Executia bugetara din trimestrul I este multumitoare si poate conduce, pe baza datelor si pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece masura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, spune premierul Ponta.
"Avem colectari mai mari decat in primul trimestru al anului 2013 si cheltuieli mai mici. Deocamdata, sunt multumit pentru ca, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem sa punem in aplicarea scaderea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale la angajator", a spus Ponta.
El a precizat ca impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scaderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 5,5 miliarde lei, reprezinta impactul pe un an intreg, Ponta apreciind ca Basescu este in general "Gica contra" doar pentru ca aceasta masura este sustinuta de Guvern.
Ponta a aratat ca cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte incasari, respectiv o colectare mai buna si reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la inceputul lunii iunie cu FMI.
Este un obiectiv politic si, poate, un obiectiv economic, care poate duce la pastrarea acestui trend pozitiv de crestere economica. Daca Basescu este impotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer sa fiu nici nu ma mira din moment ce el a fost cel care a taiat... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:52
Contributiile la asigurarile sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, daca arieratele si evaziunea fiscala vor fi diminuate, a declarat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Gheorghe Dragomir, dupa intalnirea cu membrii delegatiei Fondului Monetar International.
'Daca vom avea incasarea voluntara, daca arieratele vor fi diminuate, daca evaziunea fiscala va fi diminuata, sigur va avea loc scaderea contributiilor la asigurari sociale (pentru angajator - n.r.) cu 5 puncte procentuale. Sunt resurse suficiente pentru a scadea aceste cinci puncte procentuale, si nu numai atat. Este vorba si de impozitul pe profit reinvestit, dar si de acele facilitati care vor veni in sprijinul agentilor economici. Sigur vor veni si alte masuri care nu fac decat sa incurajeze mediul de afaceri', a afirmat Gheorghe Dragomir.
In intalnirea cu delegatia FMI nu s-a vorbit despre o noua taxa suplimentara
Potrivit acestuia, in cadrul intalnirii cu membrii delegatiei FMI, nu s-a vorbit despre introducerea vreunei taxe suplimentare.
'Nu s-a vorbit de nicio taxa suplimentara; este vorba doar de largirea bazei de impozitare. In cazul legilor despre acele impozite si taxe vizavi de cladirile speciale - daca vor fi anumite puncte de vedere de a le modifica - aceste legi vor veni intai la Senat, apoi la Camera Deputatilor si vom avea ocazia sa le corectam, sa le imbunatatim', a mai spus presedintele Comisiei.
In opinia... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 09:45
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, marti seara, la finalul sedintei BPN al partidului, ca reducerea CAS in a doua jumatate a anului viitor cu 5% "este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", dar a evitat sa precizeze daca si-ar da demisia in cazul ratarii acestui obiectiv.
"Reducerea cotelor de contributii sociale, am angajat ca actul normativ va fi pregatit in prima parte a acestui an, iar la misiunea pe care o vor avea in luna aprilie, atunci vom lua decizia de aprobare a actului normativ, cu aplicabilitate din semestrul al doilea al anului 2014. Deci, acesta este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", a declarat ministrul de Finante.
El a mentionat ca o reducerea a CAS in a doua jumatate a anului este conditionata de un impact neutru pe bugetul de stat, fiind necesari pentru acest lucru aproximativ 1,9 miliarde de lei.
"Ce este conditonat in document, este conditionat de faptul ca reducerea CAS trebuie sa aiba un impact bugetar neutru, adica golul matematic pe care il va avea reducerea CAS cu 5% in a doua parte a anului, respectiv 1,85 - 1,9 miliarde de lei, asta este impactul bugetar, sa fie acoperit ori prin masurile de imbunatatire a colectarii care au inceput de acum si de reducere a evaziunii si a fraudei fiscal (...) printr-o imbunatatire a administrarii veniturilor. De asemenea, putem sa acoperim golurile din a doua parte a anului prin operarea unor taieri de cheltuieli de la diverse capitole de cheltuieli care nu se cheltuiesc... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:40
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca reducerea diferentelor in ceea ce priveste baza de pensii pentru diferite activitati prestate, asumata in scrisoarea transmisa FMI, implica scaderea contributiei de asigurari sociale si nu cresterea pentru PFA si drepturi de autor.
Chitoiu a declarat, luni, in exclusivitate agentiei Mediafax, ca fragmentul din scrisoarea de intentie cu FMI si vehiculat in presa in ultimele zile este doar un extras dintr-un paragraf mai amplu si, poate din acest motiv, presa l-a interpretat ca fiind un angajament prin care va creste fiscalitatea in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) si al veniturilor obtinute din drepturi de autor.
In paragraful din scrisoarea de intentie la care face referire ministrul Finantelor, Guvernul transmite FMI: "Vom aproba de asemenea legislatia de restructurare a sistemului de asigurari sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati prestate derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Inainte de a aduce orice fel de modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE".
Ministrul Finantelor a precizat ca prin acest paragraf Guvernul se angajeaza sa analizeze modalitatea prin care sa reduca impozitarea muncii prin largirea bazei sistemului de contributii de asigurari sociale (CAS), neavand in vedere cresterea fiscalitatii ci, dimpotriva, scaderea acesteia.
"USL... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 16:07
Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?
In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.
Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.
"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.
Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01
PDL versus USL? Sau, pe de alta parte, ce uneste si ce diferentiaza, in materie de viziune economica, fortele politice importante ale Romaniei? Mai mult decat atat, este de vazut daca politicienii pot sa faca un pact pe temele importante ale economiei romanesti.Uniunea Social Liberala (USL) a prezentat, recent, viziunea economica pentru situatia in care aceasta forta politica ar ajunge la guvernare. Imediat a venit raspunsul Partidului Democrat Liberal (PDL). Mai intai de toate, trebuie spus ca ideea dezbaterii temelor economice este binevenita.
Practic, niciodata nu a fost lansata o viziune economica a unei forte politice cu mai bine de un an inainte de alegerile generale si cu mai putin de un an inainte de alegerile locale.
Este un pas inainte pentru sanatatea dezbaterii publice. Desigur, nu ne asteptam la minuni.
Probabil ca, dupa efervescenta de inceput, dupa ce solutiile economice se vor comenta cateva zile, agenda publica si cea politica va fi din nou dominata de vechile naravuri: contre dure, acuzatii de coruptie sau de slaba administrare si mult politicianism.
Pana atunci, insa, sa analizam, in linii generale, temele economice propuse de USL si comentate de PDL.
Principalele subiecte ale viziunii economice ale USL sunt: deschiderea catre dezbatere a temelor propuse si, in special, invitatia la dialog adresata mediului de afaceri si sindicatelor (din acest punct de vedere, lansarea programului la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este mai mult decat... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 23:51