Cat ne apasa tributul promis de Guvern Fondului Monetar International

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 06:04
2220 citiri
Cat ne apasa tributul promis de Guvern Fondului Monetar International

Guvernul promite din nou, printr-o scrisoare, "marea cu sarea" catre FMI: un nou regim de taxare pentru petrol si gaze, impozite pe veniturile din chirii sau eliminarea exceptiilor de la plata CAS. Continutul scrisorii "confidentiale" a fost "scapat" in presa. Specialistii contactati de Busines24 sunt de parere ca multe din aceste noi taxe sunt doar "un joc de glezne", introduse fara o analiza impactul asupra mediului de afaceri.

In conditiile in care una din "bilele negre" pe care Romania o primeste mereu din partea investitorilor straini este instabilitatea fiscala, Guvernul isi asuma noi modificari in fara creditorilor internationali.

Reducerea TVA la paine

Potrivit specialistilor, propuneriile Executivului in scrisoarea catre FMI reflecta incapacitatea politicii fiscale bugetare a Guvernului de a compensa pierderea pe care ar putea sa o aibe la buget reducerea TVA-ului la paine.

"Reducerea fiscalitatii la paine este o masura cu efecte economice foarte modeste, iar acest lucru o sa se vada la primul bilant care se va face. In absenta unor politici de creare de locuri de munca viabile, adevarate, se inventeaza alte taxe cu speranta ca vor aduce echilibrul bugetar pe care FMI il doreste atat de mult", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.

Revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe proprietate

De asemenea, printre masurile pe care Executivul le are in vedere se numara si revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe proprietate, baza ce va varia in functie de destinatia proprietatii si nu de statutul juridic al proprietarului.

"Inainte de finalizarea bugetului pe 2014, vom revizui baza de impunere pentru taxele pe proprietate, baza ce va varia in functie de destinatia proprietatii si nu de statutul juridic al proprietarului", se mentioneaza in scrisoarea de intentie.

Un nou regim de taxare si de redevente pentru petrol si gaze

Executivul pregateste si un nou regim de taxare si de redevente pentru petrol si gaze, prin crearea unui grup de lucru interministerial.

"Vom elabora un nou regim ce va intra in vigoare din 2015 pana in 2024, daca toate partile implicxate vor fi de acord", se arata in documentul trimis la Washington.

Totusi, Guvernul face o promisiune greu de indeplinit. Cota de piata si sustinerea internationala pot face ca aceste companii sa fie "greu de atins".

Nu de putine ori, compania Petrom a fost certata de presedintele Traian Basescu pentru profiturile pe care le-a obtinut de-a lungul timpului si mai ales in 2011, in plina criza.

In ciuda presiunilor presedintelui, Mariana Gheorghe nu a schimbat nimic in politica celei mai mari companii private din Romania, desi a avut de fiecare data un "raspus politicos" la "reprosurile" presedintelui.

"Ne pare rau ca domnul presedinte a ajuns la aceasta concluzie. Sper insa sa isi reconsidere aceasta atitudine si sa vada lucrurile bune pe care aceasta companie le face in societatea romaneasca", a declarat Mariana Gheorghe ca raspus la acuzatiile presedintelui.

Largirea bazei sistemului de contributii sociale

In scrisoarea de intentie se mentioneaza si de cum ar putea fi redusa impozitarea muncii prin largirea bazei sistemului de contributii sociale.

"Pana la mijlocul lunii octombrie 2013, vom pregatii un pachet de reforma pentru contributiile de sanatate, care sa vizeze finantarea sistemului public de sanatate pe baza unei combinatii de taxa obligatorie, in concordanta cu pachetul de baza", se aminteste in document.

Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate

"Largirea bazei la contributiile sociale este o masura normala, deoarece trebuia facuta o reforma a contributiilor sociale", a explicat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

In document se aminteste si de aprobarea legislatiei de restructurare a sistemului de asigurari sociale sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati prestate derulate (activitate de natura salariala, activitatii de tipul PFA si drepturi de autor).

Impactul masurilor asumate in scrisoarea de intentie

Cel mai important impact pe care care ar putea sa aibe introducerea impozitelor mentionate in documentul trimis la Washington ar fi o scadere a pozitivitatii imaginii Romaniei pe piata internationala, pentru ca investitiile straine si interesul pentru o tara sunt ghidate intr-o mare masura de stabilitate economica si politica a acelei tari.

In al doilea rand, economia stagneaza indiferent de ritmul de crestere pe care o sa il declaram la sfarsitul anului si care este pe agricultura in primul rand.

"Economia stagneaza acolo unde este mai grav, adica in sectorul proprietatilor private si a IMM-urilor, care sunt blocate si de aceste impozite si prin faptul ca ANAF continua sa blocheaze conturile in loc sa renegocieze datoriile dand posibilitatea demarari activitatii economice", sustine Mircea Cosea.

Ce sustine Ponta in Parlament

Premierul Victor Ponta a prezentat marti dupa-amiaza Parlamentului continutul noului acord cu Fondul si stadiul in care se afla negocierile cu institutia.

"Acesta ar fi al treilea acord consecutiv incheiat cu CE si FMI. Imi doresc ca acest acord sa fie ultimul incheiat cu institutiile internationale, dupa criza din 2009 Romania se afla intr-o perioada de insanatosire fiscal-bugetare. In mod sigur, semnalul dat de Romania ca si-a finalizat cu bine acordurile precedente e unul de stabilitate si predictibilitate, care ofera siguranta investitorilor si bancilor.

In acest nou acord, nu exista nicio obligatie sau intentie de crestere a fiscalitatii. Se pastreaza cota unica de 16%, exista situatii in care putem aplica scaderi de fiscalitate, cum e TVA-ul la paine. Daca va fi un succes, il vom continua si la alte produse alimentare", a declarat prim-ministrul.

#scrisoare intentie fmi, #acord FMI Romania 2013, #impozite taxe Romania, #contributii sociale romania , #Acord FMI