Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cati bani a primit Romania in plus de la UE, fata de cat a contribuit

Cati bani a primit Romania in plus de la UE, fata de cat a contribuit


Romania a primit de la Uniunea Europeana (UE), in perioada 2007-2013, fonduri in valoare de 21,3 miliarde euro si a platit catre UE 10,6 miliarde euro, avand astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a aratat ca anul 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrarii de fonduri europene, cu un total de 5,6 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 miliarde euro au fost transferuri de capital.

Valorile au fost in crestere din 2007 pana in 2013

Oficialul BNR a precizat ca valorile au fost in crestere din 2007 pana in 2013, 2007 fiind singurul an in care s-a inregistrat un sold negativ la solduri curente.

"Atunci au intrat 900 milioane (euro - n.r.), au iesit 1,2 miliarde si avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodata nu am mai inregistrat sold negativ, deci in fiecare an noi am primit mai mult decat am platit, asa ca acele idei ca platim mai multi bani la Uniunea Europeana decat primim nu sunt adevarate", a spus Vasilescu la conferinta Mediafax Talks about European Funds.

El a aratat ca, pe langa primirea de fonduri, Romania mai are ca avantaje in relatia cu UE comertul, peste 70% din comert fiind realizat cu Uniunea Europeana si exporturile.

Totodata, Vasilescu a atras atentia ca principalul defect in demersul atragerii de fonduri europene este comunicarea slaba, neclara, astfel ca foarte multe aspecte sunt inca foarte putin cunoscute de public.

"Sunt foarte multi tineri fermieri care au auzit de fonduri europene, isi dezvolta activitatea si vor sa atraga fonduri. Au venit la banci cu foarte mult elan si dintr-odata s-au dezumflat (...) De pilda au vrut sa-si cumpere masini agricole si era o norma ca pot cumpara doar masini la prima mana, din fabrica, iar tinerii au spus ca n-au nevoie din fabrica pentru ca pleaca de la bun inceput cu pierderi. Am auzit ca aceasta norma nu mai este in vigoare si ca acum un tanar fermier poate sa-si cumpere la mana a doua utilaje", a povestit Vasilescu.

Marius Radu, coordonator fonduri UE in cadrul UniCredit Tiriac Bank, a precizat ca norma respectiva, care tine de un regulament european, nu permite deocamdata, pentru perioada 2007-2013, achizitii second-hand pentru utliaje.

Bancile nu s-au implicat "cu prea mult aplomb" in atragerea fondurilor europene

Vasilescu spune ca bancile nu s-au implicat "cu prea mult aplomb" in activitatea de atragere a fondurilor europene, insa a recunoscut ca sunt cateva insitutii de credit care si-au infiintat totusi departamente de specialitate si care asigura consultanta "nu 100% corecta, dar in mare parte corecta".

El apreciaza ca este nevoie de un efort mai mare in comunicarea privind fondurile europene, aceasta trebuie sa fie clara, precizand ca este un gand personal si nu o recomandare a bancii centrale adresata Ministerului Fondurilor Europene.

"Din pacate sunt foarte multe mituri, multe povesti despre fondurile europene. Cea mai nostima, daca nu cea mai dramatica este cea cu: <>", a amintit Vasilescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1413 ori
Citeste mai multe desprebnr fonduri Vasilescu BNR romania bnr