Decizia Chinei de a devaloriza yuanul ne arunca inapoi in 2008

Miercuri, 12 August 2015, ora 17:26
7571 citiri
Decizia Chinei de a devaloriza yuanul ne arunca inapoi in 2008
Foto: Wikimedia

Devalorizarea yuanului, la care a recurs de doua zile Banca Populara a Chinei, va avea un efect dezastruos asupra pietelor globale, crede Albert Edwards, unul dintre analistii de baza ai Societe Generale.

Intr-un articol Bussiness Insider, Edwards este citat ca prognozand "o criza financiara la fel de mare ca cea din 2008".

Din punctul sau de vedere deprecierea controlata a monedei chinezesti nu face decat sa dea startul unei perioade de slabiciune a valutelor asiatice.

Exportatori de deflatie

Pentru economistul bancii franceze miscarea facuta de oficialii bancii centrale de la Beijing reprezinta o lovitura data pietelor din America si Europa, scazand profitul corporatiilor si evoluand spre o criza deflationara similara cu dezastrul bancii Lehman Brothers.

"Ne asteptam ca accelerarea devalorizarii valutelor din pietele emergente sa trimita valuri deflationiste pe pietele occidentale pentru a coplesi deja fragila profitabilitate a corporatiilor cu riscul de a ne trimite direct in recesiune.

Din punctul de vedere al investitorilor, o alta perioada de recesiune, fara o normalizare a dobanzilor de referinta si a deficitelor fiscale, nu inseamna decat ca vom infrunta o criza la fel de dura ca cea din 2008", arata Albert Edwards intr-o nota interna SG.

Deja aprecierea prea rapida a dolarului risca sa transmita valuri de deflatie pe piata americana, considera analistul.

"Investitorii au constatat ca si zona euro a urmat acelasi traseu al deflatiei ca si Japonia, iar acum se pare ca urmeaza Statele Unite. In acest moment, inflatia se mentine la 1%, dar o noua runda in razboiul valutelor o poate duce la 0%.

O sa vedeti randamente de -1% pentru bonurile de Trezorerie cu maturitate la 10 ani si alte crize financiare generate de lipsa vointei politice", avertizeaza Edwards.

Efecte globale

In 1994, ultima data cand cursul de schimb al yuanului in raportul cu dolarul american a oscilat atat de periculos, China era abia a opta economie in Top 10 mondial, iar efectele au fost aproape insesizabile in afara granitelor tarii.

Intre timp situatia s-a schimbat radical, riscurile crescand in aceeasi masura in care s-a dezvoltat si influenta gigantului Asiei pe piata globala, remarca Bloomberg.

Pentru moment, analistii Merill Lynch nu stiu daca aceasta lovitura data de China celorlalte economii mai permite o eventuala crestere a dobanzii de referinta in Statele Unite.

In cel mai fericit caz, Rezerva Federala are in fata un orizont destul de intunecat, au precizat reprezentantii bancii.

Pentru oficialii din SUA, partea cea mai dureroasa este ca Beijingul a reusit sa se imprumute constant la o dobanda avantajoasa in ultimii ani.

Chiar si fara o moneda devalorizata, China conta destul de mult in exportul produselor ieftine: televizoare, smartphone-uri, tricouri si alte bunuri de consum.

Odata ce adaugi acestei retete si deprecierea yuanului, devalorizarea efectuata de oficialii de la Beijing pare sa aiba efectul unei deflatii contagioase la nivel global.

La nivel global, pretul materiilor prime a fost deja ciopartit de miscarea facuta de chinezi. In cazul unei devalorizari sustinute, perspectivele economice pentru marii exportatori: Brazilia, Australia si Chile devin sumbre.

In acelasi timp, inclusiv consumul produselor de import de pe piata chineza este de asteptat sa scada dramatic in perioada urmatoare.

Companiile producatoare de marfuri de lux vor simti din plin lovitura, in special producatorii auto din Germania, orologierii elvetieni si industria modei din Franta si Italia.

O a doua lovitura ar putea-o da disparitia turistilor chinezi din Europa si Statele Unite.

Asia, zguduita din temelii

Bank of America Merrill Lynch estimeaza ca indicele Topix de pe piata de capital din Japonia poate pierde cel putin 5 procente din valoare, in cazul unei deprecieri de 10% a yuanului.

Totodata, decizii similare pe care le-ar putea lua alte banci centrale din regiunea Asia-Pacific pot declansa un razboi global al valutelor.

#criza economica globala, #razboi valute Asia, #curs valutar yuan dolar, #efecte depreciere yuan , #Rezultate financiare