Peste 166.000 de turisti romani au ajuns de Revelion in statiunile tara, cu 4,5% mai mult decat in anul precedent, si au cheltuit peste 40 de milioane de euro, in crestere cu 8,5%, comparativ cu Revelionul anterior, conform datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
In acest an, de Revelion, numarul turistilor a crescut, avand in vedere majorarea puterii de cumparare si, mai ales, prezenta voucherelor de vacanta, care au compensat lipsa zapezii din unele statiuni si au dus la o crestere de 4,5% a numarului de turisti fata de Revelionul 2017/2018.
"Ca in fiecare an, Romania ramane principala optiune de vacanta a turistilor romani. Tarifele de cazare accesibile, mancarea mai ieftina decat oriunde in destinatiile straine concurente si faptul ca pentru prima data au fost distribuite voucherele de vacanta si personalului bugetar, au facut ca numarul de romani din statiunile autohtone sa creasca de la an la an. Pe de alta parte, chiar daca nu a devenit, asa cum ne dorim cu totii, o destinatie internationala importanta, un numar din ce in ce mai mare de straini au inceput sa ia in calcul Romania atunci cand isi planuiesc vacanta de Revelion", a spus Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR.
Ca de obicei, destinatiile cu traditie au fost foarte solicitate, inregistrandu-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 4,5% fata de anul trecut. Cele mai multe locuri vandute de Revelion s-au inregistrat in turismul rural. Astfel, 57.000... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 13:55
In contextul in care anumite segmente ale opiniei publice vorbesc de "vanzarea" tarii catre companii straine, o astfel de dezbatere ar trebui sa ia in calcul faptul ca nu conteaza cine aduce capital in Romania, iar companiile straine transfera competente si noi standarde de calitate, a declarat, marti, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Gerhard Reiweger.
In opinia sa, faptul ca Austria este al doilea investitor in Romania reprezinta un beneficiu pentru ambele state si pentru Uniunea Europeana in ansamblu.
"Anumite parti ale opiniei publice au o atitudine critica fata de investitiile straine, exista discutii cu privire la tarile mari care 'au cumparat parti ale tarii'.
De ce spun aceasta? Pentru ca eu cred ca trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna piata interna comuna. Intr-o piata comuna functionala, nu are importanta daca banii vin din Germania, Suedia, Austria sau Romania (...) Implicarea companiilor din alte tari nu inseamna doar bani, ele nu aduc doar capital, ci este vorba de tranfer de competente, de standare si de creativitate", a declarat ambasadorul Reiweger, in deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
El a atras atentia ca, de fapt, in astfel de cazuri este vorba despre dezvoltarea pietei interne a UE, iar acest lucru este in beneficiul tuturor, inclusiv al romanilor care sunt liberi sa munceasca in orice stat comunitar.
Ambasadorul Austriei a subliniat, totodata, ca Romania are toate optiunile unui stat membru si nu este o... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 20:33
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat ca degeaba vrem sa atragem turisti straini si sa ii incurajam pe romani sa isi viziteze tara, daca nu avem infrastructura de transport si nici de utilitati.
Avem statiuni de interes national care nu au canalizare, iar lungimea partiilor din Romania are in total mai putin decat intr-o singura statiune din Austria, a spus Dobre intr-un interviu acordat Mediafax.
"Sunt multe chestiuni legate de infrastructura si nu numai de infrastructura de transport, ci si de cea de utilitati publice. Sunt statiuni considerate de interes national, care la ora actuala nu au canalizare. De exemplu, daca vine un grup format din trei autocare in Bucuresti, haideti sa vedem unde poate parca. Iar apoi trebuie sa ne gandim ca ar trebui sa fie si niste toalete publice", a precizat ministrul.
El a mai spus ca "avem 172 de partii omologate si vreo 143 de kilometri de partie. Numai intr-o statiune din Austria este un numar dublu de kilometri fata de ceea ce avem noi in Romania".
"Am facut niste pasi si ne vom ocupa in acest an de investitii care au fost realizate in proportie de 90% pentru a le finaliza. Ma refer la domeniile schiabile de la Cimpulung Moldovenesc, Voineasa si statiunea Staja. Anul acesta vor fi finalizate 100%. Mai avem centrul balneo din statiunea Borsec si centrul de kinetoterapie de la Govora.
Sunt niste pasi marunti, dar trebuie sa incepem de undeva. Au fost stopate toate investitiile in turism, inclusiv pe partea... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 14:09
Sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au crescut cu 1,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 808.000, iar in primul semestru au urcat cu 5,1%, la 3,5 milioane turisti care s-au cazat in Romania, potrivit datelor INS.
Din numarul total, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in 76,1%, in timp ce turistii straini restul de 23,9%, ponderi apropiate de cele din primul semestrul din 2013, se arata iintr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,7% din total turisti straini), iar din acestia 85,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Sosirile in hoteluri detin in semestrul unu o pondere de 75,6% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 5,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2013.
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, in crestere cu 3,4%
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada analizata de 3,57 milioane, in crestere cu 3,4% fata de semestrul I 2013. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania 62,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 11:20
Sosirile si innoptarile in unitatile turistice din Romania au crescut cu 4,9% si, respectiv, cu 8,8%, in primele patru luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 1,981 milioane, iar innoptarile au totalizat 3,94 milioane.
Din numarul total de sosiri, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in perioada de referinta 77,5%, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,5%, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (79,3% din total turisti straini), iar din acestia 85% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 75% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de primele patru luni din 2013, sosirile in hoteluri in perioada sunt in crestere cu 5,5%.
Din numarul total de innoptari, 77,7% reprezinta innoptarile turistilor romani. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,6% din total turisti straini), iar din acestia 83,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Durata medie a sederii a fost de doua... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:15
Tot aud, in special anul acesta dar si de mai mult timp, ca Romania ar trebui sa atraga turisti din tarile BRIC, pentru a se dezvolta turistic. Tarile BRIC insemnand Brazilia, Rusia, India si China. Pe de alta parte, iata care sunt pietele-tinta ale Romaniei, din cadrul strategiei brandului turistic: Austria, Germania, Marea Britanie si Irlanda, SUA, Rusia, Ungaria, Franta si Italia. Dupa cum vedem, Rusia este unica tara din BRIC inclusa pe harta promovarii turistice a tarii noastre.
Asa ca incep cu Rusia. Turistii din aceasta tara sunt doriti cam peste tot, deoarece cheltuiesc mult si sunt... multi. Tari precum Austria, Turcia, Grecia, Bulgaria, Germania etc. se lupta pentru a castiga turisti rusi. Acestia sunt mari amatori de turism de masa, in conditii de calitate superioara. Merg pentru plajele din Grecia, Bulgaria ori Turcia sau pentru ski in Austria.
La noi, in Romania, rusii vin doar iarna, atunci cand au sarbatorile pe rit vechi, pe Valea Prahovei, si pentru turismul de afaceri si de evenimente. De ce nu vin in numar mai mare? Pai degeaba ne promovam pe piata ruseasca, daca nu le dam usor vize. Si nu vreau sa mai aud de prevederile UE, care zice-se ca nu ne lasa. Cum se face ca bulgarii, chiar si austriecii, le ofera acestora vize turistice mult mai usor?
Turismul de incoming, un atu pentru Romania
Dupa cum o tot spun, turismul de incoming - care urmareste aducerea de turisti straini intr-o anumita tara - reprezinta export de servicii. Deci ar trebui... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:40
Proiectul "Vacanta in tara mea" va fi promovat pentru al cincilea an, patronatul ANAT si reprezentantii sistemului hotelier sustinand nevoia cresterii gradului de interes al turistului roman catre destinatiile din tara noastra.
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Corina Martin, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca interesul este promovarea destinatiilor turistice locale.
"Vom promova pentru al cincilea an proiectul 'Vacanta in tara mea' si, in aceste vremuri de criza, impreuna cu Patronatul ANAT si colegii din hoteluri, am gandit ca trebuie sa crestem gradul de interes al turistului roman catre destinatiile romanesti, sa atragem turisti catre destinatiile din tara noastra si nu catre destinatiile straine.
Interesul nostru este sa promovam destinatiile turistice locale alaturi de autoritatile publice locale, alaturi de noi cei din industria turistica. Programele deja cunoscute - 'Litoralul pentru toti', 'Inscrieri timpurii','O saptamana la munte', 'Vacanta la tara', 'Hai la bai' sau 'Programul de refacere balneara' - sunt de foarte mare succes, acopera tot anul calendaristic, dar sunt promovate din pacate fara niciun sprijin din partea autoritatilor publice centrale sub orice regim s-ar fi aflat Ministerul Turismului", a spus Corina Martin.
Ea a precizat ca, in prezent, se lucreaza la doua programe de genul City Break in Romania.
"Asta inseamna ca, asa cum romanii vin in agentii si cer City Break la... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 10:01
Anul trecut au vizitat Romania peste 218.000 de turisti austrieci, in crestere cu aproape 14% fata de anul precedent, iar cheltuielile acestora au fost estimate la 52 milioane de euro, a declarat Simion Giurca, directorul Biroului de Promovare Turistica al Romaniei in Austria.
"Pe baza estimarilor pentru luna decembrie 2012, se asteapta ca pana la finele anului 2012 sa se fi depasit 218.000 vizitatori, ceea ce inseamna o usoara depasire a celui mai bun rezultat de pana acum, inregistrat in 2007, cand au venit in Romania 217.965 de austrieci", a spus Giurca.
Cheltuielile austriecilor in Romania au crescut de asemenea in primele trei trimestre ale anului trecut, cu 15,8%, ajungand la 44 milioane de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Austriei.
"In aceasta suma nu sunt incluse cheltuielile de transport. Conform estimarilor, pana la finele anului volumul incasarilor va depasi 52 de milioane de euro. Romania a profitat in 2012 de un raport bun de schimb euro-leu si de nivelul mai scazut al preturilor, indeosebi la serviciile de cazare", a spus Giurca.
El estimeaza ca trendul de crestere se va mentine si in 2013, mai ales ca anul a inceput cu o promovare intensa. Romania este tara partenera a celui mai important targ de turism, "Ferien Messe 2013" din Viena, manifestare care s-a desfasurat in perioada 10-13 ianuarie. "Interesul pentru destinatia Romania a fost, conform parerilor expozantilor, peste nivelul anilor trecuti", a mai spus Giurca.
Austriecii sunt... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 16:18
Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti in strainatate, le place sa mearga la taverne, chiar daca au cumparat un pachet de tip all inclusive, opteaza intr-o proportie mai mare decat alti turisti pentru hoteluri de 4-5 stele si sunt mai tineri decat media de varsta a celorlati vizitatori straini.
Un articol Gandul descrie portretul turistului roman in strainatate, in opinia reprezentantilor oficiilor nationale de turism din strainatate prezente in Romania.
"Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti straini din Grecia, depasindu-i de exemplu pe germani, englezi si olandezi. De exemplu, un englez cheltuie pe zi 5-10 euro, in timp ce un roman scoate din buzunare 80-100 de euro pe zi, in afara de cheltuielile cu pachetul de servicii turistice", a declarat pentru Gandul Roxana Birau, asistent manager in cadrul Biroului din Romania al Organizatiei Nationale de Turism a Greciei.
Birau spune ca, de obicei, un roman care a platit 600 de euro pe un pachet turistic in Grecia, mai cheltuie in sejur inca 600 de euro.
Si cand merg in vacante in Austria, romanii cheltuie cei mai multi bani, comparativ cu polonezii, ungurii si cehii, reiese din datele furnizate gandul de Oficiul National de Turism al Austriei (ONTA).
In Austria, vara preturile sunt cu pana la 40% mai mici decat iarna, potrivit datelor furnizate gandul de Oficiul National de Turism al Austriei (ONTA) in Romania.
"In general, dupa rusi, romanii sunt cei mai cheltuitori turisti. Romanii... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 16:40