Zi decisiva pentru privatizarea Oltchim. Cine cumpara combinatul?

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:03
1399 citiri
Zi decisiva pentru privatizarea Oltchim. Cine cumpara combinatul?

Licitatia cu strigare pentru privatizarea Oltchim incepe, vineri, la ora 12.00, cand vor fi deschise plicurile cu ofertele financiare depuse de candidatii care vor sa cumpere compania.

Participantii la licitatia pentru privatizarea Oltchim vor fi anuntati vineri, la ora 11.00, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI), Remus Vulpescu, la Ministerul Economiei.

"Am verificat documentele de participare la privatizare, iar participantii calificati vor fi anuntati la ora 11.00", a spus Vulpescu.

Licitatia pentru privatizarea Oltchim are loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI).

Joi, s-au analizat actele depuse la Ministerul Economiei de cei patru investitori care au depus oferte: grupul german PCC, deja actionar minoritar al Oltchim, AISA Invest SA, Chimcomplex, companii detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.

Premierul Victor Ponta a ironizat situatia de la Oltchim, pe care a considerat-o o "privatizare romaneasca". Ponta a luat chiar in considerare posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.

"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultat putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala", a declarat Ponta.

Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: Este o privatizare romaneasca

Presedintele PP-DD a declarat, joi, ca va dubla oferta pentru Oltchim si ca s-a asociat cu un investitor strategic strain, care este dispus sa investeasca doua miliarde de euro in Oltchim si Arpechim.

Dan Diaconescu a refuzat sa spuna numele investitorului strategic, invocand clauze de confidentialitate din contract si multumindu-se sa spuna doar ca este vorba despre "cel mai mare producator de produse petrochimice de pe Glob". Oferta lui Dan Diaconescu se ridica la 45 de milioane de euro, au declarat reprezentantii echipei sale, potrivit Digi24.

Liderul PP-DD a mai spus ca va participa la privatizarea Tarom si CFR Marfa, in cazul in care nu va castiga licitatia pentru Oltchim. Diaconescu i-a propus lui Stefan Vuza sa "se lupte alaturi de el", pentru privatizarea Tarom, dar omul de afaceri i-ar fi raspuns ca "se afla la capatul puterilor".

Solutia lui Adriean Videanu pentru Oltchim

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca solutia pentru combinatul de la Ramnicu Valcea ar fi "conversia datoriilor Oltchim la AVAS, statul sa detina 99,9%, guvernul sa se implice numai prin garantii". In felul acesta, "Oltchim ar avea sansa sa castige piata est-europeana", crede fostul ministru.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mentionat ca Oltchim ar putea obtine 20 de milioane de euro capital de lucru de la bancile care au creditat pana acum combinatul sau de la anumiti clienti ai combinatului.

Fostul director Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca datoriile combinatului nu sunt de 700 de milioane de euro, asa cum s-a vehiculat in presa. "Datoriile nu sunt de 700 milioane de euro, ci au ajuns asa din cauza unor calcule ilegale facute de Remus Vulpescu. De fapt, datoria este de 580 milioane de euro, bani care s-au investit in Oltchim. Numai salariile au fost de 190 milioane de euro, iar jumatate au mers la statul roman", a spus Constantin Roibu, la Realitatea Tv.

Acesta mai spus ca a reusit sa majoreze cifra de afaceri a combinatului la 350 de milioane de euro si ca nu mai stie exact cat a castigat, in perioada in care a fost director general, dar a tinut sa precizeze ca toate veniturile obtinute au fost legale. "Chiar daca ar fi fost 500 mii de euro, impartit la cinci ani, inseamna 100 de mii de euro pe an. Am avut drepturi si nu am luat niciun ban ilegal", a spus Roibu.

Analistii sunt de parere ca privatizarea Oltchim este sortita esecului

Procesul de privatizare a Oltchim, in forma in care este facut, este sortit esecului, iar prelungirea termenului ar putea duce la blocarea procesului de privatizare ca urmare a contestatiilor, a declarat, la The Money Channel, consultantul financiar Ionel Blanculescu.

In opinia lui Ionel Blanculescu, Oltchim a ajuns in situatia actuala ca urmare a faptului ca s-a trezit intr-un alt sistem, iar Oltchim face parte dintr-un sistem care fara Arpechim nu este functional.

Analisti: Privatizarea Oltchim se face prost

Salariatii, cei mai afectati de privatizarea Oltchim

Angajatii de la Oltchim au fost mai multe zile in greva, nemultumiti ca nu au primit salariile.

"Nu dorim sa fim o povara pentru bugetul statului, dorim doar sa ne asiguram locurile de munca", a declarat unul dintre reprezentantii sindicalistilor.

https://business24.ro/oltchim/stiri-oltchim/privatizarea-oltchim-amanata-se-reia-greva-iar-protestatarii-vin-la-bucuresti-live-1518969

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, sustine ca angajatii de la combinatul Oltchim vor primi restantele salariale din luna iulie, pana la 25 septembrie.

Oltchim: Angajatii primesc doar salariul pe luna iulie

"Pana in 25 septembrie, angajatii Oltchim vor primi cei 30% restante salariale de pe luna iulie, ajutorul de urgenta neintrand in chestiunea salariala de pe luna iulie. Pentru luna august si septembrie, trebuie sa fim corecti cu noi insine si sa spunem ca o luna si jumatate combinatul nu a functionat, deci activitatea si normarea au de suferit", a declarat ministrul, in cadrul unei conferinte de presa.

Oltchim, ingropata in datorii

In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment iminent, avand un grad mare de indatorare.

Datoriile totale ale societatii se ridica, in prezent, la 2,596 de miliarde de lei (581 de milioane de euro), fara dobanzile calculate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS) in anul 2006 si dupa data 1 ianuarie 2007, potrivit unui memorandum intocmit de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, inaintat catre Guvern.

Datoriile Olchim SA:

- 508 milioane de lei (113 milioane de euro) catre AVAS;

- 664 milioane de lei (149 de milioane de euro) catre Electrica SA;

- 12 milioane de lei (3 milioane de euro) catre Electrica Furnizare SA;

- 23 de milioane de euro catre CFR Marfa;

- 4 milioane de euro catre S.N. a Sarii "Salrom" SA;

- 18 milioane de euro catre CET Govora;

- 2 milioane de euro catre Apele Romane;

Datorii contractate de la banci

- 72 milioane de euro catre BCR;

- 35 de milioane de euro catre Banca Transilvania;

- 4 milioane de euro catre Unicredit;

- 11,5 milioane de euro catre CEC;

- 3 milioane de euro catre ING;

- 2,5 milioane de euro catre Bancpost;

- 2 milioane de euro catre alte banci: Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank

- 85 milioane de euro datorii catre alti furnizori privati;

- 43 de milioane de euro datorii catre clientii care au achitat in avans;

- salarii si impozite aferente - 7 milioane de euro;

- 4 milioane de euro alte datorii - leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Pentru datoria inregistrata de Oltchim, conform atentionarilor primite de la Comisia Europeana, in scopul diminuarii suspiciunii de ajutor de stat, AVAS a calculat dobanzi in valoare de 584 milioane de lei (131 milioane de euro), compuse din dobanzi in suma de 30 milioane de lei (7 milioane de euro), calculate in anul 2006 si dobanzi in suma de 554 milioane de lei (124 milioane de euro), calculate pentru perioada 01.01.2002-24.04.2012.

Prin inregistrarea acestor dobanzi datoria totala a oltchim ar ajunge la 3,18 miliarde de lei (712 milioane de euro).

Oltchim a inregistrat pierderi in ultimii 3 ani, iar bilantul anului 2011 indica o pierdere de 278,3 milioane de lei si datorii totale de 2,539 miliarde de lei.

#oltchim, #privatizare oltchim, #licitatie Oltchim , #Companii energetice