Rusia vrea sa obtina de la sauditi reducerea productiei de petrol. Ce se va intampla cu pretul?

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 15:25
4409 citiri
Rusia vrea sa obtina de la sauditi reducerea productiei de petrol. Ce se va intampla cu pretul?
Foto: Offshore Technology

Discutiile dintre reprezentantii OPEC si oficialii de la Moscova pe tema reducerii productiei de petrol pentru echilibrarea pietei de energie ar putea avea deznodamantul dorit, tinand cont ca reprezinta atat interesele statelor membre ale cartelui, cat si pe ale Rusiei.

Concluzia de mai sus este expusa pe site-ul agentiei TASS de catre experti pe teme de energie din Rusia, care considera ca o astfel de masura ar duce la o crestere sensibila a pretului barilului de petrol.

Cote reduse din vara

Seful companiei rusesti Transneft, Nikolai Tokarev, a explicat ca liderii OPEC au stabilit sa tina o reuniune de urgenta in februarie, o eventuala reducere a cotelor de productie de petrol convenita cu Rusia urmand sa se aplice din vara acestui an.

Negocierile dintre Rusia si Arabia Saudita ar putea aduce o diminuare cu 6% a cantitatilor de petrol extrase in acest moment in tarile membre ale cartelului, ca si in Rusia, a subliniat directorul executiv al Transneft.

In ciuda pretului redus oferit de piata, Rusia a crescut productia de petrol din 2015 la 534 de milioane de tone, cu 1,4% mai mult decat in anul anterior.

Alte state membre OPEC, impinse aproape in faliment de politica eliminarii cotelor de extractie adoptata de sauditi, au salutat initiativa Riadului.

Motiv de bucurie au si liderii Iranului, un aliat strategic al Rusiei, care pot astfel sa-si recucereasca cota de piata detinuta inainte de perioada aplicarii sanctiunilor economice international.

Un semnal pozitiv vine si din Irak, oficialii din Ministerul Petrolului de la Bagdad confirmand ca sunt de acord sa aplice o astfel de masura in cazul in care si alte state exportatoare semneaza un astfel de acord.

Calculele facute de liderii irakieni arata ca pretul barilului ar putea urca spre 50 de dolari in cea de-a doua jumatate a anului, daca supraproductia din prezent va fi diminuata. In prezent, pretul barilului de petrol oscileaza intre 30 si 33 de dolari.

Decizii de criza

Eventuala reducere a cantitatii de petrol pompata de piata de catre marii producatori globali, Arabia Saudita si Rusia, pare sa fie dictata de dificultatile financiare in care se zbat cele doua state, considera fostul director de Cercetare al sucursalei BP din Rusia, Vladimir Averchev.

"Sunt vesti bune. Anuntul unei reuniuni OPEC pentru luna februarie a energizat deja piata. Daca aceste discutii vor avea un deznodamant pozitiv, noile circumstante vor avea un efect pe termen lung asupra cresterii pretului petrolului.

Tinand cont ca initiativa apartine Arabiei Saudite, putem banui ca regatul si-a asigurat cota sa de piata, iar problemele bugetare ii forteaza pe sauditi sa recurga la o astfel de mutare", a apreciat Averchev.

Conform unei statistici a FMI, ritmul de crestere economica al Arabiei Saudite este de 5 ori mai mic fata de cel inregistrat in ultimii 5 ani. Guvernul de Riad a anuntat deja un deficit de 19,5% din PIB pentru anul trecut.

Probleme similare se intalnesc si in Rusia, unde guvernul de la Moscova a lucrat proiectul de buget pe anul in curs pe un pret estimativ al barilului de 50 de dolari.

O povara prea grea

Directorul Institutului pentru Probleme de Globalizare, Mikhail Delyagin, crede ca miscarea facuta de sauduiti nu este decat una de PR, Riadul speculand momentul oportun pentru a-si spori influenta.

"Pretul petrolului deja incepuse sa se ridice spre sfarsitul acestei luni, ridicandu-se incet de la limita de 27 de dolari/baril. Riadul a observat acest trend si incearca sa-si demonstreze importanta ca producator propunand aceasta reducere a productiei. Este o miscare de PR care, intr-adevar, ar putea duce la cresterea pretului petrolului", apreciaza Delyagin.

Saptamana trecuta, in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, seful companiei Aramco, Khalid al-Falih, declara ca Arabia Saudita este in masura sa mentina un pret scazut de vanzare a petrolului pentru o lunga perioada de acum inainte.

In cele din urma, pare ca Riadul a renuntat la aceste planuri, poate si din pricina ingrijorarii starnite de prelungirea neprevazuta a razboiului civil din Yemen si costurile ridicate ale ofensivei anti-ISIL pe care s-a angajat sa o conduca.

"In aceste conditii, Riadul pare incapabil sa mai inunde intreaga planeta cu petrol ieftin si este fortat sa propuna o reducere a cotelor de productie.

Este o veste buna pentru Rusia, deoarece, chiar si cu cativa dolari in plus per baril, bugetul tarii va fi alimentat cu 2-3 miliarde de dolari in plus, ceea ce reprezinta o suma substantiala, daca ne raportam la actualul deficit bugetar", mai spune directorul Delyagin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#cote productie petrol, #pret petrol, #negocieri Rusia Arabia Saudita, #reunine OPEC, #piata energie , #Pret petrol