Canicula aduce profit: Turistii au cheltuit 12 milioane de euro pe litoral in weekend

Luni, 20 Iulie 2015, ora 15:13
1719 citiri
Canicula aduce profit: Turistii au cheltuit 12 milioane de euro pe litoral in weekend
Foto: Wikipedia

Cei peste 130.000 de turisti prezenti in cel mai aglomerat weekend de pana acum in statiunile de pe litoral, cu 15% mai multi decat in aceesi perioada din anul trecut, au cheltuit pe cazare, mancare si distractie aproape 12 milioane de euro, potrivit unui studiu al FPTR.

Hotelierii au depus si in acest an toate eforturile pentru ca numarul turistilor sositi pe litoral sa fie in crestere, iar rezultatele nu s-au lasat asteptate.

Astfel, mai mult de 130.000 de turisti au fost inregistrati oficial in weekend-ul 18-19 iulie in statiunile romanesti de la malul marii, in crestere cu 35% fata de weekend-ul precedent si cu 15% comparativ cu jumatatea lui iulie, anul trecut.

"Numarul turistilor a crescut semnificativ din aceste zile pentru ca s-au terminat examenele in sistemul de invatamant, a inceput vacanta, iar vremea pe litoral se anunta foarte frumoasa. Incepem de-abia de acum sa spunem ca a venit vacanta mare", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Dintr-un studiu al FPTR, realizat pe baza observatiilor hotelierilor de la mare, cei peste 130.000 de turisti prezenti in statiunile de pe litoral au cheltuit in weekend pe mancare mai mult de 11,7 milioane de euro, in conditiile in care fiecare persoana aloca in medie 90 de euro pentru doua zile pe cazare, mancare si distractie.

Doar pe mancare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat, in total, 4,6 milioane de euro, iar pentru distractie turistii au alocat 2,8 milioane de euro, in total.

"Vazute global, aceste sume par mari, insa nu este deloc asa. Practic, un turist cheltuieste, in medie, la mare, 45 de euro pe zi pe cazare, mancare si distractie, ceea ce arata ca litoralul romanesc ramane, pentru romani, cea mai ieftina optiune pentru vacanta de vara", a mai declarat Dragos Raducan.

Sumele cheltuite pe mancare difera in functie de bugetul turistilor, dar si in functie de statiune. In statiunile din nord, unde turistii sunt mai cu dare de mana, pretul unei singure mese poate depasi 100 de lei, in functie de categoria restaurantului. Restaurantele sunt pe toate gusturile: italiene, chinezesti, libaneze, pescaresti, cu produse bio etc., iar pe plaja se pot servi de la bere la pahar pana la bauturi fine, sampanie sau cocktailuri.

In statiunile din sud, insa, unde turistii nu dispun de foarte multi bani, preturile sunt mai mici, iar acestia pot manca si cu 50 de lei pe zi. Aici sunt la mare cautare si hamsiile si preparatele din peste, dar cei mai castigati sunt turistii care au ales all inclusive sau au masa inclusa in pachetul de servicii.

"Din pacate, exista o mare discrepanta intre sumele cheltuite pe distractie in Mamaia, fata de sudul litoralului. In cluburile din nordul litoralului sunt turisti care platesc si cateva mii de euro pe o seara in club, pe cand in sud sunt foarte multi care nu aloca niciun leu pentru distractie. Pentru acestia, cea mai importanta cheltuiala este cu mancarea", a afirmat Dragos Raducan.

Pe litoralul romanesc ajung in fiecare an in jur de 1,9-2 milioane de turisti, dintre care doar 1-2% sunt straini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#preturi litoral Romania, #weekend litoral, #incasari litoral Romania weekend , #Turism in Romania