Vizita FMI ne va gasi in recesiune! Ce vor decide Franks si Guvernul

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01
8382 citiri
Vizita FMI ne va gasi in recesiune! Ce vor decide Franks si Guvernul
Franks se intoarce la Bucuresti in aprilie/ Sursa foto: Adevarul.ro

Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?

In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.

Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.

"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.

In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.

Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de aceasta scadere a economiei Romaniei, insa ramane de vazut in ce mod se va folosi de recesiune pentru a stopa avantul populist al guvernului.

Conform prognozelor publicate de FMI luni, "in 2012, cresterea economica (a Romaniei n.r.) va fi probabil mai putin robusta decat cea estimata anterior ca urmare a efectelor de inrautatire a mediului extern privind exporturile si in plan intern la nivelul cererii (in mare parte prin intermerdiul bancilor cu capital strain).

Echipa (FMI - n.r.) estimeaza cresterea economica pentru 2012 la 1,5%, alimentata de o apreciere treptata a cererii interne private si de absorbtia sporita a fondurilor UE.. Pe termen mediu, cresterea economica in intervalul 2013-2016 este

de asteptat sa ramana puternica la nivelul de 3,5%, pana la 4 %", se arata intr-un raport al FMI.

"In legatura cu cresterea salariilor si scaderea CAS, Franks si-a spus deja parerea si nu cred ca si-o va schimba, mai ales in conditiile in care se va observa intrarea in recesiune. Guvernul nu va avea cum sa argumenteze o crestere a salariilor cu 15%", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

"Franks a inteles contextul politic, adica faptul ca suntem in an electoral, si, din acest punct de vedere, probabil ca va fi de acord cu o crestre de 4-5% a salariilor".

"Sper sa se ajunga la o intelegere in ceea ce priveste marirea salariilor si scaderea CAS, masuri care cred ca trebuie neaparat implementate. Insa acest lucru trebuie sa se faca in functie de executia bugetara. Cresterea salariilor trebuie sa fie facuta diferentiat, in functie de productivitatea muncii", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu.

Listarea Transelectrica, bila alba

Vizita FMI din aprilie va urmari in primul rand indeplinirea obiectivelor din programul agreat cu statul roman, cum ar fi atingerea tintei de deficit bugetar si privatizarea companiilor de stat.

"Cu toate ca vor fi subliniate niste intarzieri, acestea nu vor duce la schimbari majore. Ce era mai important de facut, s-a facut, adica atingerea tintei de deficit bugetar. In general, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, Romania sta bine", este de parere Dochia.

Acesta considera ca intrarea in recesiune nu va afecta in mod major deciziile ce vor fi luate cu ocazia acestei vizite, deoarece scaderea economica este determinata in primul rand de contextul european si nu de "bucataria interna" a Romaniei.

O alta tema ce va fi dezbatuta de Guvern si FMI este cea a reformelor structurale, in special programul de privatizari.

"La acest capitol vom avea o bila alba in ceea ce priveste listarea pachetului de 15% din actiunile Transelectrica, proces care a fost un succes. Insa vor fi remarcate intarzierile la Oltchim, unde situatia este confuza", a adaugat Dochia.

#vizita fmi, #jeffrey franks, #misiune fmi, #crestere salarii fmi, #scadere cas fmi, #recesiune romania , #stiri Jeffrey Franks

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc