Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avertizari fara precedent de la FMI: Pandemia va duce lumea intr-o recesiune precum cea din 1930

Avertizari fara precedent de la FMI: Pandemia va duce lumea intr-o recesiune precum cea din 1930

In cei peste 75 de ani ai sai de istorie, Fondul Monetar International nu a lansat niste proiectii asemanatoare cu cele de marti: economia mondiala va scadea cu 3% in 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influentata de contractiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% in zona euro si 5,2% in Japonia, scrie agentia EFE.

"Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Depresiune din 1930, depasind criza financiara globala de acum un deceniu", a explicat Gita Gopinath (foto), economistul sef de la FMI, intr-o conferinta de presa.

Prin comparatie, a precizat, criza financiara din 2009 a provocat o cadere a cresterii economice globale de 0,1%.

"Multe rezultate slabe ale cresterii sunt posibile si poate, chiar inclusiv, probabile (...) Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra", a adaugat Gopinath, avertizand in legatura cu "nivelul foarte ridicat de incertitudine".

Scenariul de baza al Fondului vizeaza o recuperare graduala incepand cu al doilea semestru al anului, cu o crestere estimata de 5,8% a economiei globale.

Colaps economic generalizat?

Dar, deocamdata, previziunile sunt legate de un colaps economic generalizat pe toata Planeta: produsul intern brut al Marii Britanii va scadea cu 6,5 %; in Rusia, cu 5,5 %; in Africa de Sud, cu 5,8 %; Turcia va avea un regres de 5% iar Arabia Saudita de 2,3%.

Isi vor mentine cresterea pozitiva, dar cu revizuiri semnificative in jos, cei doi mari giganti asiatici: China, care va creste cu 1,2% anul acesta, si India, cu 1,9%.

FMI a botezat criza drept "Marea Inchidere", din cauza masurilor de izolare si a restrictiilor de mobilitate din mare parte a lumii, pentru a combate pandemia.

De asemenea, a subliniat ca exista "o inchidere de facto a unei parti semnificative a economiei" si ca "tulburarile interne se extind prin intermediul partenerilor sociali, prin intermediul schimburilor si lantului de valori, ceea ce se adauga efectelor generale macroeconomice".

FMI a primit zeci de solicitari de asistenta

Gopinath, a avertizat, totodata, in legatura cu modificarile economice structurale in fata viitorului ce va rezulta din aceasta criza.

"Peisajul economic va fi alterat in mod semnificativ pe durata crizei si, posibil, si dupa, cu o mai mare participare a guvernelor si bancilor centrale in economice", a estimat el.

Evolutia va depinde, cu siguranta, de "schimbarile in ...citeste mai departe despre "Avertizari fara precedent de la FMI: Pandemia va duce lumea intr-o recesiune precum cea din 1930" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 816 ori
Citeste mai multe despreFMI prognoze FMI pandemie FMI epidemie