Vacantele pe litoralul romanesc, mai ieftine decat in tarile din zona. Cum e posibil?

Vineri, 28 August 2015, ora 14:13
2346 citiri
Vacantele pe litoralul romanesc, mai ieftine decat in tarile din zona. Cum e posibil?
Foto: Pixabay

Scaderea TVA la alimente a facut ca valoarea cosului de vacanta in statiunile de pe litoralul romanesc sa scada la 43 de euro, acesta devenind astfel cea mai ieftina destinatie din zona.

Un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money monitorizeaza, anual, preturile a opt produse alimentare si nealimentare de uz comun, in 40 de destinatii de vacanta, de pe intreg mapamondul, mai putin Romania. FPTR a continuat acest studiu, introducand preturi pentru produse si servicii similare din tara noastra.

Anul acesta, rezultatul studiului arata ca Romania se afla pe locul I, (fata de locul IV, anul trecut) fiind destinatia turistica de litoral cea mai ieftina dintre cele noua analizate, unde turistii cheltuie, in medie, 43,56 Euro pentru cele opt produse alimentare si nealimentare de uz comun. In clasamentul celor mai ieftine destinatii de litoral, dupa Romania se afla competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croatia, Franta, Egipt si Italia.

"Scaderea TVA la alimente in luna iunie a facut ca Romania sa devina cea mai ieftina destinatie dintre cele monitorizate. Preturile au ramas pe loc, in timp ce in alte destinati au crescut cu 20%, in medie, fata de anul trecut datorita inflatiei si ratei de schimb lira, dolar, euro. Daca s-ar introduce si impozitul specific pentru turism, am putea scadea si mai mult preturile", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR.

Cosul de vacanta analizat in acest raport a inclus urmatoarele articole: o masa pentru doi adulti (include 3 feluri de mancare si o sticla de vin local), un pahar de vin, un pachet de tigari Marlboro Lights, o sticla de bere locala, o apa minerala de 1,5 l, o ceasca de cafea servita la o cafenea si o sticla de Coca-Cola, dar si o crema de protectie solara cu factor 15.

In urma analizei acestor date aflam ca la polul opus, considerata drept cea mai scumpa destinatie dintre cele analizate de FPTR este Italia - Sorrento, unde turistii cheltuie, in medie, 112,02 Euro pentru aceleasi bunuri si servicii.

Datorita preturilor scazute, tara noastra este o destinatie accesibila de petrecere a concediilor pe litoral, in comparatie cu tarile competitoare, avand puterea de a atrage turisti straini.

"Chiar daca pentru turistii straini petrecerea vacantei in Romania ar putea fi un chilipir, pentru o parte dintre romani, vacanta in propria tara ramane un lux, din cauza puterii scazute de cumparare a acestora. Introducerea voucherelor de vacanta, insa, va face ca turismul intern sa creasca, oferind posibilitatea cat mai multor romani sa-si petreaca vacantele in statiunile de pe litoralul romanesc", a mai spus Dragos Raducan.

Anul trecut, litoralul romanesc ocupa locul IV in topul celor mai ieftine noua destinatii de litoral, analizate de FPTR, fiind devansata de Bulgaria, Spania si Turcia.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#preturi litoral Romania, #vacante litoral Romania, #vacante ieftine litoral , #Cazare in Romania