Noua pusculita a lui Putin? Surgutneftegas, corporatia nimanui, cu 34 de miliarde de dolari in conturi

Marti, 12 Mai 2015, ora 08:52
2143 citiri
Noua pusculita a lui Putin? Surgutneftegas, corporatia nimanui, cu 34 de miliarde de dolari in conturi
Foto: Kremlin.ru

Corporatiile rusesti nu tind sa aiba viata lunga in epoca Putin, mai ales daca se numara in randul companiilor petroliere.

In urma cu un deceniu, Putin il intemnita pe magnatul Mihail Hodorkovski si dezmembra dupa pofta inimii gigantica corporatie Iukos Oil. Anul trecut a fost randul lui Vladimir Evtushenko si a firmei sale Bashneft.

In prezent, planurile lui Putin par sa vizeze compania Surgutneftegas, condusa de fostul nomenclaturist Vladimir Bogdanov. Cifra de afaceri a firmei analizata de reporterii Bloomberg arata ca gigantul rus din industria petroliera are o rezerva de lichiditati de peste 34 de miliarde de dolari.

Parteneriat fortat

Cum sanctiunile economice si prabusirea pietei petrolului si-au pus amprenta asupra rezervelor valutare ale bancii centrale si a performantei gigantilor Rosneft si Gazprom, este de inteles ca liderul de la Kremlin jinduieste la comoara din conturile Surgut.

Conform unor surse din mediul bancar moscovit, compania condusa de Bogdanov, desi considerata pana de curand intangibila, intra in planurile de viitor ale lui Putin.

"Investitorii se tem ca Surgut nu-si va putea folosi aceste rezerve in mod liber si exista riscul ca nici actionarii sa nu beneficieze de aceasta suma", explica Alexander Branis, consultant la Prosperity Capital Management, unul dintre actionarii Surgut.

Vestea ca Putin a pus ochii pe firma condusa de Bogdanov s-a reflectat si in evolutia actiunilor Surgut pe bursa din Moscova, unde acestea au inregistrat o scadere de pret de 5,4%.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov a refuzat sa comenteze subiectul, motivand ca Surgut este o companie privata. Bogdanov a evitat sa discute subiectul cu presa.

Insa, una dintre variantele pe care Putin o poate lua in calcul implica o asociere intre Surgut si gigantul de stat Rosneft, care se confrunta cu serioase pierderi dupa prabusirea pietei petrolului.

Statul rus intentioneaza sa vanda un pachet de 19,5% din actiunile Rosneft, pentru a acoperi un deficit de 23,5 miliarde de dolari din bugetul companiei. Iar Surgut si comoara de 34 de miliarde de dolari din conturi se pot dovedi salvatoare in acest caz.

Incercarile directorului Rosneft, Igor Sechin, de a stoarce din fondurile de rezeva ale guvernului suma de 25 de miliarde de dolari au fost respinse de ministrul de Finante, semn ca pusculita Moscovei nu mai zornaie a bogatie.

Firma poporului

Guvernul de la Moscova spune ca va evalua pretul actiunilor Rosneft dupa modelul folosit in 2006, la listarea publica a companiei pe bursa de la Londra.

Numai ca, pretul actiunilor Rosneft au fost ajustate cu 20% doar in ultimul an, ducand cota de piata a companiei la 54 miliarde de dolari.

In acelasi timp, evolutia firmei lui Bogdanov a fost constanta, aceasta fiind evaluata in continuare la 26 de miliarde de dolari.

Influenta lui Putin lasa sa se inteleaga si de ce rezerva de capital a companiei este mai mare decat valoarea sa de piata, desi in ultimul deceniu Surgut a platit si dividende de peste 10 miliarde de dolari.

Bogdanov, unul dintre aliatii lui Putin, crede orbeste in tot ceea ce face acesta si s-a angajat sa foloseasca resursele financiare ale companiei, pe care o numeste "firma poporului", pentru a servi intereselor prezidentiale, a dezvaluit fostul sef Gazprom, Alexander Ryazanov, intr-un interviu.

Paznicul comorii

"Stie ca nu se poate atinge de rezerva de bani din banca. Se multumeste sa incaseze dobanda, care la acest nivel este de un miliard de dolari", explica Ryazanov rolul lui Bogdanov in fruntea Surgut.

De altfel, Bogdanov, desi conduce cu mana de fier firma, nu detine mai mult de 1% din actiunile acesteia.

In schimb, a beneficiat de avantajul de a proveni din garda veche URSS si de privilegiul de a finanta campania din 2000 a lui Vladimir Putin, ceea ce in Rusia poate fi un atu.

Rezervele sunt constituite in mai multe depozite la marile banci rusesti: Sberbank, VTB si Gazprombank, dar si la sucursala din Moscova a UniCredit.

Iar investitorii incep sa creada din ce in ce mai mult ca decizia privind calea pe care o va lua aceasta comoara sta doar in mainile liderului de la Kremlin.

Misterul actionariatului

Nici Surgut si nici oficialii de la Moscova nu se obosesc sa faca publice numele celui care tine fraiele entitatilor care detin 70% din compania condusa de Bogdanov.

Restul de investitori, care detin 30% din actiuni plutesc la vedere, ca varful unui aisberg, pana si Fondul National administrat de guvernul norvegian avand o feliuta de 0,65% din Surgut.

Bogdanov nu are alte pasiuni in afara forajelor si a constituirii rezervelor de bani. Singura mare achizitie facuta de acesta a fost in 2009, cand a cumparat 21% din actiunile celei mai mari rafinarii din Ungaria.

Doi ani mai tarziu, guvernul de la Budapesta platea companiei ruse suma de 1,8 miliarde de euro pentru a-si rascumpara pachetul de actiuni.

Bogdanov si-a consolidat pozitia in cadrul Surgut la inceputul anilor 90 in perioada Boris Eltin, iar apoi a avut grija sa construiasca un adevarat paienjenis de firme interconectate care sa detina pachetul majoritar de actiuni.

In 2005, cel mai mare investitor strain pe care l-a avut Rusia, William Browder, s-a trezit expulzat din tara dupa ce a incercat sa scoata la iveala firele incalcite din spatele retelei de actionari care coordoneaza Surgut si Gazprom.

La 10 ani de la primirea interdictiei de a intra in tara, Bowder inca il mai numeste pe Bogdanov "Saddam Hussein al afacerilor din Rusia", dar nu poate spune cu certitudine ce a dus la expulzare si la clasificarea cazului sau ca "amenintare la securitatea nationala a Rusiei".

"Surgut este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume si este total netrasparenta. De ce nu stie nimeni cine detine cu adevarat aceasta firma?", se intreaba Bowder.

#afaceri Putin corporatii Rusia, #companii petroliere Rusia, #actionariat firma Surgut, #relatie Vladimir Bogdanov Vladimir Putin , #Afaceri