SUA se tem cel mai tare de caderea Chinei: Criza economica e contagioasa!

Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:24
5641 citiri
SUA se tem cel mai tare de caderea Chinei: Criza economica e contagioasa!
Foto: Pixabay

Economia chineza pare contaminata cu un virus destul de pacatos care ar putea da startul unei contagiuni globale. Cea mai mare teama o resimt investitorii americani, expusi intr-o masura mare riscurilor prezentate de China.

Dupa decenii de crestere economica fara precedent, motoarele economiei chineze functioneaza la relanti, iar zvonurile privind falsificarea datelor statistice de catre Beijing nu fac decat sa dea alarma la nivel global, arata portalul CNN Money.

Piata in cadere libera

Avand titlul de a doua mare economie a lumii, China, prin incetinirea brusca a cresterii economice, reprezinta un pericol major pentru toate celelalte economii de referinta la nivel global.

Americanii sunt insa cei mai inspaimantati de o eventuala prabusire a gigantului din Asia.

Momentul este si unul nepotrivit daca tinem cont de cresterea economica anemica inregistrata la nivel global si de lipsa de solutii a guvernelor pentru a reporni motoarele economiilor din fiecare tara.

"Avem nevoie de orice plus cat de mic inregistrat pe cresterea economica din fiecare regiune. O incetinire in ritmul Chinei nu ne ajuta", explica David Joy, sef pentru strategii de piata la Ameriprise Financial.

Investitorii din lumea intreaga au intrat in alerta in momentul in care piata bursiera din China s-a prabusit brusc cu 30 de procente la sfarsitul lunii trecute. Socul s-a transmis imediat, efectele fiind vizibile in prabusirea preturilor la petrol, aur si cupru la nivel global

O interventie in forta a autoritatilor de la Beijing a oprit declinul pentru o scurta perioada, dar la inceputul acestei saptamani, indicele compozit al bursei din Shanghai si-a reluat declinul, coborand cu inca 8,5%.

In prima faza, se estimeaza ca piata din Statele Unite va fi urmatoarea care va intra in vrie ca urmare a declinului inregistrat de economia chineza.

Comert in descrestere

Schimburile comerciale dintre SUA si China au capatat o amploare din ce in ce mai mare in anii de dupa criza financiara din 2008.

O prognoza a State Street Global Advisers anunta ca, pana in 2017, nivelul schimburilor comerciale intre cele doua state avea sa il depaseasca pe cel dintre Statele Unite si Canada, cea mai fructuoasa colaborare din lume in acest moment.

O lipsa de performanta economica in China va reduce automat si apetitul consumatorilor de pe aceasta piata pentru produsele de import. Insa, in acest caz, economia americana nu va fi afectata chiar atat de rau.

Exporturile de marfa din Statele Unite conteaza doar in proportie de 13% in PIB-ul american, consumul de pe piata interna reprezentand motorul economiei SUA.

"Suntem mai izolati decat alte tari din acest punct de vedere. Daca in China se declanseaza o 'gripa' economica, noi nu a sa manifestam decat cel mult cateva stranuturi", spune Kristina Hooper, expert in strategii investitionale la Allianz Global Advisors.

Investitii in pericol

In schimb, alte efecte se pot dovedi dramatice pentru investitorii americani.

Conform datelor din indicele Standard&Poors 500, 40% din veniturile generate de aceste companii sunt realizate peste hotare, China fiind una din pietele preferate de investitorii din SUA.

O scadere rapida a ritmului de crestere economica din China este in masura sa strice planurile investitorilor americani prezenti pe piata din Asia.

Saptamana trecuta, United Tehnologies a revizuit in scadere prognoza veniturilor pe anul in curs, dand vina pe evolutia catastrofala a pietei din China in ultimele doua luni.

"Cresterea economica din China este mai anemica decat am crezut", a explicat Akhil Johri, director financiar in cadrul companiei United Tehnologies.

Socul s-a transmis si pe Wall Street, unde indicele Dow a primit cea mai serioasa lovitura din ultimele sase luni, coborand aproape 3 procente pe fondul semnalelor de alarma venite din Asia.

Nu toate firmele americane se plang insa de modul in care evolueaza China: Apple si Nike sustin ca inregistreaza vanzari record pe piata chineza.

La fel, American Expres, MasterCard, Ford, GoodYear, Dupont si alte cateva companii mari se declara multumite cu rezultatele financiare raportate de la sucursalele deschise in China.

Un punct cheie il reprezinta insa decizia pe care Rezerva Federala va trebui sa o ia in privinta cresterii dobanzii de referinta in lumina noilor evenimente de pe piata globala.

Desi unii analisti sustin ca oficialii americani nu vor renunta la planul de crestere a dobanzii in doua etape pana la sfarsitul acestui an, un anunt oficial va fi dat abia dupa intalnirea de miercuri a boardului Rezervei Federale.

Criza cu efect devastator

Cresterea economica record inregistrata in China pe ultimele decenii a fost alimentata de imprumuturile masive facute de Beijing si de investitorii chinezi.

Actuala contractie a economiei chineze nu face decat sa alimenteze temerea ca nivelul toxic al datoriilor din China poate declansa o criza economica globala cu efect devastator.

"Panica din sectorul financiar se poate transforma usor intr-o recesiune globala, mai ales daca se raspandeste in intreaga regiune a Asiei", considera George Hoguet, expert in stategii investitionale globale pentru State Street Global Advisors.

Pe de alta parte, Hoguet este convins ca guvernul de la Beijing va interveni prompt pentru a preveni o prabusire a economiei chineze.

Nivelul rezervelor valutare ale Chinei este imens, aproape 4000 de miliarde de dolari fiind la dispozitia autoritatilor pentru a corecta derapajele economice.

O parte din suma a fost deja injectata in piata pentru a stopa declinul bursei din Shanghai, iar banca centrala a taiat drastic dobanda de referinta in incercarea de a relansa cresterea economica.

Majoritatea bancilor de pe piata chineza se afla in proprietatea statului limitand efectul de contagiune in alte tari.

"China este o societate comandata printr-un control strict. Daca afirma ca vor sustine in continuare politica de imprumuturi masive, vor face tot ceea pot pentru a realiza acest lucru", afirma Mark Luschini, reprezentant al Janney Capital Markets.

Investitori prudenti

Chiar daca efectele crizei din economia chineza vor fi izolate in interiorul granitelor, acest lucru nu inseamna ca perceptia investitorilor asupra pietei din China nu s-a schimbat radical.

Timp de un an, piata de capital din tara a explodat, inregistrand o crestere fulminanta de 150%, intretinuta de politica de imprumuturi masive intiata de Beijing, de speculatiile masive pe bursa si de o promovare agresiva in media controlata de stat.

Socul din iunie a reprezentat o prabusire medie a bursei din China cu 32 de procente, fortand Beijingul sa suspende de la tranzactionare aproximativ 45% din companiile afectate.

Chiar daca pentru moment, masura a fost considerata benefica, investitorii internationali de pe piata de capital din China se arata acum mult mai prudenti, mai ales ca acestia mizau pe o liberalizare a pietei in locul unui control si mai strict.

"Cand actiunile de pe bursele din China au crescut peste noapte, Beijingul nu a avut nicio reactie. Abia cand piata s-a prabusit autoritatile au intervenit. Situatia nu poate continua in acelasi fel", mai spune David Joy.

#criza economica China, #risc contagiune China, #panica investitori China, #prabusire bursa Shanghai , #Criza economica