Cea mai mare banca italiana, UniCredit SpA, va concedia, pana in 2018, aproximativ 6% din forta sa de munca, masura facand parte din planul sau strategic, dupa ce, in 2013, a inregistrat pierderi record de 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), transmit AP si BBC.
In 2012, UniCredit a inregistrat un profit net de 865 de milioane de euro.
Banca va renunta la 8.500 de angajati, din care 5.700 in Italia, ceea ce va duce la economii de 700 de milioane de euro pana in 2018. Planul strategic prevede obtinerea unui profit net de doua miliarde de euro anul acesta si triplarea castigurilor pana la 6,6 miliarde de euro in 2018. De asemenea, vor fi efectuate investitii de 4,5 miliarde de euro pentru majorarea veniturilor.
Federico Ghizzoni a apreciat ca 2013 'a reprezentat un punct de cotitura'
Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, a apreciat ca 2013 'a reprezentat un punct de cotitura', iar banca va majora creditarea 'si va sprijini economia in Italia si in Europa'.
In 2013, banca italiana a pus deoparte 13,7 miliarde de euro pentru a acoperi pierderile din credite neperformante.
UniCredit a raportat pierderi record de 14 miliarde de euro
Chiar daca UniCredit a raportat marti pierderi record de 14 miliarde de euro, actiunile bancii au urcat la bursa de la Milano cu aproape 6%, dupa ce aceasta a anuntat ca nu va avea nevoie de o majorare a capitalului si va trece cu bine procesul de verificare a calitatii activelor demarat de BCE.
Printre... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 12:13
Unicredit Þiriac Bank estimeaza ca va recupera 17,2 milioane euro din creditul de 22 milioane euro pentru un proiect imobiliar de lux in Bucuresti, potrivit datelor prezentate luni, la o conferinta despre insolventa, de Mircea Cotiga, director recuperare si prevenirea fraudelor in cadrul bancii.
Performanta bancii este remarcabila in conditiile in care preturile apartamentelor au scazut cu 50% in perioada crizei, considera reprezentantii Unicredit.
Creditul a fost acordat pentru proiectul imobiliar Alia, in zona Arcul de Triumf - Manastire Casin, cu 124 de apartamente de lux. In acest complex rezidential, a cumparat un apartament de lux si guvernatorul BNR.
Potrivit lui Cotiga, banca a ales varianta cea mai complicata - reorganizarea companiei in insolventa - pentru a maximiza suma recuperata.
"Suntem foarte aproape de a recupera intreaga suma estimata de 17,2 milioane euro. Mai avem de vandut ultimele 20 de apartamente, pentru care vom lansa o promotie", a spus reprezentantul Unicredit.
Apartamentele au fost vandute initial cu 3.500 - 4.000 euro/mp, iar dupa reorganizare au fost vandute cu 2.000 euro/mp.
Cotiga a precizat ca, daca banca ar fi ales varianta mai usoara a lichidarii, suma recuperata ar fi fost de 10,7 milioane euro iar daca ar fi preluat in administrare complexul rezidential ar fi recuperat 12,18 milioane euro.
"Rolul bancherului este sa administreze creditul, nu sa preia active, pentru ca resursele sunt limitate si costurile sunt... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 13:40
Grupul bancar Bank Austria, care controleaza si subsidiarele din Europa Centrala si de Est ale grupului italian UniCredit, a anuntat luni ca vrea sa-si consolideze capitalul in acest an cu ajutorul grupului-mama pentru a putea profita de oportunitatile de crestere oferite de regiunea CEE, transmite Reuters.
Cu toate acestea oficialii Bank Austria au precizat ca discutiile pe acest subiect cu banca mama sunt deocamdata intr-un stadiu incipient.
"Majorarea de capital va veni de la banca mama. Ce marime va avea si ce fel de instrumente vor fi utilizate se mai discuta inca", a declarat directorul general de la Bank Austria, Willibald Cernko.
Bank Austria a informat luni ca in 2012 profitul sau net s-a dublat pana la 423 de milioane de euro, in pofida faptului ca banca a preluat cheltuieli in valoare de 423 de milioane de euro de pe urma vanzarii participatiei grupului la banca ATF Bank din Kazahstan si alte provizioane in valoare 165 milioane de euro in Ucraina.
"Intentionam sa continuam sa ne reducem riscurile, sa intarim baza de capital si sa investim capitalul care va deveni disponibil de pe urma vanzarii ATF in acele tari din Europa Centrala si de Est care au cel mai mare potential de crestere", a spus Cernko. "As dori sa subliniez ca aceasta decizie nu schimba angajamentul nostru fata de regiunea CEE", a mai spus Cernko, adaugand ca diviziile din CEE au fost responsabile pentru 75% din rezultatele pe 2012.
UniCredit a realizat anul trecut un profit net de... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 16:57
Profitul inainte de taxe al UniCredit Þiriac Bank a crescut anul trecut cu 9,4%, de la 42 de milioane de euro in 2011 la 46 de milioane de euro, ca urmare a reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc de credit.
Excluzand impactul cursului de schimb, profitul bancii romanesti inainte de taxe a avansat cu 15,1%, in conditiile in care castigul operational net a urcat anul trecut cu 16,6%, la 46 milioane de euro, transmite Mediafax.
Cheltuielile cu provizioanele de risc de credit ale UniCredit Þiriac Bank au scazut cu 15,4% anul trecut, de la 106 milioane de euro la 90 de milioane de euro, contribuind astfel la imbunatatirea rezultatului.
Veniturile operationale au scazut cu 4,2%, de la 291 milioane de euro la 271 milioane de euro, evolutia fiind cauzata de un declin cu 14,2% al veniturilor nete din dobanzi, la 161 milioane de euro.
Incasarile nete din taxe si comisioane au stagnat la 56 milioane de euro, iar veniturile din diferente de curs de schimb si din instrumente derivate detinute la valoare justa prin contul de profit si pierdere au avansat cu 25,7%, la 59 milioane de euro.
Soldul creditelor a crescut anul trecut cu 6,6%, la 3,58 miliarde de euro, in timp ce depozitele au urcat cu 17%, la 3,11 miliarde de euro.
Un an bun pentru Unicredit si la nivel de grup
De asemenea, grupul Unicredit, de care apartine banca romaneasca, a reusit sa revina in 2012 pe profit, determinand cel mai mare grup bancar din Italia sa-si reia plata dividendelor,... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 13:44
Actiunile bancilor italiene au inregistrat luni scaderi semnificative la bursa, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, dupa ce vineri agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran al Italiei, de la 'A minus' la 'BBB plus', perspectiva asociata fiind negativa.
La bursa de la Milano, titlurile UniCredit, cea mai mare banca din Italia, au scazut cu 2,5%, la 3,87 euro, in timp ce actiunile Intesa au inregistrat un recul de 1,7%, la 1,24 euro, iar actiunile Mediobanca inregistrau un declin de 3,7%, la 4,51 euro. Indicele FTSE Italia All-Share Banks a scazut cu 2%, transmite Bloomberg.
Fitch Ratings a coborat vineri ratingul suveran al Italiei pana la 'BBB plus', ca urmare a rezultatului incert al alegerilor parlamentare din luna februarie, care face improbabila formarea unui nou guvern stabil in urmatoarele saptamani.
De asemenea, Fitch se asteapta ca Italia sa inregistreze o recesiune mai grava decat preconiza anterior, cu o contractie a PIB de 1,8% in 2013 dupa o scadere de 2,4% in 2012.
Actualul rating reflecta opinia Fitch ca Italia isi va pastra accesul la pietele financiare si, daca va fi nevoie, va beneficia de ajutorul UE pentru a evita tensiunile inutile la adresa lichiditatii suverane. Agentia adauga ca daca Italia va cere in mod oficial asistenta UE acest element va fi unul neutru pentru ratingul suveran.
"Daca recesiunea se adanceste si dureaza mai mult decat anticipam in prezent, nu putem... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 16:50
Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.
La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.
Potrivit surselor, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).
Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut.... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:30
Obligatiunile UniCredit, cea mai mare banca italiana, sunt tranzactionate pe piete ca active speculative, "junk", in timp ce grupul financiar se pregateste sa refinanteze anul viitor datorii de 37,6 miliarde de euro.
Investitorii evalueaza pe pietele secundare obligatiunile UniCredit la niveluri care presupun un rating de credit "B1", cu patru niveluri sub categoria recomandata pentru investitii (investment grade) si cu opt trepte sub ratingul "A2" al bancii, potrivit Moody's Analytics.
Bank of America-Merrill Lynch include, intr-un indice al obligatiunilor marilor companii europene, obligatiuni UniCredit care s-au devalorizat de la inceputul lunii iunie cu 2,8 miliarde euro, la 13,4 miliarde euro.
Dintre marile banci europene, UniCredit are de rambursat sau refinantat anul viitor cel mai mare volum de obligatiuni, potrivit datelor Bloomberg.
Temerile ca Italia nu va reusi sa tina in frau muntele de datorii publice acumulate si sa evite o criza de proportii au umflat dobanzile platite de stat la niveluri record, afectand puternic activele UniCredit, care are de recuperat de la guvernul de la Roma creante de 40 miliarde euro sub forma de obligatiuni de stat.
Unicredit a raportat pierderi record de 10 miliarde de euro in trimestrul al treilea
"Este vorba de o banca italiana si, tinand cont de ce se petrece in Italia, ar fi o tendinta de retrogradare", comenteaza Otto Dichtl, analist de credit la Knight Capital Europe, Londra.
UniCredit a raportat luni o... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 14:29
Banca Unicredit a raportat pierderi imense de 10,6 miliarde de euro pentru al treilea trimestru. Reprezentantii bancii italiene au explicat pierderile prin expunderea la datoriile grecesti si au anuntat totodata un plan de afaceri privind reorganizarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est.
Banca italiana Unicredit, prezenta si in Romania, a inregistrat pierderi de 10,6 miliarde de euro pe trimestru trei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand compania a intregistrat un profit net de 34 miliarde de euro, scrie The Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.
In acest context, reprezentantii bancii au anuntat un plan de 3 ani, privind reorganizarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est, restrangerea operatiunilor de investment banking si o majorare de capital in valoare de 7,5 miliarde de euro. Conform acestui plan, Unicredit va reduce operatiunile din Europa de est si va vinde unele operatiuni din regiune, odata ce isi revin pietele.
In ceea ce priveste restrangerea operatiunilor, aceasta activitate va include renuntarea la afacerile de vanzari de active imobiliare si de trading cu baza la Londra. Cu toate acestea, reprezentantii bancii au afirmat ca vor sa aiba in continuare un rol important in Europa Centrala si de Est.
De asemenea, banca ia considerare si renuntarea la activele neimplicate in afacerile importante din zona est-europeana, unde Unicredit nu e lider de piata, informeaza Reuters.
Unicredit a anuntat si renuntarea... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 19:40
Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat joi de la 'C+' la 'C' ratingul de putere financiara (BFS) al bancii UniCredit, punand capat perioadei de revizuire pentru o posibila coborare a ratingului, ce a inceput pe 18 iulie, arata un comunicat al agentiei, precizeaza NewsIn. Moody's a anuntat ca ratingurile pentru creditele si depozitele UniCredit (Aa3 pentru depozitele si creditele pe termen ling) nu au fost afectate de aceasta actiune. Perspectiva ratingului de putere financiara este negativa, in timp ce perspectivele tuturor celorlalte ratinguri sunt stabile.Henry MacNevin, vice-presedintele Moody's si analist pentru UniCredit, a declarat: "Scaderea ratingului BFS la 'C' reflecta presiunile mai mari cu care UniCredit s-ar putea confrunta ca urmare a continuarii deteriorarii conditiilor economice in toate pietele grupului, si impactul pe care acest lucru l-ar avea asupra profitabilitatii si calitatii activelor.
Ramanem ingrijorati ca multe dintre aceste piete din Europa Centrala si de Est, dar si din Italia, au inceput abia de curand sa arate impactul recesiunii mondiale, si ca presiunea asupra calitatii activelor bancii si asupra castigurilor ar putea fi in continuare semnificativa"
Moody's a anuntat ca retrogradarea ratingului de putere financiara al UniCredit reflecta in principal ingrijorarile cu privire la calitatea activelor in toate pietele grupului, inclusiv in Italia, Germania, Austria si Europa Centrala si de Est.
Multe dintre economiile din Europa... mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 17:35