Financial Times: FMI e multumit de progresele din Romania, dar investitori ca Erste sufera

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 12:42
2112 citiri
Financial Times: FMI e multumit de progresele din Romania, dar investitori ca Erste sufera

Economia Romaniei s-ar putea redresa din criza profunda, dar nu-si revine suficient de repede pentru principala banca a tarii, Banca Comerciala Romana (BCR).

Marti, grupul bancar austriac Erste Group a anuntat ca a decis amortizarea fondului comercial al Bancii Comerciale Romane, dar si al altor participatii, cu aproximativ 300 milioane de euro (inainte de impozitare).

Banca a precizat ca amortizarea se datoreaza primelor de risc mai mari ce determina cresterea ratelor de discount aplicate. Erste a inregistrat pierderi de 206 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut in Romania, dar se asteapta ca aceasta subsidiara sa revina pe profit in acest an.

Deci, chiar daca FMI este destul de multumit de progresele economiei Romaniei, un investitor strain important este departe de a fi fericit, apreciaza Financial Times. Erste Group a precizat ca, in urma acestor masuri extraordinare, dar si a vanzarii subsidiarei din Ucraina, estimeaza ca va inregistra un profit net de aproximativ 450 milioane euro pentru anul financiar 2012. De asemenea, Erste Group a informat ca va propune Adunarii Generale a Actionarilor sa acorde dividend pentru 2012.

Erste, afectata de masurile de austeritate din Romania

Erste se confrunta cu dificultati la divizia din Romania, afectata de o recesiune profunda in urma adoptarii unor masuri dure de austeritate.

In decembrie, BCE a anuntat ca va concedia 1.600 de angajati - aproximativ 18% din totalul fortei de munca - din cauza conditiilor de piata. Erste sustine ca va pompa mai multi bani in subsidiara din Romania printr-o majorare de capital de aproape 111 milioane de euro.

Decizia Erste vine dupa ce in iunie agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat institutia de creditare in iunie, citand "slabirea rapida a performantei financiare a bancii". Intr-o declaratie pentru blogul beyondbrics, Erste arata ca "am inceput un program masiv de restructurare la BCE in decembrie 2012, care ar trebui sa ne permita sa inregistram un usor profit pe 2013".

Sistemul bancar din Romania este "asediat" de credite neperformante, rata acestora ajungand la aproximativ 26%, conform unui studiu al UniCredit. Multe banci au fost afectate de cresterea creditelor neperformante, mai ales a celor in valuta.

Erste a anuntat ca se asteapta ca provizioanele pentru creditele neperformante sa scada semnificativ in 2013, dar cu estimarea sa de crestere a economiei cu doar 1,1%, anii profitabili par din ce in ce mai indepartati, se arata in articolul aparut pe blogul beyondbrics.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala, precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este prima banca din Romania dupa valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), dupa numarul de clienti si pe segmentele de economisire si creditare.

#Erste Bank austeritate Romania, #Erste BCR Romania criza economica, #Erste BCR masuri austeritate , #Banci Romania