Presedintele Finlandei il contrazice pe Trump: Nu cumparam acum avioane de lupta

Miercuri, 30 August 2017, ora 14:11
1072 citiri
Presedintele Finlandei il contrazice pe Trump: Nu cumparam acum avioane de lupta
Foto: captura video Youtube

Presedintele finlandez Sauli Niinisto a negat, marti, ca tara sa va cumpara noi avioane de lupta de la producatorul american Boeing, ca urmare a unor comentarii facute de Donald Trump.

Aviatia finlandeza urmeaza sa inlocuiasca flota invechita de 62 de aparate F/A-18 Hornet, cu avioane de lupta multirol, tranzactia urmand sa se ridice la o suma cuprinsa intre 7 si 10 miliarde de euro, pana in anul 2025, scrie agentia Reuters.

Luni, presedintele Trump a spus, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Casa Alba, impreuna cu omologul sau finlandez, ca "unul dintre lucrurile care se intampla este ca achizitionati mari cantitati de avioane F-18 grozave, de la Boeing, si este unul dintre avioanele grozave, grozavele avioane de lupta, si cumparati o multime de alte echipamente de lupta".

"Cunosc toate echipamentele militare si sunt de acord cu tot ce ati cumparat. Am vorbit despre asta inainte. Cred ca Finlanda este o tara respectata din punct de vedere militar", a adaugat liderul de la Casa Alba.

Acesta fusese intrebat in legatura de ajutorul pe care Statele Unite ar urma sa il acorde Finlandei in eventualitatea in care relatiile Helsinkului cu Moscova s-ar deteriora.

Momentele pot fi urmarite in inregistrarea de mai jos a conferintei comune de presa, incepand cu minutul 26:35.

Niinisto, care statea langa Trump, a parut surprins, insa nu a facut comentarii dupa afirmatiile presedintelui american. Ulterior, a negat insa acordul cu Boeing, pe contul sau de Twitter, dar si jurnalistilor finlandezi, marti, la Washington.

"Pare ca, pe partea de vanzari, deciziile trecute si sperantele legate de viitoare decizii s-au amestecat... Achizitionarea tocmai incepe, iar asta este foarte clar aici", le-a spus presedintele finlandez.

O decizie finala privind achizitionarea de avioane de lupta de catre Helsinki ar urma sa fie luata la inceputul anilor 2020.

Finlanda nu este stat membru NATO, dar este in discutii pentru aderare.

Putin avertizeaza: Daca Finlanda adera la NATO, Rusia isi va repozitiona trupeleCum poate o tara sa reziste razboiului informational dus de Rusia in toata lumea. Lectia FinlandeiTrei avioane rusesti au fost interceptate de spanioli si finlandezi ...citeste mai departe despre "Presedintele Finlandei il contrazice pe Trump: Nu cumparam acum avioane de lupta" pe Ziare.com

#presedinte Finlanda avioane lupta SUA, #SUA avioane lupta Finlanda, #Trump presedinte Finlanda avioane lupta , #Stiri International