Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avertisment la nivel global: Suntem exact in punctul de dinainte de criza economica din 2008

Avertisment la nivel global: Suntem exact in punctul de dinainte de criza economica din 2008
Prea multe datorii au facut sistemul financiar mondial la fel de vulnerabil cum era in urma cu zece ani, in luna septembrie 2008, cand s-a prabusit banca americana Lehman Brothers, a apreciat fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, francezul Jean-Claude Trichet.

"Exista in prezent un acord ca gradul excesiv de indatorare in economiile avansate a fost un factor esential in declansarea crizei financiare mondiale din anii 2007 si 2008", a declarat Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat AFP.

In prezent, "cresterea gradului de indatorare in tarile avansate, in special in sectorul privat, a incetinit, insa aceasta incetinire a fost compensata de o accelerare a cresterii datoriilor tarilor emergente. Aceasta face ca intregul sistem financiar mondial sa fie cel putin la fel de vulnerabil cum era in 2008", a spus Trichet, cel care a condus BCE intre 2003 si 2011.

Francezul a dezvaluit ca semnalele cu privire la iminenta unei crize au fost detectate in avans.

"Adevaratul inceput al crizei financiare care urma sa loveasca lumea l-am simtit in dimineata zilei de 9 august 2007, cand ne-am confruntat cu o intrerupere totala a functionarii pietei monetare din zona euro", a evocat Trichet.

Mai multe semnale evidentiau fragilitate pietei ipotecare americane insa in vara lui 2007 evenimentele s-au precipitat si au aparut primele falimente in SUA. La finele lunii iulie, bursele mondiale erau pe rosu, iar contagiunea a ajuns in Europa, Germania fiind nevoita sa intervina de urgenta in sprijinul bancii IKB cu un plan de pestre trei miliarde de euro. La data de 9 august 2007, grupul bancar francez BNP Paribas a inghetat trei din fondurile sale de investitii in SUA, care au pierdut 400 milioane de euro in cateva zile. Panica s-a extins iar piata monetara a secat brusc.

"Situatia era fara precedent dupa cel de al doilea razboi mondial: nu mai era nicio activitate normala, nicio tranzactie intre banci...Atunci impreuna cu colegii meu am luat decizia de a oferi toata lichiditatea ceruta de institutiile financiare, fara limite", a spus Trichet.

Astfel la data de 9 august 2007 un numar de aproximativ 50 de banci din zona euro au cerut, si au obtinut, de la BCE lichiditati in valoare de 95 miliarde euro pentru a face fata obligatiilor lor. Insa in loc sa se calmeze, situatia de pe piata a continuat sa se degradeze astfel ca la data de 15 septembrie 2008, banca americana Lehman Brothers s-a declarat in faliment, cee ce a constituit detonatorul crizei ...citeste mai departe despre "Avertisment la nivel global: Suntem exact in punctul de dinainte de criza economica din 2008" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 829 ori