La Casa Alba se sfarseste o saptamana haotica, in care membrii echipei lui Trump si el insusi si-au dat cu stangul in dreptul. Dupa demiterea-soc a sefului FBI, au urmat zile de balbe, declaratii contradictorii, o situatie care a scapat de sub control si nu a putut fi gestionata defel.
Din ce in ce mai multi isi pun intrebarea: ce s-ar intampla in cazul unei crize reale majore si nu uneia generate chiar de Casa Alba?
Si ceva urmeaza sa se intample, nu are cum sa nu se intample, remarca Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaratiile sale din ultima saptamana care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fara vreo grija, nu ajuta; ii creeaza o imagine lipsita de credibilitate. Reprezentanti ai clasei politice si din securitatea nationala sunt pur si simplu ingroziti.
Temerea e si mai mare cu cat in cele 114 zile de cand e presedinte, Trump si administratia sa nu au avut de-a face cu vreo criza majora, interna sau externa. Toate crizele care au lovit administratia au fost create din interior. Aceasta administratie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoita sa ia masuri dupa vreun uragan cum a fost Katrina si nici nu a trebuit sa gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasada sau cu vreo luare de ostatici, mai arata sursa.
Potrivit lui Andy Card, seful personalului de la Casa Alba in vremea lui George W. Bush, de vina pentru acest haos e... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:35
Rezerva Federala a SUA (Fed) a avertizat bancile active pe piata americana ca va inaspri testele prin care evalueaza capacitatea acestora de a rezista la o eventuala criza financiara, iar verificarile vor avea loc regulat, pentru ca institutiile de credit sa remedieze vulnerabilitatile identificate.
Banca centrala va acorda o atentie sporita elementelor macro ale testelor de stres, precum expunerea comuna mai multor institutii de credit si riscul pe care il reprezinta pentru sistemul financiar, a declarat seful diviziei de reglementare din cadrul Fed, Daniel Tarullo, potrivit cotidianului Financial Times.
Testele de stres anuale ale Fed sunt critice pentru bancile din SUA, pentru ca decid daca institutiile financiare sunt suficient de solide financiar pentru a majora dividendele sau pentru a rascumpara actiuni proprii.
In cazul subsidiarelor din SUA ale unor banci straine, verificarile decid in ce masura acestea pot plati grupului parinte dividende mai mari. Standardele pentru bancile mari sunt cele mai stricte si nu este suficient ca acestea sa respecte criteriile minime privind capitalul, a spus Tarullo.
In plus, standardele privind managementul riscului si planificarea capitalului vor fi tot mai mult incorporate in programul de supraveghere al Fed, astfel ca bancile vor fi nevoite sa ramana vigilente constant, in loc sa se concentreze asupra eforturilor de a trece un test anual.
In acest an, institutii de credit precum Citigroup si diviziile americane ale... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:05
Economia SUA a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind cea mai slaba evolutie a PIB-ului din ultimii doi ani, dar totusi peste estimarile initiale, care prevedeau un declin economic de 0,1%.
Acest ritm de crestere nu este insa suficient pentru imbunatatirea situatiei de pe piata muncii, unde rata somajului in SUA a crescut in luna ianuarie la 7,9%, scrie Reuters.
Cheltuielile de consum au crescut cu 2,1% in ritm anual, in timp ce s-a inregistrat o incetinire a acumularii stocurilor si o scadere semnificativa a cheltuielilor militare.
Importurile au scazut in trimestrul patru din 2012 cu 4,5%, iar exporturile au fost afectate de recesiunea din Europa si de incetinirea ritmului de crestere al economiei chineze.
In trimestrul trei din 2012, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o crestere anuala de 3,1%, fata de o crestere de 2,7% cat s-a prognozat initial.
Pe ansamblul anului trecut, ritmul de crestere al economiei americane s-a accelerat pana la 2,2% dupa o crestere de 1,8% in 2011. Chiar si asa cea mai mare economie a lumii nu a revenit inca la ritmul de crestere inregistrat in 2010 (2,4%). mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:59
Statele Unite au ajuns sa fie cel mai mare debitor al lumii, avand in prezent o datorie de 16,2 trilioane de dolari.
Busines Insider a realizat o retrospectiva a evenimentelor care au dus la acumularea acestei datorii uriase.
Cat costa libertatea
Statele Unite s-au nascut indatorate, noteaza publicatia citata. Documentul care atesta acest lucru poarta semnatura lui Alexander Hamilton, primul Secretar al Trezoreriei americane, un economist autodidact.
Analiza dateaza din anul 1790 si releva ca SUA aveau o datorie de 75 milione de dolari, adica 30% din produsul intern brut.
De unde provenea aceasta suma?
Citeste mai multe despre despre Datoria SUA, din 1790 pana in 2011 - Cum s-a ajuns la 16,2 trilioane de dolari? pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 10:21
Economia Statelor Unite a crescut in ritm anual cu doar 1,5% in trimestrul doi din 2012, deoarece americanii si-au redus semnificativ cheltuielile, transmite AP.
Departamentul Comertului a revizuit in crestere usoara datele privind avansul Produsului Intern Brut al SUA in primul trimestru din 2012, de la 1,9% la 2%. Majoritatea analistilor nu se asteapta la un ritm accentuat de crestere a economiei din cauza crizei financiare din Europa.
Rata de crestere de 1,5% in perioada aprilie-iunie 2012 este cea mai slaba din trimestrul trei al anului trecut, cand Produsul Intern Brut al SUA a urcat cu 1,4%.
Cheltuielile de consum au incetinit in perioada aprilie-iunie 2012 la 1,5%, fata de 2,4% in precedentele trei luni. Cheltuielile guvernelor au scazut cu 1,4%, comparativ cu un declin de 3% in primul trimestru al anului.
Departamentul Comertului a revizuit si datele privind evolutia economiei in ultimii trei ani. Astfel, Produsul Intern Brut al SUA s-a contractat cu 3,1% in 2009, fata de 3,5% cat s-a estimat anterior, cresterea in 2010 a fost de 2,4%, mai redusa decat prognoza anteriora, de 3%, iar avansul din 2011 a fost de 1,8%, fata de 1,7% cat s-a estimat anterior. mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:05
Pierderea ratingului maxim al SUA pentru prima data in istorie, poate fi asemuita cu o despartire dezastruoasa. Cu toate ca semnele erau vizibile, Statele Unite nu vroiau sa vada pericolul iminent. Acum, SUA au ramas mai sarace, mai triste si dispretuite de intreaga omenire. Ce ar putea sa faca acest fost stat de nota 10 pentru a-si recupera ratingul AAA?Situatia este cu adevarat jignitoare pentru SUA, daca ne gandim ca Germania, Canada, Marea Britanie si Franta au inca ratingul maxim.
Ce ar putea face Statele Unite pentru a-si recapata onoarea?
Sa-si aleaga o tinta fiscala
SUA stiu unde trebuie sa ajunga. Standard& Poor's, agentia de rating care a retrogradat SUA, a fost foarte clara, conform CNN Money.
Statele Unite trebuie sa taie din cheltuieli pentru a stabiliza datoria federala astfel incat aceasta sa inceteze sa creasca mai rapid decat economia.
Am putea spune ca tinta este "echilibrarea bugetara", sintagma care suna mult mai bine decat "stabilizarea datoriilor".
Insa adevarul este ca SUA sunt foarte departe de starea de echilibru si ca sunt necesare cateva decenii pentru a ajunge acolo.
Datoriile ar trebui sa nu depaseasca 60% din Produsul Intern Brut, lucru care se va dovedi a fi dificil de mentinut in urmatorii 10 ani.
Pentru a se ajunge la 65%, spre exemplu, ar fi necesare taierea cheltuielilor cu cel putin 4 - 5 trilioane de dolari in urmatorul deceniu.
Sa realizeze un plan multianual
SUA are nevoie anul acesta de un plan, aprobat de... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 11:36
Retrogradarea SUA de la AAA la AA+ ar putea creste costurile de creditare ale tarii cu 100 de miliarde de dolari pe an, conform JP Morgan Chase & Co., relateaza NewsIn.
In anul fiscal 2010, Statele Unite au cheltuit 414 miliarde de dolari pe dobanda la creditori, adica 2,7% din Produsul Intern Brut, a anuntat Trezoreria nationala, relateaza RIA Novosti.
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus vineri ratingul Statelor Unite, de la AAA la AA+, pentru prima data in istorie.
Agentia a explicat ca planul de consolidare fiscala adoptat marti de Congres nu merge suficient de departe si ca exista in continuare temeri privind deficitul bugetar. Washingtonul a fost blocat luni de zile intr-o disputa politica privind ridicarea plafonului de indatorare.
In timp ce stirea privind scaderea ratingului a facut inconjurul lumii vineri seara, oficiali americani au declarat ca sumele analizate de S&P sunt gresite. Surse sub acoperirea anonimatului au declarat ca un oficial din Trezorerie a identificat o eroare de 2.000 de miliarde de dolari in analiza agentiei.
"O decizie afectata de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari vorbeste de la sine", a declarat purtatorul de cuvant al Trezoreriei SUA. El nu a oferit alte explicatii.
Anuntul S&P intervine dupa o saptamana agitata la bursele din intreaga lume. Joi, Wall Street a inregistrat cea mai mare scadere de la criza din 2008, iar bursele din Europa si Asia au urmat acelasi trend.... mai mult
Duminica, 07 August 2011, ora 13:07
Moody's sugereaza SUA ca ar trebui sa elimine plafonul datoriei de stat pentru a reduce incertitudinea in randul celor care detin obligatiuni, conform Mediafax.SUA este una dintre putinele economii dezvoltate unde legislativul stabileste un plafon pentru datoria de stat, situatie care creeaza periodic incertitudine privind capacitatea guvernului de a-si respecta obligatiile financiare, se arata intr-un raport al Moody's.
"Ne-am reduce estimarea privind riscul unui eveniment neprevazut daca guvernul si-ar schimba cadrul legislativ de administrare a datoriei publice pentru a imblanzi semnificativ sau a elimina acest factor de incertitudine", a declarat analistul Moody's Steven Hess in raport.
Agentia a avertizat saptamana trecuta ca ar reduce ratingul "AAA" al SUA daca guvernul ar intarzia plati legate de datoria de stat.
Presiunea exercitata de agentiile de rating asupra Casei Albe si Partidului Republican de a ajunge la un acord privind reducerea deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat a atins astfel cote critice.
Moody's noteaza ca a considerat intotdeauna ca riscul intrarii Statelor Unite in default (incapacitate de plata) este foarte redus, deoarece Congresul a ridicat fara probleme in ultimele cateva zeci de ani plafonul datoriei de stat, fara prea multe controverse.
Actualele divergente dintre Camera Reprezentantilor, unde Republicanii sunt majoritari, si administratia Obama privind plafonul datoriei de stat au generat un nivel ridicat de... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 12:26
Un astfel de lucru se intampla extrem de rar. Premierul chinez Wen Jiabao a publicat un articol in Financial Times cu titlul "Cum planuieste China sa ajute revenirea economiei globale". Mesajul: "In timp ce SUA se balangane, China este locomotiva lumii". Vezi intregul articol semnat de premierul chinez."Cum planuieste China sa ajute revenirea economiei globale"
Au trecut trei ani de la izbucnirea crizei financiare. Multumita eforturilor unite ale comunitatilor internationale, economia globala isi revine.
Cu toate acestea, inca exista nesiguranta, iar recuperarea este fragila.
Cresterea globala este inegala; rata somajului in statele dezvoltate ramane ridicata; riscurile legate de datoriile guvernamentale au crescut accelerat in anumite state; presiunea inflationara creste.
Cu toate ca socul provocat de criza nu s-a terminat, au aparut riscuri suplimentare. Omenirea trebuie sa coopereze pentru a face fata acestor provocari.
China a actionat rapid in lupta impotriva crizei financiare, ajustandu-si politica macroeconomica pentru a creste consumul populatiei. In plus a introdus stimulente pentru a mentine cresterea si a imbunatati vietile oamenilor.
Facand acesti pasi, am depasit dificultati extreme si am "turnat" o fundatie solida pentru dezvoltarea Chinei.
Un rezultat notabil al modului in care am raspuns crizei este faptul ca China si-a mentinut un ritm de crestere accelerat si slabil.
Intre 2008 si 2010, PIB-ul Chinei a crescut cu o rata anuala de 9,6, 9,2 si respectiv... mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 12:32