Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Psihoza cutremurelor, o roca tare in exploatarea gazelor de sist (VIDEO)

Psihoza cutremurelor, o roca tare in exploatarea gazelor de sist (VIDEO)


Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.

Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.

"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal", se arata in documentul publicat de institutie.

Alunecarile de teren, un posibil efect secundar al exploatarii gazelor de sist in judetul Vaslui

Pe de alta parte, si judetele Vaslui si Constanta, zone unde compania Chevron a concesionat mai multe perimetre pentru activitati de explorare si, eventual, de exploatare a gazelor de sist, reprezinta zone sensibile din punct de vedere geologic, la o activitate de exploatare.

"Aceasta depresiune a Barladului are o mare problema cu coeziunea solului. Sunt si multe alunecari de teren. Dupa o ploaie, urmata de cateva seisme mici, de la exploatare, s-ar putea produce alunecari de teren locale", a explicat Gabriel Sava, expert tehnic geolog si doctor in geologie.

Daca in judetul Galati, expertii geologi au constatat pagube insemnate doar in cazul a cinci locuinte, eventuale alunecari de teren in Vaslui ar putea impune relocarea unor sate intregi. In 2006, o serie de aluncari de teren masive a afectat grav cateva sate din Gorj, dupa ce 200 de case au fost inghitite de pamant in cateva ore.


Alunecari de teren in judetul Gorj

Locuitorii nu au primit nici astazi o explicatie oficiala din partea autoritatilor, in ciuda unei coincidente interesante: cu un an in urma, in cele trei sate afectate, Seciuri, Rosia de Amaradia si Bustuchini, au avut loc prospectiuni seismice pentru depistarea unor zacaminte de petrol, exact pe falia pe care s-a produs alunecarea de teren.Cel mai pesimist scenariu: declansarea unui iad cu epicentru in zona seismica Vrancea

Exploatarea gazelor de sist prin metoda controversata de fracturare hidraulica a creat o serie de cutremure de mici dimensiuni in SUA, potrivit unui studiu USGS.

Organizatia constata o crestere "remarcabila" in rata si magnitudinea cutremurelor resimtite in interiorul continentului american, care sunt "aproape sigur create de om", prin activitatile de foraj pentru petrol si gaze naturale, scrie earthandindustry.com.Oamenii de stiinta USGS au examinat legaturile dintre cutremure si activitatile de forare, in special operatiunile de forare la mare adancime pentru gazul de sist, care produc milioane de litri de apa contaminata pentru care trebuie gasita o solutie - de obicei, prin injectarea ei in subteran. Repercursiunile acestei operatiuni nu sunt neaparat localizate si se fac simtite intr-o intreaga regiune. Iar SUA nu reprezinta singurul caz:

"In Anglia, s-au oprit exploatarile de acest tip, dupa ce au aparut cutremure de cinci grade intr-o zona ce nu avusese niciodata activitate seismica. S-a demonstrat ca tocmai exploatarea fusese cauza seismelor. In Romania, dupa cum spun seismologii, suntem oricum in perioada de maxima probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adancime n-ar produce mari efecte (...), insa energia degajata in interiorul scoartei prin aceste presurizari de fluide, se acumuleaza in reteaua cristalina a mineralelor si a rocilor. La un moment dat, acesta retea este incarcata atat de puternic incat starea de echilibru nu mai poate fi pastrata si energia se disipeaza. Sa nu uitam ca suntem in apropierea Vrancioaiei!", atrage atentia geologul roman, Gabriel Sava.

Pe de alta parte, exista si un grup de oameni de stiinta mai increzatori in aceasta industrie. Profesorul britanic Richard Davies, doctor in geologie si membru al organizatiei Shale Gas Europe, finantata de principalele companii de exploatare a gazelor de sist din lume, sustine ca relatia dintre exploatare si cutremure este, intr-adevar, adevarata, insa reprezinta un fenomen rar.

"Stim ca exista trei locuri pe Pamant in care fracturarea hidraulica a produs cutremure simtite Canada, SUA si Marea Britanie. Dar au existat sute de mii de operatiuni de fracturare hidraulica si exista doar trei exemple de activitate seismica sesizabila cauzata de fracturarea hidraulica. Si cand compari numarul acestora cu alte cauze care au generat activitati seismice sesizabile, procese precum energia geotermala sau mineritul sau chiar tehnologia folosita in industria petrolului si gazelor conventionale, vedem ca, de-a lungul istoriei, acestea au reprezentat factori declansatori mai importanti pentru cutremure sesizabile", a declarat Richard Davies.

Si expertul roman in energie, Ionut Purica, este de parere ca pericolul producerii unor cutremure este putin exagerat.

"Trebuie realizata o investigatie foarte atenta, cu rezultate clare a efectelor asupra mediului inconjurator, dar ideea ca vor produce cutremure mi se pare exagerata. Ganditi-va doar la exploatarea petrolului, care se face din 1857 in Romania, fiind prima tara care a facut acest lucru. Va dati seama ca dupa 150 de ani de exploatare, cate cavitati goale exista in subsol, care au o influenta pe zona de cutremure mult mai mare decat atunci cand se fractureaza niste medii poroase, ca in cazul gazelor de sist", a precizat Purica.

Pentru ce riscam: beneficii economice

Gazele de sist si zacamantul din platforma continentala a Marii Negre ar putea suplini importurile de gaze ale Romaniei in 2025, chiar si in conditiile in care resursele interne sunt in scadere. Economiile facute prin eliminarea importurilor, dar si veniturile generate de exploatarea noilor zacaminte ar aduce la buget cateva miliarde de euro.

In momentul de fata, consumul intern de gaze se ridica la circa 14 miliarde mc. Din aceasta catitate, importam 4 miliarde de mc, care ne costa aproximativ 2 miliarde de dolari in fiecare an, adica 1,5% din PIB.

Studii americane in domeniul gazelor de sist estimeaza ca tara noastra ar dispune de resurse de cateva sute de miliarde de mc. La aceasta cantitate se adauga si zacamantul descoperit recent in platforma continentala a Marii Negre, estimat la maximum 84 de miliarde de mc.

Citeste mai multe despre beneficiile econmice ale industriei de exploatare a gazelor de sist, in articolul EXCLUSIV. Date din raportul care prezinta Romania ca un "El Dorado" energetic

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3649 ori