Isarescu: De la 90 dolari pe baril in jos impactul pe bugetul Rusiei e major, o adevarata sanctiune

Sambata, 29 Martie 2014, ora 08:00
1398 citiri
Isarescu: De la 90 dolari pe baril in jos impactul pe bugetul Rusiei e major, o adevarata sanctiune

O scadere a pretului petrolului pe pietele internationale la sub 90 de dolari pe baril ar fi adevarata sanctiune pentru Rusia, ceea ce ar afecta bugetul "sensibil" al statului si ar reprezenta cea mai importanta sanctiune a comunitatii internationale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Bugetul Rusiei este foarte sensibil si de la 90 de dolari (pretul pe barilul de titei - n.r.) in jos impactul ar fi major. Probabil ca asta ar fi adevarata sanctiune", a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.

Statele Unite au anuntat saptamana trecuta o serie de sanctiuni impotriva Rusie

Statele Unite au anuntat saptamana trecuta o serie de sanctiuni impotriva Rusiei, ca reactie la anexarea regiunii ucrainene Crimeea. SUA ar putea vinde petrol din uriasele rezerve acumulate pentru a impinge in jos preturile, sanctionand astfel Rusia pentru anexarea Peninsulei Crimeea, solutie recomandata de miliardarul George Soros si de mai multi analisti si care a atras atentia Congresului.

Daca ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva nationala de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea pretului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant si fost conslier in administratiile Ford si Carter. O astfel de scadere a pretului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vanzarile de petrol si gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimeaza analistul.

Cotatia de referinta a petrolului pe piata SUA s-a plasat in medie la 98,51 dolari pe baril in acest an, fata de nivelul de 107,87 barili a cotatiei Brent de la Londra, utilizata pe plan international, inclusiv in Europa.

Situatia din Ucraina a avut un impact nesemnificativ pana in prezent

Potrivit lui Isarescu, situatia din Ucraina a avut un impact nesemnificativ pana in prezent, piata interna fiind influentata mai mult de criza din Turcia, care a determinat fluxuri de capital catre Romania.

"In ceea ce priveste Turcia, pe partea de miscari de capitaluri catre Romania, impactul a fost mult mai mare decat impactul de pana in prezent din situatia din Ucraina si Crimeea", a continuat guvernatorul BNR.

El a aratat ca nu poate anticipa cum va evolua situatia geopolitica regionala, dar efectele ar putea fi chiar si pozitive.

"Pentru viitor, imi mentin evaluarea din februarie ca situatia geopolitica in cazul Romaniei, inclusiv prin aprobarea celor doua revizuiri din acordul cu FMI si contextul pozitiv pe care-l au in fata investitorii fata de Romania, inclusiv imbunatatirea substantiala pana la surplus a contului curent, noutate absoluta pentru Romania postbelica, aceste elemente ma determina sa-mi mentin pozitia ca impactul situatiei regionale poate sa fie in ambele sensuri in cazul Romaniei", a afirmat seful bancii centrale.

El a aratat ca fata de proiectia anterioara, BNR nu mai vede un risc negativ din agricultura, pentru ca "a plouat, a nins", este apa in sol.

"Proiectia de inflatie va fi influentata deoarece, uitandu-ne la perspectiva, cu datele din noiembrie, decembrie vedeam inflatia sub 1%. Facand o gluma spun ca Slava Domnului ca nu s-a dus acolo, ca mai aveam si reactii ca intram in deflatie si sa reducem dobanzile si mai mult. Categoric ca facem reevaluari. Acest 0,3% devine o cifra mica fata de, uitandu-ne noi inainte, fata de incertitudinile noi care au aparut", a afirmat Isarescu.

El a aratat ca BNR nu putea anticipa situatia din Crimeea si toate tensiunile regionale.

"Suntem cu ochii in patru pe ambele balante. Cu Ucraina, haideti sa nu ne bucuram inca, pentru ca situatia nu e definitiva. Pana acum nu au fost influente", a mai spus Isarescu.

#romania ucraina, #petrol rusia , #Guvernator BNR