit comenzi pentru 514 de aparate, iar compania a inceput anul cu obiectivul de a vinde 700 de avioane in 2013.
"Estimez ca in 2013 Airbus va primi comenzi pentru peste 800 de aparate", a declarat miercuri Tom Enders in fata actionarilor EADS reuniti cu prilejul adunarii generale anuale. Enders a mai spus ca primul zbor al aparatului Airbus A350 va avea loc in saptamanile urmatoare.
Anul trecut, Airbus a pierdut titlul de cel mai mari constructor aerian din lume, in fata rivalului american Boeing, atat in termeni de comenzi cat si de avioane livrate.
Luna trecuta, insa, Airbus a incheiat cel mai mare contract din istoria industriei aeronautice, o comanda pentru 234 de aparate A320 venita din partea companiei Lion, a carei valoare este de 18,4 miliarde de euro. mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 10:11
Constructorul aeronautic american Boeing a anuntat joi vanzarea unui numar record de avioane comerciale, 601 in 2012, anul intensificarii productiei sale si in care a inregistrat cel de-al doilea sau record consecutiv in materie de comenzi de la infiintare, noteaza AFP.
Livrarile Boeing au crescut in 2012 cu 26% fata de 2011, cand constructorul a vandut 477 de aparate, pentru prima data de la recordul stabilit in 1999, se afirma intr-un comunicat al concernului aerian american.
In total, Boeing a obtinut anul trecut 1.203 comenzi ferme si a incheiat 2012 cu 4.573 comenzi primite de companie de la infiintare.
In 2012 s-a inregistrat o intensificare neta a productiei constructorului aerian american, ceea ce reprezinta o 'performanta remarcabila', a declarat intr-un comunicat directorul general al Boeing Commercial Airplanes, Ray Conner.
Performanta in 2012 a fost sustinuta de avionul monoculoar 737, aparatul cel mai bine vandut la nivel mondial si care a inregistrat cea de-a 10.000-a sa cerere. Anul trecut, Boeing a vandut 415 exemplare din cele 1.124 de comenzi ferme pe care le-a primit pentru respectivul tip de avion, 914 fiind pentru cea mai recenta si ieftina versiune, 737 MAX. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:36
Airbus a inregistrat un numar record de 1.413 de comenzi pentru aeronavele comerciale, in 2011, in valoare de 140 de miliarde de dolari. Compania a depasit rivalul Boieng, care a vandut 805 aeronave in 2011, potrivit Airbus.
Compania Airbus, cel mai mare producator de aeronave din Europa, a recunoscut, insa, ca ar putea avea probleme in pastrarea locului in clasament si in 2012. Compania are in plan vanzarea a 570 de avioane in 2012, ceea ce inseamna o scadere de peste 50% a comenzilor pentru acest an.
Airbus a beneficiat din cresterea cererii din Asia si Orientul Mijlociu pentru companiile aeriene, si pentru o perioada, acest lucru a izolat compania de problemele economice regionale, scrie EuroNews.
Cresterea pretului pentru combustibili a contribuit la cresterea numarului de comenzi, considera CEO-ul Airbus, Thomas Enders.
"A fost un an destul de bun. Datoram succesul nostru vanzarii noii variante de A320, care are un consum considerabil mai mic. Intr-o lume in care pretul combustibilului creste tot mai mult, companiile aeriene au nevoie de aeronave eficiente din punct de vedere economic. Acesta este secretul din spatele sucesului nostru in 2011", a spus acesta.
Airbus se asteapta sa vanda 570 de aeronave anul acesta, in crestere fata de cele 534 de aeronave vandute in 2010, insa recunoaste ca ar putea ramane in urma Boeing din punctul de vedere al comenzilor.
CEO-ul companiei estimeaza ca 40% din livrarile sale pe 2012 se vor indrepta catre pietele din... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:08