Constantin Nita (ME): In noiembrie am avut exporturi record de 4,9 miliarde euro

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:06
1337 citiri
Constantin Nita (ME): In noiembrie am avut exporturi record de 4,9 miliarde euro
Foto: octavpelin.wordpress.com

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a facut, luni, un bilant la incheierea mandatului, anuntand pentru luna noiembrie exporturi record de 4,9 milioane euro, cu previziunea de incheiere a anului 2014 cu un volum de vanzari pe pietele externe de peste 50 miliarde euro.

'Cred ca am reusit sa pun baze solide in minister, atat ca programe de investitii, cat si in ceea ce priveste cadrul legislativ. Am inregistrat un record la exporturi, in noiembrie, de 4,9 milioane de euro. Sunt convins ca volumul exporturilor va depasi anul acesta 50 de miliarde de euro. A realizat proiectul de infiintare a Institutului Roman de Comert Exterior, pe baza caruia se vor relua proiectele de creare a unor centre de promovare pentru comert exterior, proiecte care sunt deja in lucru. Trebuie sa avem o activitate mult mai agresiva in proiectele de promovare externa. Acum avem o pondere de 60% in exporturile cu tarile din Uniunea Europeana si restul cu tarile non-UE. Vrem sa crestem ponderea exporturilor pe pietele non-UE', a spus Nita, care a precizat ca a discutat aceasta strategie cu succesorul sau desemnat la portofoliul Economiei, Mihai Tudose, informeaza Agerpres.

Nita a precizat ca in mandatul sau a fost finalizata si strategia de industrializare.

'Ceea ce avem in momentul de fata ca industrie necesita o retehnologizare puternica', a subliniat Constantin Nita.

Acesta a mai spus ca situatia combinatului Oltchim este buna, cu o cifra de afaceri de 16 milioane de euro lunar, in 2014, fata de 5 milioane euro in 2013.

'Oltchim a avut un profit operational de un milion de euro. In conditiile in care nu vine niciun investitor, sunt solutii de transformare a datoriilor Oltchim in actiuni ale Statului. Nu se pune problema ca aceasta companie sa fie data la fier vechi, sa fie falimentata. In ceea ce priveste Cuprumin, este in lucru un proiect de infiintare a unei Companii Nationale de Cupru, care sa includa Cuprumin, Moldomin si Minvest Deva. Am incercat sa stimulez programul Prima masina, am incercat sa miscam industria aeronautica, mai avem probleme la Romaero si Avioane Craiova. Activitatea acestora nu acopera pierderile pe care le-au acumulat', a explicat Nita, precizand ca acestea sunt lucrurile pe care a incercat sa le rezolve in cele 10 luni de mandat la ME.

Fostul ministru a precizat, de asemenea, ca este aproape finalizat proiectul de lege a industriei de aparare si ca, el considera ca 'exista posibilitatea ca industria de aparare sa produca echipamente care sunt cerute de piata internationala'.

'Volumul total al contractelor incheiate de industria de aparare a fost de 252 milioane dolari, din care 91 milioane dolari au fost livrari la 1 decembrie 2014', a spus Nita.

Acesta nu a explicat cauzele remanierii sale.

'Nu as putea sa va spun din ce cauza plec. Explicatia v-o poate da primul ministru. Eu sunt om politic. Fiind parlamentar si politician de o lunga perioada, am acceptat aceste luari de decizie', a aratat Nita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Constantin Nita bilant, #Constantin Nita incheiere mandat , #Exporturi