Avioane F-35 si drone MQ-9 Reaper, vandute de administratia Trump in ultima zi de mandat Emiratelor Arabe Unite

Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 11:03
955 citiri
Avioane F-35 si drone MQ-9 Reaper, vandute de administratia Trump in ultima zi de mandat Emiratelor Arabe Unite
Sursa: Pixabay

Cu doar cateva ore inainte de investirea lui Joe Biden in functie de presedinte al Statelor Unite, Emiratele Arabe Unite (EAU) si administratia Donald Trump au ajung la un acord privind vanzare de arme, in valoare de 23 miliarde dolari, printre care se numara si cele 50 avioane F-35.

Potrivit agentiei Reuters, care a dat stirea in premiera, acordul a fost unul dintre ultimele documentele pe care administratia Trump si-a pus semnatura, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Sursa citata precizeaza ca acordul pentru vanzarea a 50 de avioane F-35 si 18 drone MQ-9 Reaper catre Emiratele Arabe Unite a fost semnat de administratia Trump cu doar o ora inainte ca Joe Biden sa fie investit in functia de presedinte al SUA.

O sursa anonima a confirmat pentru publicatia Defense News ca oficialii SUA si EAU au semnat miercuri o cerere de oferta, care consolideaza conditiile unei vanzari militare straine intre doua state.

Departamentele de Stat si cel al Apararii nu au raspuns solicitarilor Defense News de a confirma sau nu daca administratia Trump a vandut, in ultima zi de mandat, 50 de avioane F-35 si 18 drone MQ-9 Reaper catre Emiratele Arabe Unite.

Valoarea contractului este de peste 20 de miliarde de dolari

Acordul cuprinde costul aeronavelor, specificatiile tehnice si programul pentru livrarile a F-35 catre EAU, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu subiectul. Aceste surse nu au putut confirma data la care urmeaza sa fie livrat primul F-35 catre Abu Dhabi, dar au declarat ca o propunere anterioara prevedea 2027 ca o posibila data.

Acordul cu Emiratele Arabe Unite a fost estimat anterior la o valoare de 23,37 miliarde de dolari, incluzand 50 de luptatori F-35A in valoare de 10,4 miliarde de dolari, 18 drone MQ-9B in valoare de 2,97 miliarde de dolari si munitii aer-aer si aer-sol in valoare de 10 miliarde de dolari.

Este de asteptat ca valoarea totala a acestor contracte sa se schimbe la momentul negocierilor cu contractorul principal al avioanelor F-35, compania Lockheed Martin si cu producatorul dronelor MQ-9, compania General Atomics.

Nu este clar daca administratia Biden va incerca sa anuleze acordul. Antony Blinken, viitorul secretar de Stat al lui Biden, a precizat la sfarsitul lunii octombrie ca vanzarea avioanelor F-35 catre EAU este "ceva la care ar trebui sa ne uitam foarte, foarte atent", datorita obligatiilor SUA de a pastra avantajul militar al Israelului in Orientul Mijlociu.

La finalul anului trecut Bloombe ...citeste mai departe despre "Avioane F-35 si drone MQ-9 Reaper, vandute de administratia Trump in ultima zi de mandat Emiratelor Arabe Unite" pe Ziare.com

#F 35, #stiri internationale, #Emiratele Arabe Unite, #Statele Unite Americii, #Donald Trump, #Pentagon , #Stiri International