Erich Bauer, art cooking: Secretele unui adevarat Master Chef

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 00:00
3519 citiri
Erich Bauer, art cooking: Secretele unui adevarat Master Chef
Erich Bauer / Foto: Christian Schörg

Erich Bauer este unul dintre cei mai vestiti bucatari din Viena, care nu s-a multumit cu titlul de Executive Chef si a ales sa mearga pe calea antreprenoriatului. Dupa un exit de succes, in urma caruia a fost pentru scurt timp milionar in euro, Erich Bauer a infiintat propria scoala de gatit cu planuri mari pentru viitor.

Ideile sale de business nu inceteaza niciodata sa surprinda, cea mai recenta fiind chiar aceea de a intra pe piata romaneasca, recunoaste Chef Erich Bauer, intr-un interviu acordat Business24.

"Sunt nascut in 1968 si am decis sa devin un bucatar profesionist foarte devreme. In 1986 am absolvit studiile de profil in cadrul scolii Rathauskeller din Viena. Apoi, din dorinta de a-mi imbogati spectrul de cunostinte culinare am inceput sa calatoresc in toata lumea", isi incepe Erich Bauer povestea.

Astfel, timp de 10 ani a fost Executive Chef in hotelurile de lux din Rusia, Georgia, Statele Unite si Bora Bora. Intors in Viena, a pus bazele unei companii de catering, cu numele "art catering", companie ce a ajuns rapid in top cinci companii de catering din Austria.

In 2008 a vandut compania catre Grand Hotel (Sheik Al Jabeer) si a fondat una dintre primele scoli de gatit din Viena - "art cooking".

"De atunci oferim o varietate larga de tematici culinare, de la peste, friptura, bucatarie traditionala austriaca, bucatarie asiatica si altele, pentru clienti individuali, dar si pentru companiile care doresc sa organizeze teambuilding-uri si evenimente private", explica Erich Bauer, unul dintre cei mai vestiti Executive Chef din Viena, pentru Business24.

Cum ati luat decizia de a face pasul de la Chef la om de afaceri?

Totul se datoreaza schimbarilor economice. Nu mai e suficient sa fii un bucatar profesionist. Secretul este un anumit grad de cunostinte de "self-marketing". Daca oamenii nu te cunosc, de ce si-ar dori sa gateasca alaturi de tine?

Mereu am gandit totul pornind de la premisa ca nu trebuie sa stai mereu in bucataria ta, in coltul tau, ci sa te dezvolti, sa incerci noi lucruri.

Putem spune ca m-am straduit sa ies din asa-numita "zona de confort".

Foto: Robert Saringer

In 2008 ati deschis, asadar, scoala de gatit "art cooking". Spuneti-ne mai multe despre concept.

Primul care ne-a aratat o noua modalitate de a gati a fost, mai mult sau mai putin, Jamie Oliver. El a fost cel care s-a evidentiat din multimea de bucatari cu titlul Executive Chef, imbracati in halate albe. Acesta (Jamie Oliver - n.red.) a incetat sa se mai comporte ca un "Dumnezeu in alb" si i-a inspirat pe oameni sa depaseasca teama de a gati.

Exact asta fac si eu in scoala mea de gatit. Le arat oamenilor cat de usor se pot prepara mancaruri delicioase. Insa nu ne oprim la modul de preparare.

Cei care trec prin scoala mea invata lucruri de baza legate de diferite tipuri de mancaruri si condimente. Ei invata care e diferenta intre o carne buna si una mai putin buna sau de ce este usturoiul si chili-ul sanatos, etc..

Scopul meu la finalul fiecarui curs este ca oamenii sa fie satisfacuti din punct de vedere culinar, sa se distreze si sa plece de la "art cooking" cu un gram de cunostinte in plus, legate de mancare.

Asadar, unul dintre cele mai importante crezuri ale "art cooking" este acela ca noi nu gatim dupa retete, ci le creem.

Unde va putem gasi, mai exact, in Viena?

Informatiile legate de "art cooking" si cursurile noastre sunt disponibile pe internet. Avem un newsletter in fiecare joi si am inceput sa ne conturam o comunitate in reteaua sociala Facebook.

Intrucat nu dispunem de un buget de marketing, oferim toate informatiile legate de cursuri, dar si retete, catre ziarele si revistele locale.

Cu toate acestea, trebuie sa recunosc ca modalitatea cea mai buna modalitate de a-ti face publicitate este cea prin "viu grai", de catre cei care trec pe aici. Oricum, majoritatea celor care au participat la un curs de-al nostru s-a intors inapoi pentru al doilea.

Foto: Robert Saringer

Va implicati mereu personal in aceste cursuri?

De-a lungul timpului am invitat multi bucatari sa tina cursurile "art cooking", strategie care a avut mai mult sau mai putin succes. Intre timp, am decis sa incerc sa tin personal fiecare curs. Nu doar pentru ca imi place la nebunie sa fac asta, ci si pentru ca invitatii se asteapta ca eu sa fiu gazda lor.

Pentru mine este o placere intotdeauna sa cunosc oameni diferiti, sa le raspund la intrebari si sa le ofer o dupa-amiaza cu adevarat speciala.

Intorcandu-ne la scoala "art cooking" ca business, cum s-a nascut ideea de a pune bazele unei scoli de gatit?

Ideea de a deschide o scoala de gatit ii apartine unui bun prieten de-al meu. El mi-a spus intr-o zi: "De ce nu incerci sa imbini abilitatea ta de lider - absolut necesara in industria hoteliera si in gastronomie- cu umorul tau si dorinta de a le oferi oamenilor noi idei legate de retete si mancare?".

Sunt foarte fericit ca am avut incredere in el.

Ce target aveti in ceea ce priveste clientela?

70% din clienti sunt companii care rezerva lectiile de gatit pentru teambuilding-uri sau evenimente speciale si 30% clienti individuali, care isi rezerva un loc la evenimentele organizate de noi.

Mi-ar placea, intr-adevar, sa avem tot mai multi turisti la "art cooking" pentru ca este o oportunitate excelenta de a imbina un citi-break la Viena cu o lectie despre bucataria traditionala a locului.

Cat ati investit in acest business?

Aproape toti banii investiti in "art cooking" au provenit din vanzarea "art catering". Pentru o perioada scurta de timp ma puteam considera un milionar in euro. Acum sunt din nou un simplu bucatar.

Am investit foarte mult in echipamente de ultima ora si in cele mai bune materiale existente pe piata, pentru ca era important pentru mine ca bucataria mea sa fie dotata astfel.

In cat timp devine un astfel de business profitabil?

O scoala de gatit nu este cea mai potrivita afacere, daca scopul tau este sa te imbogatesti rapid. In Austria avem o vorba care suna cam asa: "Prea putin ca sa traiesti din asta, dar prea mult ca sa mori".

In mod normal, afacerea incepe sa devina profitabila dupa sapte ani de business. Eu ma aflu in cel de-al sasele an acum.

Mai aveti si alte idei pe aceasta nisa?

Sincer sa fiu, sunt foarte multe idei. Acestea nu au lipsit niciodata, insa trebuie gasita intai o modalitate de a le pune in practica.

Majoritatea ideilor nu devin realitate din cauza lipsei de investitori. Ma gandesc chiar sa tatonez piata scolilor de gatit din Romania...

Foto: Christian Schorg

Este evident ca iubiti din tot sufletul ceea ce faceti la aceasta scoala de gatit si asta pare sa fie pasiunea dumneavoastra de o viata. Cand ati realizat ca aceasta este menirea dumneavoastra?

Intr-adevar, iubesc ceea ce fac. Si asta e cel mai important lucru. Nimeni nu este menit sa faca ceva sau sa fie cineva.

A fost o chestiune de alegere, in contextul in care eram pasionat de gatit si de oameni.

Ati calatorit foate mult si ati creat specialitati culinare de toate tipurile. Care este reteta dumneavoastra preferata?

Un fel de mancare simplu, traditional austriac, dintr-o reteta a bunicii mele: galuste prajite cu ou.

Gatitul va ocupa intreaga zi, insa sunteti bucatarul-sef si acasa? Va ramane timp si pentru asta?

De fapt, sunt bucatarul numarul sase acasa. Primul bucatar este sotia mea, apoi copiii, apoi pisicile. Glumesc, sotia mea este bucatarul-sef acasa.

Cum alegeti sa va deconectati de business si de gatit, in timpul liber?

Daca am timp fac sport cat pot de mult, si, desigur, petrec timp cu familia mea.

Material realizat cu sprijinul agentiei de turism Perfect Tour.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Erich Bauer Viena, #scoala gatit art cooking, #art cooking, #business scoala de gatit , #Afaceri de succes