Italia ar putea adopta o lege care sa sprijine recapitalizarea bancilor

Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:45
1162 citiri
Italia ar putea adopta o lege care sa sprijine recapitalizarea bancilor

Italia ar putea aproba o lege care sa ajute bancile sa-si majoreze capitalul prin vanzarea de obligatiuni catre guvern, deoarece Banca Monte dei Paschi di Siena SpA se pregateste sa obtina cel putin un miliard de euro folosind titluri de valoare, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.

Ministrii ar putea adopta masura chiar astazi, la reuniunea guvernului de la Roma, au anuntat sursele. Legislatia va fi probabil similara cu cea adoptata in 2009 si care a permis bancilor sa emita asa numitele obligatiuni Tremonti, numite astfel dupa numele ministrului de finante din acea perioada, Giulio Tremonti.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, care face parte din bancile europene care trebuie sa-si majoreze capitalul conform noilor cerinte ale autoritatilor de reglementare, are un deficit de capital de 3,3 miliarde de euro, conform datelor EBA (Autoritatea Bancara Europeana). De asemenea, banca trebuie sa achite ajutorul de stat de 1,9 miliarde de euro primit in 2009.

"Masura guvernului este clar destinata sprijinirii Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Nu cred ca alte banci au nevoie de aceste obligatiuni pentru a-si majora capitalul", a explicat Angelo Drusiani, de la Banca Albertini Syz & C. in Milano.

Luni, Federico Ghizzoni, seful UniCredit, cea mai mare banca din Italia dupa active, a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.

"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a capitalului, care ne-a facut cea mai capitalizata banca din Europa, suntem intr-o pozitie de varf pe pietele financiare", a afirmat seful UniCredit.

In primul trimestru, banca italiana, prezenta si in Romania, a raportat un profit net de 914 milioane de euro, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 9,2 miliarde de euro, din cauza deprecierilor masive, si a anuntat concedierea a 6.150 de angajati.

#Italia lege sustinere banci, #banci Italia majorare capital, #Italia legislatie banci , #Italia