Isi va mai reveni vreodata pretul petrolului?

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 13:42
4904 citiri
Isi va mai reveni vreodata pretul petrolului?
Foto: Wikimedia

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) nu da sanse mari unei reveniri rapide a preturilor la petrol. In ultima prognoza emisa de IEA se atrage atentia asupra pericolului reducerilor investitiilor in sector, dar si a slabei evolutii a pietei de energie pe viitor.

Raportul arata ca o reechilibrare a pietei este asteptata abia in 2020, moment in care expertii IEA considera ca barilul de petrol se va tranzactiona cu un pret mediu de 80 de dolari, relateaza postul CNBC.

Cerere redusa

Cererea de pe piata ar putea sa creasca timid abia dupa 2020, cu o medie de 900.000 de barili/zi in fiecare an, expertii IEA afirmand ca in 2040 consumul global de petrol ar putea ajunge la 103,5 milioane de barili/zi, de la 94,5 milioane cat este in prezent.

Expansiunea pietei dupa anul 2020 va fi moderata din cauza preturilor, a eliminarii subventiilor, eficientizarea consumului de energie si trecerea la comustibili alternativi, remarca autorii raportului.

Directorul executiv al agentiei, Fatih Birol spune ca nimeni din IEA nu plecat de la un scenariu in care pretul petrolului sa ramana cantonat in jurul valorii de 50 de dolari pentru prea multi ani.

In plus, productia din anumite regiuni ar urma sa scada in viitor, dupa cum prevad analistii IEA.

In Irak, acest lucru va avea in spate cauzele turbulentelor geopolitice din regiune, in vreme ce producatorii din Rusia, Brazilia si Canada vor reduce ritmul de extractie ca urmare a dificultatilor economice.

Expertii care au realizat studiul cred ca, in mod colectiv, consumul de petrol de pe pietele europeana, nord-americana si japoneza ar urma sa scada cu 10 milioane de barili/zi pana in 2040.

Tarile arabe, exportatori de top

Din punct de vedere al exportului, tarile din Orientul Mijlociu vor ramane in continuare actorii principali de pe piata, cu un rol semnificativ al Iranului in regiune, daca liderii de la Teheran vor reusi sa atraga investitii masive in industria petroliera.

De la inceputul verii trecute, pretul petrolului a coborat de la 114 dolari/baril, la un plafon mediu de 50 de dolari, trendul descendent survenind pe fondul lipsei de cerere de pe piata si a unei supraproductii.

Fenomenul a fost agravat de decizia tarilor membre OPEC de a supraalimenta piata petrolului cu cantitati suplimentare rezultate in urma cresterii productiei, o decizie care viza eliminarea de pe piata a petrolului extras din zacamintele de sist din SUA.

Incapabile sa faca fata scaderii abrupte a pretului petrolului, multe companii americane au inchis exploatarile sau au redus la limita productia.

Punct critic

Oricum, acest lucru a fost resimtit ca o diminuare cu 20% a cheltuielor de investitii in sector, fapt remarcat de analistii IEA, care se arata ingrijorati de o alta reducere a cheltuielilor.

"Avem nevoie de 630 de miliarde de dolari, o suma investita anual in ultimii 5 ani, numai pentru a compensa efectele scaderii productiei in campurile deja deschise si pentru a pastra productia viitoare la nivelul din prezent.

Actualele stocuri constituite in urma supraproductiei nu ar trebuie sa ne creeze un fals sentiment de securitate in piata petrolului", apreciaza Fatih Birol.

Scenariu dezastruos

In acelasi timp, expertii Agentiei Internationale pentru Energie recunosc ca nu au putut elimina intru totul varianta in care perioada de declin inregistrata pe piata petrolului se poate prelungi pentru multi ani de acum incolo.

In acest caz, pretul barilului ar urma sa stationeze in jurul valorii de 50 de dolari pana dupa sfarsitul anului 2020, ulterior inregistrand cresteri treptate pana la 85 de dolari, nivel ce ar urma sa fie atins in anul 2040.

Un astfel de scenariu presupune ca la nivel global cresterea economica sa evolueze modest, situatia geopolitica din Orientul Mijlociu sa se stabilizeze si mentinerea aceleiasi politici in privinta cotelor de extractie a tarilor OPEC.

Directorul Birol crede ca un impact destul de mare asupra pietei il va avea si sectorul energiei verzi, doua treimi din centralele electrice ce urmeaza sa fie construite in anii urmatori folosind energie din surse regenerabile.

"Cererea de petrol nu va mai fi atat de mare pe cat a fost in trecut", a explicat directorul IEA referindu-se la eficienta energetica atinsa pe anumite piete.

Din punctul sau de vedere, summit-ul ONU pe teme de schimbari climatice programat in perioada urmatoare in capitala Frantei va reprezenta un punct de cotitura in accelerarea investitiilor in energie verde.

#pret petrol, #prognoza piata energie, #energie verde, #echilibru piata petrolului, #IEA , #Energia verde