De ce au scazut actiunile UniCredit si Intesa cu peste 10% la bursa

Luni, 11 Martie 2013, ora 16:50
1764 citiri
De ce au scazut actiunile UniCredit si Intesa cu peste 10% la bursa
Foto: Bloomberg

Actiunile bancilor italiene au inregistrat luni scaderi semnificative la bursa, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, dupa ce vineri agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran al Italiei, de la 'A minus' la 'BBB plus', perspectiva asociata fiind negativa.

La bursa de la Milano, titlurile UniCredit, cea mai mare banca din Italia, au scazut cu 2,5%, la 3,87 euro, in timp ce actiunile Intesa au inregistrat un recul de 1,7%, la 1,24 euro, iar actiunile Mediobanca inregistrau un declin de 3,7%, la 4,51 euro. Indicele FTSE Italia All-Share Banks a scazut cu 2%, transmite Bloomberg.

Fitch Ratings a coborat vineri ratingul suveran al Italiei pana la 'BBB plus', ca urmare a rezultatului incert al alegerilor parlamentare din luna februarie, care face improbabila formarea unui nou guvern stabil in urmatoarele saptamani.

De asemenea, Fitch se asteapta ca Italia sa inregistreze o recesiune mai grava decat preconiza anterior, cu o contractie a PIB de 1,8% in 2013 dupa o scadere de 2,4% in 2012.

Actualul rating reflecta opinia Fitch ca Italia isi va pastra accesul la pietele financiare si, daca va fi nevoie, va beneficia de ajutorul UE pentru a evita tensiunile inutile la adresa lichiditatii suverane. Agentia adauga ca daca Italia va cere in mod oficial asistenta UE acest element va fi unul neutru pentru ratingul suveran.

"Daca recesiunea se adanceste si dureaza mai mult decat anticipam in prezent, nu putem exclude riscul ca executivul sa fie fortat sa faca injectii suplimentare de capital, peste banii injectati pentru recapitalizarea Monte dei Paschi", se arata in comunicatul Fitch.

Monte dei Paschi, a treia mare banca italiana, urmeaza sa primeasca al doilea pachet de asistenta financiara de la guvern.

UniCredit si Intesa, prezente pe piata din Romania, ar urma sa raporteze saptamana acesta pierderi in trimestrul patru din 2012, din cauza recesiunii din Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret actiuni Unicredit, #pret actiuni Intesa, #recesiune Italia banci , #Banci internationale