Statele Unite cer Germaniei sa consume mai mult si sa accelereze uniunea bancara

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 17:15
1459 citiri
Statele Unite cer Germaniei sa consume mai mult si sa accelereze uniunea bancara

Guvernul Statelor Unite considera ca Germania ar trebui sa consume mai mult si sa accelereze proiectul uniunii bancare din zona euro, pozitie care va fi reiterata in urmatoarele zile cu ocazia unei vizite la Berlin a secretarului general al Trezoreriei SUA, Jack Lew, potrivit Financial Times.

Lew se va intalni in urmatoarele zile la Berlin cu ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, in timpul unui turneu de trei zile in Europa, timp in care oficialul american se va opri si la Paris si Lisabona.

In urma cu doua luni, Trezoreria SUA denunta Germania intr-un raport pentru excedentul urias de cont curent, considerand ca dezechilibrul dintre exporturile si importurile cele mai mari economii europene favorizeaza deflatia in Europa si la nivel global.

SUA continua sa vada modelul economic german drept o problema

O sursa oficiala americana a sugerat pentru FT ca guvernul american continua sa vada modelul economic german drept o problema.

"Credem ca cresterea slaba a cererii interne din Germania a impiedicat o ajustare mai puternica, mai echilibrata in raport cu zona euro si cu cresterea economica globala in ansamblu", a afirmat pentru FT oficialul SUA.

Sursa citata a subliniat ca executivul UE, Comisia Europeana, a reclamat probleme similare cu politica economica a Germaniei.

Germania a contestat ferm opinia Trezoreriei SUA, considerand ca nu este necesara corectarea vreunui dezehilibru, iar excedentul de cont curent nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru guvernul de la Berlin, pentru zona euro sau pentru economia globala.

Lew va fi intampinat probabil cu o reactie similara dupa ce va ridica problema in timpul vizitei la Berlin, noteaza FT. Oficialii germani nu considera ca se impun masuri pentru cresterea consumului intern, avand in vedere ca economia creste, iar somajul este scazut.

Economistii germani anticipeaza ca planurile noului guvern Merkel privind cresterea pensiilor si a salariului minim vor genera o expansiune modesta a consumului, care se va manifesta pe parcursul unei perioade indelungate.

Noua coalitie de guverenare a promis de asemenea ca va raspunde apelurilor pentru investitii mai mari in infrastructura, atat timp cat acestea nu vor necesita cresterea taxelor sau a datoriei publice.

Oficialul SUA citat de FT a adaugat ca Lew ii va cere lui Schauble detalii privind reformele economice prevazute de noul guvern, insistand pe acele masuri care au potentialul de a creste cererea interna.

De asemenea, Washingtonul va face presiuni asupra Germaniei si celorlalte state din zona euro sa accelereze proiectul uniunii bancare, pe care guvenrul SUA in considera esential pentru protejarea Europei de o noua criza financiara.

Lew a fost numit anul trecut in functia de secretar al Trezoreriei SUA, dupa incheierea mandatului lui Timothy Geithner.

In Franta, Lew se va intalni cu presedintele Francois Hollande si cu ministrul Finantelor Pierre Moscovici.

La Lisabona, seful finantelor SUA va transmite "mesaje incurajatoare" catre un stat care este pe cale sa iasa din situatia de criza.

#Uniune bancara Germania, #crestere consum Germania, #Germania SUA , #Germania