OPEC, Rusia si alte state aliate au convenit sambata sa extinda reducerile record ale productiei de petrol pana la sfarsitul lunii iulie, prelungind un acord care a contribuit la dublarea preturilor titeiului in ultimele doua luni, prin retragerea de pe piata a aproape 10% din livrarile globale de petrol.
Rusia va reduce productia la 510-520 milioane de tone in 2020, de la circa 561 de milioane de tone in 2019, a declarat sambata ministrul Energiei, Anexandr Novak, citat de Reuters.
Novak a spus, la scurt timp dupa anuntarea acordului, ca Statele Unite au redus productia cu 1,9 milioane de barili pe zi.
Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a mai cerut unor tari producatoare, precum Nigeria si Irak, care si-au depasit cotele in mai si iunie, sa compenseze acest lucru cu reduceri suplimentare din iulie pana in septembrie.
OPEC+ a convenit initial, in aprilie, ca va reduce livrarile cu 9,7 milioane de barili pe zi, in perioada mai-iunie, pentru a sustine preturile care se prabusisera din cauza crizei coronavirusului. Reducerile urmau sa scada la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie pana in decembrie.
"Cererea revine pe masura ce economiile mari consumatoare de petrol ridica restrictiile legate de pandemie. Dar nu am depasit inca dificultatile, iar problemele vor continua", a declarat ministrul saudit al Energiei, printul Abdulaziz bin Salman, intr-o video conferinta cu ministrii OPEC+.
Pretul petrolului Brent urcat vineri la peste 42 de dolari pe baril,... mai mult
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 12:43
Tarile membre OPEC par sa nu fie constiente de rolul lor in piata, considera analistii economici internationali. In noiembrie, intalnirea celor 12 membri ai organizatiei s-a soldat cu neasteptata decizie a acestora de mentine ritmul crescut de extractie a petrolului, in ciuda prabusirii pietelor internationale.
Pentru o parte din comentatori, decizia a transformat Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol intr-o "entitate neviabila". Aceasta este si concluzia exprimata de economistul si publicistul Dennis Gartman, intr-un interviu acordat postului CNBC.
Criza petrolului, alimentata de exportatori
"Cred intr-adevar ca am vazut sfarsitul OPEC ca entitate viabila. Vom vedea ce se va intampla de acum intr-un an, dar cred ca rolul OPEC, asa cum a fost perceput in trecut, s-a sfarsit", a afirmat Gartman in cadrul unei emisiuni difuzate de CNBC.
Aciditatea comentariului are la baza decizia comuna a statelor membre OPEC de a mentine cotele de extractie la acelasi nivel in ciuda prabusirii dramatice a pretului petrolului. Practic, aceasta decizie nu face decat sa alimenteze efectul de scadere continua a pretului barilului de petrol, impingand spre faliment companiile private din domeniu.
Indicele Brent al petrolului a coborat marti pana sub plafonul de 66 de dolari/baril, inregistrand o diminuare a pretului de 40 de procente de la declansarea crizei.
Este si cel mai scazut pret inregistrat in ultimii cinci ani pentru petrolul extras din Marea Nordului.... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:00
Tarile OPEC, excluzand Iranul, au obtinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol, in crestere cu 5,4% fata de anul precedent si la cea mai mare valoare din ultimii 38 de ani, potrivit datelor publicate marti de Administratia pentru Informatii in Domeniul Energiei (EIA) din SUA.
EIA anticipeaza ca vanzarile de petrol ale OPEC vor scadea cu 4,3% in acest an, la 940 de miliarde de dolari, si cu 3,9% in 2014, la 903 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Cererea pentru petrolul OPEC va scadea cu 300.000 de barili pe zi in 2013, la 29,6 milioane de barili, urmand sa fie cu 2,6% sub productia actuala.
Exporturile OPEC in America de Nord sunt tot mai mult concurate de cresterea productiei la exploatarile de sist din SUA si Canada.
Productia de titei a Statelor Unite a atins 7,35 de milioane de barili pe zi la sfarsitul lunii aprilie, fiind in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din cadrul OPEC, a castigat anul trecut 311 miliarde de dolari din vanzarea de titei, reprezentand 32% din veniturile totale ale OPEC, potrivit EIA.
Datele agentiei americane exclud Iranul, care a fost anul trecut al doilea mare producator de petrol din OPEC, dar care a coborat intre timp pe locul al saselea, in urma sanctiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear al acestei tari.
Un embargou european asupra achizitiilor, transportului, finantarii si asigurarii petrolului iranian... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:55
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis miercuri sa mentina cotele de productie pentru a cincea oara consecutiv, chiar daca unii oficiali sustin ca nivelul productiei ar putea fi prea ridicat, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Ministrii din cele 12 state membre ale OPEC, reuniti la Viena, au decis sa mentina cotele, in conformitate cu estimarile, a declarat reprezentantul Libiei, Shokri Ghanem.
OPEC a mentinut cotele la fiecare reuniune incepand cu decembrie 2008, chiar daca grupul depaseste limita de productie cu echivalentul unui cargo petrolier pe zi.
Limita de productie este stabilita de OPEC la 24,845 milioane barili/zi.
"Organizatia este in mod clar foarte multumita de actualul pret al petrolului.
Spre sfarsitul acestui an, membrii OPEC vor trebui sa se gandeasca daca sunt multumiti cu preturi mai mari", a declarat Mike Wittner, analist in cadrul Societe Generale.
Pretul petrolului a crescut cu 78% anul trecut, in contextul in care OPEC a redus productia cu 3,7 milioane barili/zi, iar economia mondiala a inceput sa revina din recesiune.
Pretul barilului a avansat cu 3,7% in acest an, atingand miercuri nivelul de 82,56 dolari, la New York. mai mult
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 16:46