Indicatorii economici recenti semnaleaza ca zona euro a depasit cea mai dificila perioada a recesiunii, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Draghi a reiterat angajamentul BCE de a asigura un nivel scazut al dobanzilor pentru o perioada indelungata, citat de Bloomberg.
"Indicatorii privind increderea au aratat noi imbunatatiri, de la nivelurile scazute la care se aflau, si confirma asteptarile privind o stabilizare a activitatii economice", a declarat seful BCE intr-o conferinta de presa organizata dupa o sedinta de politica monetara a institutiei.
Conducerea BCE se asteapta ca pe parcursul unei perioade "indelungate" sa mentina costurile imprumuturilor pentru banci la "nivelurile actuale sau sa le reduca", a adaugat el, repetand o formula intodusa pentru prima data de banca centrala dupa sedinta de la inceputul lunii iunie.
Draghi incearca sa asigure pietele financiare ca BCE va mentine costurile imprumuturilor la niveluri destul de scazute pentru a sustine recuperarea economiei zonei euro din cea mai lunga recesiune inregistrata de uniunea monetara pana in prezent.
Activitatea industriei prelucratoare din zona euro s-a accelerat peste asteptari in iulie, iar increderea mediului de afaceri s-a imbunatatit pentru a treia luna consecutiv, insa creditarea catre companii si populatie in uniunea monetara a inregistrat o scadere substantiala in iunie.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul record de... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 17:15
Companiile din zona euro se confrunta cu o problema a datoriilor care risca sa prelungeasca recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar International intr-un raport cu privire la stabilitatea financiara mondiala.
FMI estimeaza ca aproximativ 20% din obligatiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile si ar putea forta firmele sa-si reduca dividendele sau sa-si vanda din active, transmite Bloomberg.
"Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile in perioada de boom a creditului, pe fondul estimarilor de profituri ridicate si a conditiilor relaxate de creditare. In prezent companiile se confrunta insa cu reducerea datoriilor intr-un context de cresterea economica redusa si dobanzi ridicate", se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, aceasta povara a datoriilor care presupune plata unor dobanzi mari impiedica firmele sa investeasca in proiecte profitabile care sa le permita sa-si reduca datoriile.
"In timp ce companiile mari si diversificate ar putea sa vanda din active (inclusiv din diviziile din strainatate) pentru a reduce gradul de indatorate, vanzarea unor active profitabile va afecta in mod negativ veniturile si profiturile. Mai mult, reducerea suplimentara a costurilor operationale, a dividendelor si a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa cresterii economice si increderii investitorilor", adauga FMI.
Avertismente suplimentare privind bulele speculative... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:33
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Bancile americane incearca sa-si limiteze activitatea in zona euro, pe fondul speculatiilor privind colapsul acesteia in urmatorii doi ani. Unele banci americane au inceput deja sa-si lichideze liniile de credit in tarile din zona euro.
Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finante returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocand termenii contractului, potrivit Financial Times.
Institutiile financiare de pe Wall Street isi reduc operatiunile de creditare in tarile UE, temandu-se ca acestea vor ajunge sa inapoieze creditele nu in euro, ci in drahme sau pesetas.
Dupa Grecia si situatia economica a Spaniei se deterioreaza din ce in ce mai tare, ceea ce ar putea forta autoritatile de la Madrid sa reconsidere moneda nationala.
Grecia: Urmatoarele saptamani sunt "cruciale"
Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro
Bancherii americani iau in considerare deja diverse optiuni pentru recuperarea investitiilor lor in euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.
Singurele tari care sunt increzatoare ca zona euro va supravietui crizei sunt Germania si Franta. Cu toate acestea, si bancile germane se pregatesc pentru cel mai sumbru deznodamant. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a subliniat ca soarta monedei unice nu a fost niciodata atat de nesigura.
Bancile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor sa-si incadreze toate contractele de imprumut incheiate cu firme din Europa... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:00
Companiile din zona euro devin tot mai riscante, avand in vedere incidentele de plata in cadrul tranzactiilor comerciale si contextul economic international, iar Romania nu face exceptie, potrivit unui raport Coface.
Companiile din zona euro sunt marcate de framantarile economice, in special in Portugalia, Italia si Spania.
Prognozele de crestere economica in 2012 pentru Italia si Spania sunt pesimiste, ele fiind revizuite in scadere la -1,5%, respectiv -1,2%. Coface a retrogradat aceste doua economii la nivelul A4, dar situatia platilor in aceste tari continua sa se deterioreze.
In ceea ce priveste Portugalia, prognozele economice arata o contractare accentuata, de -4%. Retrogradata la nivelul A4 in 2011, Coface a decis scaderea ratingului la nivelul B.
Agentia de rating motiveaza decizia prin faptul ca solvabilitatea statului continua sa se degradeze, iar situatia companiilor portugheze este caracterizata de o explozie a datoriei externe, care in prezent depaseste 180% din PIB. Cele mai afectate sectoare din punctul de vedere al incidentelor de plata sunt cele ale constructiilor, distributiei si textilelor.
Situatia incidentelor de plata in Romania
Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B in anul 2012, clasa de risc ce indica un mediu politic si economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.
Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:27
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18 trilioane de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.
Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.
Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.
Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 10:59
Guvernele din zona euro ar putea creste resursele combinate de finantare ale celor doua fonduri de urgenta de la 500 miliarde de euro la aproape 700 miliarde de euro, incercand astfel sa ajunga la un compromis intre pozitia Germaniei si presiunile de pe piete si din afara UE.
Ministrii Finantelor din zona euro si reprezentantii bancilor centrale vor discuta marimea fondurilor de urgenta, Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si Mecanismul European de Stabilitate (ESM) la o intalnire care va avea loc pe 30-31 martie la Copenhaga.
ESM ar trebui sa-si inceapa activitatea din luna iulie a acestui an, cu un plafon de finantare de 500 miliarde euro. Intrarea in functiune a ESM era initial prevazuta pentru jumatatea anului 2013, insa escaladarea crizei datoriilor de stat in a doua parte a anului trecut i-a determinat pe liderii europeni sa devanseze cu un an termenul.
EFSF, cu un plafon de creditare de 440 miliarde euro, a fost creat ca solutie temporara pana la lansarea ESM si urmeaza sa functioneze in paralel cu mecanismul permanent timp de un an, in perioada iulie 2012 - iunie 2013.
Liderii europeni au stabilit insa un plafon de 500 miliarde euro pentru soldul total al imprumuturilor acordate la un moment dat de cele doua fonduri.
Analistii financiari si statele non-UE din grupul G20 recomanda insistent liderilor europeni sa combine resursele celor doua fonduri pentru a obtine o plasa de siguranta de 1.000 miliarde euro. De altfel, SUA, Japonia,... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 17:46
Sefii finantelor mondiale au cazut de acord sa lase Fondul Monetar International (FMI) sa intervina mai mult in combaterea problemelor din zona euro, doar daca liderii UE nu vin cu un plan concret pana pe 23 octombrie.
Grupul celor mai bogate 20 de tari au cerut reprezentantilor FMI sa propuna mai multe solutii pentru stoparea crizei si pentru a preveni o agravare a situatiei, cu repercursiuni la nivel mondial, scrie Business Insider.
Italia si Spania au inregistrat deja scaderi ale costurilor de finantare, pe fondul ingrijorarii tot mai mari a investitorilor. In luna august, costurile de finantare pentru cele doua state europene au atins niveluri record pentru zona euro.
Pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, italienii trebuie sa plateasca randamente de 6,21 la suta, in timp ce spaniolii de 6,34 la suta. Aceste procentaje sunt foarte apropiate de cei 7% care au determinat Grecia sa ceara ajutor financiar international pentru a doua oara in ultimii doi ani.
Investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a Italiei, a treia economie din zona euro, sau a Spaniei, a patra economie ca marime, pentru ca s-ar produce un soc grav in economia europeana si in pietele financiare internationale.
Ce a finantat pana acum FMI
Pana in prezent, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in solutionarea crizei presupune depasirea... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:36
Orice reactie a pietelor declansata de reducerea ratingului SUA va fi temperata de criza datoriilor de stat din zona euro, anunta Mediafax.
"Reactia initiala va consta intr-un grad ridicat de incertitudine si, implicit, de volatilitate, din moment ce investitorii nu vor sti incotro sa se indrepte pentru siguranta. In timpul crizei sub-prime, siguranta era in dolari SUA si in titluri de Trezorerie. Acum, aceasta ancora a comunitatii globale se deterioreaza", a declarat pentru Reuters Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets.
Temerile privind reintrarea celei mai mari economii a lumii in recesiune au generat scaderi masive pe bursele din intreaga lume in aceasta saptamana, provocand pierderi de 2.500 de miliarde de dolari in numai cinzi zile.
Companiile care depind de cererea de consum si de cererea externa vor suferi probabil noi scaderi in urmatoarea perioada.
Actiunile de pe bursele din intreaga lume, masurata de indicele MSCI All-Country World, au inregistrat in aceasta saptamana cea mai abrupta depreciere de la inceputul lunii octombrie a anului 2008, la scurt timp dupa prabusirea Lehman Brothers.
Traderii avertizeaza ca reducerea ratingului SUA va accentua contractia deja semnificativa a predispozitiei investitorilor fata de risc.
Astfel, yenul japonez si francul elvetian ar putea fi din nou tintite de piete drept refugii fata de crizele din SUA si zona euro, desi autoritatile din cele doua tari au luat recent masuri agresive... mai mult
Duminica, 07 August 2011, ora 20:07