Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

36,4 milioane euro au cheltuit romanii numai pentru servicii turistice in vacanta de Revelion 2015

Cat au cheltuit romanii de Revelion

Cat au cheltuit romanii de Revelion
Peste 161.000 de romani au cheltuit aproximativ 36,4 milioane euro in tara si strainatate pentru petrecerea Revelionului 2015, potrivit unui studiu realizat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc.

Mai mult de 152.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 38% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 142,07 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent.

In strainatate au calatorit pentru petrecerea sarbatorilor de iarna din acest an aproape 9.000 de turisti, in scadere cu 12% de anul 2014. Acestia au cheltuit in afara tarii, pentru servicii turistice, aproximativ 4,8 milioane euro, in scadere peste 8% fata de anul anterior, potrivit studiilor FPTR.

Din analiza realizata de catre FPTR, s-a constatat ca, fata de anul trecut, numarul romanilor care au ales sa petreaca Revelionul in strainatate a scazut, dar a crescut semnificativ numarul celor care au ales destinatii turistice din Romania.

Revelionul in Romania

Cresterea spectaculoasa a numarului de turisti in Romania se datoreaza campaniei de clasificare derulata de Autoritatea Nationala pentru Turism in 2014, fiind clasificate in acest an peste 70.000 de noi locuri de cazare.

Cea mai mare crestere se constata in segmentul rural, unde numarul de locuri clasificate aproape ca s-a dublat. Din totalul de 100.000 de locuri de cazare, 80.000 de locuri au fost puse la dispozitie in aceasta perioada, fiind ocupate in proportie de 70% de cei 56.000 de turisti care au preferat sa-si petreaca revelionul la tara.

Cresteri s-au inregistrat si in zonele montane, unde 37.050 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta la munte, iar 31.500 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in crestere cu aproximativ 5% fata de anul anterior.

Alti 27.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.

In ceea ce priveste tarifele percepute, in perioada sarbatorilor, se constata ca acestea au crescut fata de anul anterior cu o medie de 5%.

Romanii au cheltuit peste 142 milioane de lei pentru achizitionarea pachetelor de Revelion in tara, in crestere cu 51% fata de anul anterior.

Cererea a fost foarte mare in zonele montane si in marile orase, iar cresterea mica a tarifelor fata de anul trecut a facut ca hotelurile, restaurantele si cluburile sa fie ocupate in proportie mai mare in comparatie cu Revelionul 2014. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna, hoteluri renumite sau spre oferte foarte ieftine.

Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.

Revelionul in strainatate

Chiar daca au beneficiat de un numar mare de zile libere, mai putini romani au plecat anul acesta in strainatate pentru petrecerea revelionului. Astfel, numarul romanilor care au petrecut sarbatorile de iarna in alte tari a scazut cu aproximativ 12% fata de anul 2014, ajungand la 8940 de turisti.

De asemenea, statisticile demonstreaza ca romanii au cheltuit mai putini bani in strainatate pentru aceste sarbatori, aproximativ 4.8 milioane euro, in scadere cu 8% fata de anul anterior.

Se constata si anul acesta o crestere a cererii pentru destinatiile exotice, datorata unui numar mare de zile libere ce permite deplasari in destinatii indepartate si a schimbarii mentalitatii romanilor cu venituri peste medie, care au inceput sa renunte la economii in ceea ce priveste vacantele.

Cele mai solicitate destinatii externe au ramas Austria, Bulgaria, Grecia, Franta, potrivit FPTR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1453 ori