Romanii nu se tem sa calatoreasca in tara dupa ce masurile de restrictie vor fi ridicate, este concluzia unui studiu realizat in luna mai de catre platforma de rezervari hoteliere Travelminit.ro. Peste 40% dintre respondenti au in plan sa calatoreasca dupa ridicarea restrictiilor, iar cazarile izolate si rezervarile fara risc se numara printre principalele motive in stabilirea unei vacante.
Buget mai mic pentru activitatile de vacanta suplimentare, in afara de cazare
31% dintre respondenti au declarat ca aveau deja planificat concediul de anul acesta si aveau aceasta cheltuiala deja programata. Bugetul total al vacantei este asteptat sa scada cu cateva procente, diferenta fiind mai mica in cazul serviciilor de cazare si mai semnificativa in cazul activitatilor conexe, cum ar fi masaj, tur ghidat si altele.
"Pentru prima luna dupa redeschidere am incurajat hotelierii sa vina cu reduceri si pachete atractive care sa convinga turistii sa calatoreasca. Astfel, primii romani care vor dori sa calatoreasca pot beneficia la anumite proprietati de reduceri cuprinse intre 10 si 20% din pachetul rezervat" a declarat Rita Szilveszter, online marketing expert Travelminit.ro
Romania, destinatia principala pentru vacantele de anul acesta
Aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca Romania va fi principala destinatie de vacanta pentru acest an. Spre deosebire de alti ani in care pretul avea intaietate in luarea deciziei de cumparare, anul acesta siguranta si locatia... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 15:40
Austriecii iubesc turistii din Romania pentru care au facut preturi pe masura puterii de cumparare, cu servicii dedicate, iar interesul turistilor austrieci fata de destinatiile romanesti se vede in numarul de vizitatori din aceasta tara, in crestere cu peste 4 procente, in 2013, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, directorul Biroului pentru promovare si informare turistica al Romaniei la Viena, Simion Giurca.
Potrivit acestuia, Romania trebuie sa isi promoveze cu mai multa pricepere produsele traditionale si gastronomia locala.
Simion Giurca a participat, recent, la Bucuresti, la Forumul Incoming Romania Travel, eveniment dedicat turismului romanesc pe segmentul de incoming.
"Am incheiat anul 2013 cu o crestere de 4,3 procente, ajungand la un numar de 200.000 de intrari de turisti din Austria in Romania. Se dezvolta foarte bine segmentul de turism efectiv, asa-zisul leisure, dar evolueaza in continuare foarte bine si zona de business travel.
Aici am avut si o confirmare. Intr-un studiu recent, facut de cel mai important tour-operator austriac privind acest segment, Romania are o cota de piata de 4,2 procente, iar Bucurestiul se afla pe locul opt intre destinatiile de business ale austriecilor", a declaat acesta.
Pe partea de turism propriu zis, si numarul austriecilor care petrec concediul in strainatate este mult mai mare, iar cota noastra de piata este "undeva la 1,6 - 1,8 la suta", dar este o cota reprezentativa, spune ofivialul, pentru ca in... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 15:13
Romanii inca sunt reticenti la platile online pentru vacantele lor. Peste 70% dintre romani se documenteaza online inainte de a face o rezervare de vacanta, 28% rezerva online si 39% prefera sa faca rezervarea telefonic.
Conform unui studiu realizat de platforma de rezervari online HotelGuru.ro, peste 70% dintre romanii cu acces la internet se documenteaza online inainte de a-si alege destinatia de vacanta si hotelul unde se vor caza, desi inca sunt reticenti la a face rezervari si plati online.
Doar 28% aleg sa finalizeze rezervarea online, in timp ce 39% prefera sa faca rezervarea telefonic, potrivit comunicatului transmis de operator.
Romanii se documenteaza online dar rezerva telefonic
"Cei mai multi romani (68%) au declarat ca au incredere in site-urile de rezervari online si ca folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii si recenzii despre unitatea de cazare. Inainte de a-si face o rezervare, 30% dintre romani acceseaza 4-5 site-uri, 11% - peste 10 site-uri si doar 3% acceseaza un singur site", mai spun oficialii.
Cei care raman totusi reticenti la ideea de a finaliza rezervarea printr-un portal de rezervari online si-au motivat pozitia spunand ca nu doresc sa furnizeze date bancare si ca li se pare mai eficient telefonic, atunci cand au contact cu o persoana de la care pot sa afle mai multe detalii telefonic.
De asemenea, internetul este folosit si pentru alte activitati legate de turism, cum ar fi obtinerea de informatii inainte de... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 16:20
Tendintele anului 2014 arata mai multi turisti comparativ cu 2013, dar si sejururi cu pana la 5% mai scumpe, ajungand la o valoare medie a pachetului achizitionat de 638 de lei pentru destinatii interne si 1.578 lei pentru cele externe, arata un studiu al ANAT.
Potrivit ANAT, in primul trimestru al lui 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013, pentru destinatiile interne se constata o crestere de 5% pentru rezervarile early booking, 50% pentru programul "O saptamana de refacere" si 100% pentru programul "Zile gratuite de vacanta".
Se observa un plus de 7% pe litoral, 30% pe zona Crisanei, 20% pentru Transilvania, 10% pentru Bucovina si 30% pentru Muntenia. Maramuresul a marcat tot un plus de 30%, in timp ce Oltenia si Banatul au inregistrat o crestere de 5%.
"Principala destinatie preferata de turisti ramane litoralul romanesc. Rezervarile pentru statiunea Mamaia reprezinta 50% din totalul vanzarilor si au inregistrat un plus de 2% fata de anul trecut. Plusul se poate observa mai bine in restul statiunilor de pe litoral, exceptie facand Olimp, cu o scadere de 15%", a declarat Lucia Nora Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turcia, destinatia cea mai cautata de turisti
In ordinea volumului de vanzari, destinatiile externe cele mai cautate au fost Turcia (+ 20%), Grecia (+5%), Spania (+ 1%), Italia, Franta, Austria si Emiratele Arabe (fiecare cu +5%), Marea Britanie (+ 10%) si Muntenegru (+ 20%).
Volume mari de... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:50
Romanii au demonstrat ca sunt in continuare indragostiti de Europa. 93% dintre turisti isi vor petrece vacanta de Pasti in orase sau statiuni europene. Asia reprezinta insa surpriza anului, interesul romanilor pentru acest continent crescand surprinzator.
Londra detine recordul pentru cel mai popular oras printre romanii care vor calatori in afara tarii in acest sezon. Surpriza anului este, insa, interesul tot mai mare acordat destinatiilor exotice din Asia.
Top 3 cele mai populare orase, dupa locul 1 ocupat de capitala Marii Britanii, este completat de Milano si Roma, cele mai mari orase ale Italiei. Cele trei isi consolideaza astfel locul special in inimile calatorilor autohtoni, fiind in fruntea destinatiilor pentru Pasti si in 2013.
Specificul calatoriilor este extrem de variat: romanii aleg in special destinatii tipice pentru city-break-uri, cum sunt Praga, Bruxelles, Barcelona, Paris si Dublin. Faimoasele plaje din Cipru, Grecia, Malta si Italia sau muntii racorosi din Elvetia, Austria si Germania se numara, de asemenea, printre alegerile acestora.
Scandinavia se afla in continuare printre preferatele romanilor, o tendinta aparuta in urma cu cativa ani si care pare sa nu cedeze prea curand. Astfel, 2,3% dintre conationali vor cutreiera Norvegia, Danemarca, Finlanda si Suedia in aceasta perioada.
Surpriza sezonului este Asia. 3,9% calatori romani isi vor incarca bateriile descoperind fascinantele teritorii asiatice. Printre destinatiile alese se... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 17:02
Jumatate dintre romani nu intentioneaza sa mearga in vacanta in acest an, mai mult decat dublu fata de anul trecut, iar o treime isi planifica urmatoarea vacanta abia pentru 2015, Romania fiind principala destinatie turistica, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research in luna februarie.
Potrivit sursei citate 22% dintre romanii cu varsta peste 18 ani nu au fost in vacanta anul trecut.
"Anul acesta, numarul acestora se va dubla, intrucat jumatate dintre romani declara ca nu au in acest moment planuri de vacanta pentru 2014. Cea mai populara destinatie turistica a fost anul trecut Romania, fiind aleasa de aproape jumatate dintre romani. La distanta mare fata de Romania, in topul tarilor vizitate s-au situat Italia (13%), Ungaria (12%) si Bulgaria (12%). Alte tari in care romanii au ales sa-si petreaca vacantele anul trecut au fost Grecia, Germania, Austria, Turcia si Spania", se arata intr-un comunicat al Mercury Research.
Astfel, doar jumatate dintre romani intentioneaza sa mearga in vacanta in acest an, iar o treime isi planifica urmatoarea vacanta abia pentru 2015.
Romania ramane atractia turistica cea mai importanta si in acest an, fiind cea mai probabila destinatie pentru unul din patru romani care intentioneaza sa mearga in vacanta. Grecia (14%) si Italia (6%) sunt urmatoarele tari pe lista preferintelor de vacanta pentru 2014.
In acelasi timp, circuitele care includ mai multe tari sunt o alternativa preferata de 15% dintre romani.
Varianta de... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 16:25
Veniturile industriei turistice din Romania s-au diminuat cu 16% in ultimii patru ani, ajungand la aproximativ 1,5 miliarde de euro in 2011, conform unui studiu realizat de PwC Romania.
Scaderea pe acest segment a fost cauzata de reducerea numarului de turisti straini si a cheltuielilor acestora. Comparand cheltuielile turistilor in anii 2008 si 2011, PwC a constatat ca aceste sume au scazut de la 750 milioane de euro la 600 milioane de euro. Si turistii autohtoni si-au redus cheltuielile, dar scaderea a fost mai mica, de doar 11%, de la 1,01 miliarde euro la 900 milioane euro.
Ultimii patru ani au fost marcati de o rata medie anuala de crestere a industriei turistice locale negativa, respectiv -5,7%.
Oficialii PwC spun ca recesiunea a afectat puternic industria turistica a tarilor central si est-europene. Scaderea veniturilor consumatorilor a implicat reducerea cheltuielilor pentru vacantele in strainatate.
"Recesiunea a avut un impact sever asupra industriei turistice a tarilor central si est-europene, Polonia, Slovacia si Romania fiind pietele cele mai afectate. Recesiunea a redus veniturile disponibile ale consumatorilor, care s-au vazut astfel nevoiti sa-si reduca cheltuielile pentru vacante. De departe, cel mai afectat segment de aceste schimbari in comportamentul consumatorilor a fost cel al vacantelor in strainatate, turistii romani reducandu-si cheltuielile cu 30%, de la 460 de milioane euro in 2008 la 310 milioane euro in 2011", a declarat Andrei... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:54
Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti in strainatate, le place sa mearga la taverne, chiar daca au cumparat un pachet de tip all inclusive, opteaza intr-o proportie mai mare decat alti turisti pentru hoteluri de 4-5 stele si sunt mai tineri decat media de varsta a celorlati vizitatori straini.
Un articol Gandul descrie portretul turistului roman in strainatate, in opinia reprezentantilor oficiilor nationale de turism din strainatate prezente in Romania.
"Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti straini din Grecia, depasindu-i de exemplu pe germani, englezi si olandezi. De exemplu, un englez cheltuie pe zi 5-10 euro, in timp ce un roman scoate din buzunare 80-100 de euro pe zi, in afara de cheltuielile cu pachetul de servicii turistice", a declarat pentru Gandul Roxana Birau, asistent manager in cadrul Biroului din Romania al Organizatiei Nationale de Turism a Greciei.
Birau spune ca, de obicei, un roman care a platit 600 de euro pe un pachet turistic in Grecia, mai cheltuie in sejur inca 600 de euro.
Si cand merg in vacante in Austria, romanii cheltuie cei mai multi bani, comparativ cu polonezii, ungurii si cehii, reiese din datele furnizate gandul de Oficiul National de Turism al Austriei (ONTA).
In Austria, vara preturile sunt cu pana la 40% mai mici decat iarna, potrivit datelor furnizate gandul de Oficiul National de Turism al Austriei (ONTA) in Romania.
"In general, dupa rusi, romanii sunt cei mai cheltuitori turisti. Romanii... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 16:40
Romanii prefera sa plece in vacanta pe cont propriu, potrivit ultimului Eurobarometru cu privire la atitudinea europenilor despre turism.Potrivit aceluiasi studiu, Romania se afla pe primul loc in UE printre tarile membre care nu apeleaza la agentiile de turism pentru organizarea vacantelor. Trei din patru respondenti au declarat ca anul trecut au plecat in vacanta pe cont propriu.
De asemenea, mai mult de jumatate din europeni spun ca prefera sa-si organizeze singuri vacanta. Printre mijloacele de deplasare preferate de europeni se afla masina pe primul loc, urmata de motocicleta si trenul. Cei mai mari fani ai deplasarii cu autoturismul sau motocicleta sunt slovenii si croatii, potrivit Gandul.
Avionul, in schimb, nu a fost preferat de turistii romani pentru vacantele de anul trecut. Doar unul din zece conationali a ales avionul, Romania aflandu-se printre codasele Europei din acest punct de vedere, inaintea Ungariei (7%) si Bulgariei (6%), potrivit Eurobarometrului. La polul opus s-au aflat cipriotii, 86% dintre acestia alegand calea aerului.
Anul trecut, aproape trei sferturi (73%) dintre cetatenii UE au plecat in calatorii de agrement sau de afaceri, comparativ cu 69%, in 2009. Finlandezii, danezii, olandezii si suedezii sunt europenii care au calatorit cel mai mult in 2010.
Pentru 2011, Italia este destinatia numarul unu pentru petrecerea vacantei, dupa cum au raspuns 11,5% dintre participantii la sondaj. mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 14:49