Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China investeste 500 milioane euro in proiectele Smart City din Romania

China investeste 500 milioane euro in proiectele Smart City din Romania


Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finantare pentru proiecte smart city, miercuri, 3 aprilie 2019.

Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vasta activitate internationala, a semnat un acord de finantare cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate, prin care va investi 500 de milioane de euro in proiectele tip smart city din Romania.

Acordul de finantare prevede investitii in principalele verticale ale industriei - energie, living, mediu si infrastructura, iar scopul principal il reprezinta sustinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din Romania. Acordul are o perioada de implementare de 10 ani, urmand ca primele proiecte sa fie anuntate in perioada imediat urmatoare.

"Credem in potentialul de dezvoltare al Romaniei si avem toate resursele necesare pentru implementarea corecta si coerenta a acestor proiecte. Acordul de finantare reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City in Romania. Asa cum am promis, tara noastra va fi un important hub regional in zona industriilor conexe conceptului Smart City.

In perioada imediat urmatoare, initiem primele runde de discutii cu municipalitatile, companiile si institutiile interesate de accesarea fondurilor disponibile in vederea localizarii proiectelor pe care le vom finanta", spune Eduard Dumitrascu, Presedintele Asociatiei pentru Smart City si Mobilitate.

Cu ocazia semnarii acordului de investitii, in perioada 30 martie - 3 aprilie 2019, Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate a fost gazda delegatiei internationale CNEEC, condusa de Presedintele Consiliului de Administratie, domnul Zhang Yanfei, alaturi de Vicepresedintele companiei, domnul Yuan Bo si reprezentanti ai departamentelor reprezentative.

Calendarul intalnirilor oficiale a cuprins vizite la Guvernul Romaniei, la Ministerul Energiei, mai multe municipalitati si la reprezentantii institutiilor care se vor implica in proiecte pentru orase inteligente.

In cadrul rundelor de discutii si negocieri purtate cu reprezentantii autoritatilor, membrii delegatiei si-au exprimat deschiderea ca, alaturi de Asociatia Romana Pemtru Smart City si Mobilitate, sa evalueze oportunitatea unor investitii in proiectele prioritare de anvergura din acest sector, ca autostrazi sau tronsoane feroviare de mare viteza. Compania a fost listata ani la rand de catre Engeneering News Record, SUA, in Topul 225 International Contractors.

In cadrul intalnirii ce a avut loc la Guvern, doamna Ramona Ioana Bruynseels, Consilier de Stat pentru mediul de afaceri in aparatul propriu de lucru al Prim-Ministrului, a declarat:

"Doamna Prim-ministru Viorica Dancila si Guvernul Romaniei sustin investitiile in economia romaneasca. Atragerea de noi investitii, promovarea PPP-urilor, atragerea de fonduri europene si finantarea internationala, reprezinta prioritati pentru noi si sunt solutii pe care guvernul mizeaza in continuare pentru rezolvarea problemelor majore cu care Romania se confrunta, ca de exemplu, infrastructura. Intalnirea cu reprezentantii CNEEC confirma inca o data ca Romania este in continuare o destinatie atractiva pentru investitori, ceea ce bineinteles ca ne bucura si ne confirma ca suntem pe drumul cel bun."

Acest acord reprezinta prima etapa dintr-un amplu plan de investitii, reprezentantii CNEEC exprimandu-si interesul de a crea un parteneriat de lunga durata in Romania.

"Suntem extrem de incantati sa fim in Romania. Credem ca Romania are un mare potential de dezvoltare in sfera oraselor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM in anii urmatori 500 milioane euro in solutii dedicate oraselor inteliugente. Acordul de investitii incheiat cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu, si infrastructura", a declarat Presedintele Consiliului de Administratie CNEEC, domnul Zhang Yanfei.

CNEEC este una dintre cele mai importante companii de stat din China, recunoscuta pe plan international. Dincolo de succesul pe care il inregistreaza in domeniul de activitate, compania desfasoara importante proiecte de dezvoltare a sectoarelor energetic, mediu, waste management, in zeci de tari.

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara.

Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1627 ori