FMI a facut lumina in bugetul de stat: Salariul minim creste si "rasare" impozitul pe stalpii de electricitate

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 19:25
2340 citiri
FMI a facut lumina in bugetul de stat: Salariul minim creste si "rasare" impozitul pe stalpii de electricitate

Cresterea salariului minim pana la 900 de lei, privatizarea CFR Marfa in 2015 si o eventuala reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, sunt doar cateva dintre concluziile negocierilor cu Fondul Monetar International.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni seara, la Palatul Victoria, ca Guvernul a finalizat cu succes negocierile cu institutiile financiare internationale, FMI, BM si CE, asupra bugetului pe anul 2014, convenindu-se asupra unui deficit bugetar de 2,2% din PIB.

Business24 prezinta cele mai importante declaratii facute de premierul Victor Ponta si vicepremierul Daniel Chitoiu, cel care a condus negocierile cu Fondul Monetar International.

Cresterea salariului minim la 900 de lei - "Salariul minim va creste la 850 de lei de la 1 ianuarie si la 950 de lei de la 1 iulie. In plus, avem in vedere cresterea salariului in domeniul bugetar. Vom continua negociere pentru a stabili gradul in care vor crestere salariile medicilor rezidenti sau altor debutanti", a declarat premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa.

Bani pentru investitii in infrastructura - Ponta a precizat ca in buget este prevazuta o alocare de 2 miliarde de lei pentru continuarea investitiilor in infrastructura locala.

Accize mai mari pe carburanti pentru autostrazi - "Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb. Guvernul va introduce o acciza de 0,7 centi la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera", a anuntat premierul Victor Ponta.

Privatizarea CFR Marfa pana in 2015 - "Avem obligatia sa aprobam bugetul si planul de restructurare ale companiei CFR Marfa pana in prima parte a lunii decembrie, mai precis pana in data de 8 decembrie. CFR Marfa va face parte, alaturi de celelalte doua companii de cai ferate, dintr-un program comun de restructurare si imbunatatire a managementului si performantelor", a spus Chitoiu. Executivul si-a asumat o privatizare a companiei de stat pana in prima parte a anului 2015.

Vicepremierul a anuntat, de asemenea, continuarea proceselor de listare si de vanzare a pachetelor majoritare de actiuni - respectiv la Hidroelectrica, de la 10 la 15 la suta, listarea a 51 la suta din capitalul Electrica si listarea Complexului Energetic Oltenia.

Indexarea pensiilor cu rata inflatiei - "Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%", a declarat premierul.

Impozit pe constructii speciale - "Vom introduce un impozit pentru constructiile civile", a anuntat Ponta.

O crestere a redeventelor la resursele minerale Executivul si-a asumat cresterea cu 25% a redeventelor pe resurse naturale, cu exceptia petrolului si gazelor naturale.

Scaderea CAS cu 5% din iulie - "Avem in vedere o scadere semnificativa cu 5% a contributiilor de asigurari sociale din al doilea semestru al anului cu obligatia Guvernului ca impactul bugetar sa fie neutru. Este un angajament pe care ni-l asumam cu coalitia de guvernare", a declarat premierul Victor Ponta.

#premierul Victor Ponta, #buget 2014, #Daniel Chitoiu duscutii FMI , #Deficitul bugetar