Agresivitatea de care a dat dovada guvernul grec Syriza in negocierile cu creditorii internationali nu este pe placul partenerilor europeni. Cerbicia Greciei ar putea fi insa combatuta cu ajutorul expertilor FMI.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Hans Werner-Sinn, presedintele Institutului pentru Cercetare Economica IFO din Germania, a cerut FMI sa adopte un ton cat mai dur in negocierile cu Atena si sa nu lase aceasta sarcina doar in grija oficialilor europeni.
"FMI ne-ar usura misiunea"
"Ati vazut ce replici au folosit grecii in negocierile purtate in timp de criza. Au tulburat starea de spirit in Europa si se poate spune ca au fost foarte agresivi.
Ar fi mult mai simplu pentru oficialii europeni daca FMI ni se alatura pentru a contracara aceasta atitudine, decat sa lase totul in sarcina noastra", sustine Werner-Sinn.
Grecia are de platit o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI pana la sfarsitul acestei luni si alte 6,5 miliarde de euro in iulie si august pentru obligatiunile de stat detinute de Banca Centrala Europeana.
Orice intarziere la plata poate duce la declararea incapacitatii de plata a tarii si o iesire dezordonata a Greciei din zona euro.
In prezent, Grecia continua negocierile cu creditorii internationali pentru deblocarea ultimei transe de 7,2 miliarde euro din programul de ajutor financiar initiat in urma cu 5 ani.
Runda de negocieri derulata miercuri, 24 iunie, intre oficialii eleni si reprezentantii statelor din... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:33
Situatia precara a economiei Greciei ameninta fragila stabilitate a Uniunii Europene, exitul statului elen urmand sa atraga dupa sine o intreaga "drama europeana".
Dupa oficializarea falimentului Greciei, mii de miliarde de euro vor fi mutate, intr-o miscare asemeni celei care a pornit criza.
"Grecia va fi tinuta in viata prin aparate pana in ultima clipa. Cand se va intampla sa fie decuplata, abia de atunci veti vedea drama la nivelul Uniunii Europene. E o chestie mai sofisticata. E acea chestie care a vaporizat miliardele de dolari in SUA pe subprime", declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24
"Atunci au fost folosite ca platforma creditele subprime, pe acestea s-au crosetat aceste derivate care au ajuns la sume imense. Asa se intampla acum pe incapacitatea de plata a Greciei. S-a pariat atat de mult incat atunci cand va fi declara oficial, se va declansa o platforma intreaga de astfel de operatiuni, se inchid tot felul de pozitii financiare. De asta s-au temut liderii UE. Cand stateau noaptea pe la Consiliul European sa salveze Grecia, din acest motiv incercau sa o salveze. Nimeni nu are insa curajul sa spuna acest lucru", spune Blanculescu.
Parerea sa e ca falimentul Greciei va fi elementul declansator al unor miscari masive pe pietele financiare. "Pe acest sistem de derivate, care inseamna de fapt pariuri in marja (precum cel care a produs marea criza globala sau pe baza caruia s-au pulverizat doua miliarde de dolari ai JPMorgan), la sume... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:40
Doctorii Europei sunt increzatori, desi nu au multe motive, ca dupa o criza lunga, euro ar putea sa se insanatoseasca.
In urma acordului din aceasta saptamana, ministrii de finante au reusit sa resusciteze Grecia, iar rezultatele sunt multumitoare: daca pacientul nu a murit, atunci ar trebui sa isi revina.
Multi sunt totusi sceptici. Grecia ar putea sa nu se stabilizeze. Trebuie sa intruneasca conditii severe pentru a beneficia de tratament, iar suferinta s-ar putea prelungi de-alungul mai multor ani. Insa cel putin riscul unui faliment necontrolat si al inlaturarii din zona euro a fost diminuat, potrivit unui editorial al revistei The Economist.
Creditorii privati au primit o lovitura puternica, insa pietele sunt tacute. In rest, semnele sunt bune: Italia si Spania se reformeaza. Cele mai multe tari din Uniunea Europeana au acceptat tratatul de fiscalitate care va intari disciplina bugetara. Banca Centrala Europeana a acordat bancilor un imprumut de 500 milioane de euro. Asadar, eforturile de impiedicare ale unei contagiuni in zona euro ar putea curand sa dea roade.
Pe 1 martie, liderii europeni vor negocia majorarea fondului de ajutor cu 50%, ceea ce ar insemna forte proaspete pentru FMI. In plus, recesiunea din acest an se anunta scurta si palida. Asadar, este criza pe sfarsite?
Pericolul nu a trecut
Criticii spun totusi ca nu. Daca ne intoarcem la pacient, PIB-ul Greciei a suferit o contractie de 16%, demna de cartea recordurilor, iar obsesia... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:14
Prim-ministrul Greciei, Lucas Papademos, a apreciat vineri ca falimentul tarii sale "nu este o optiune" si a avertizat in legatura cu producerea unui "haos economic" in lipsa unui acord cu privire la datoria tarii, in contextul in care tara se afla intr-un "moment de responsabilitate istorica".
"Nu putem permite falimentul tarii. Noul program de salvare este necesar pentru desavarsirea eforturilor care au inceput acum doi ani pentru restabilirea competitivitatii economiei elene si asanarea financiara", a spus premierul grec, citat de EFE.
"Un faliment necontrolat ar arunca tara intr-o aventura dezastruoasa" si ar crea "conditiile unui haos economic si ale unei explozii sociale'", a declarat seful guvernului grec de coalitie, potrivit AFP. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 23:30
Ministrii de finante din zona euro au cerut Greciei sa aprobe pana duminica masurile de austeritate convenite deja cu UE si FMI si sa identifice pana miercuri zone bugetare in care mai pot reduce cheltuielile cu 325 de milioane euro.
Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit joi, la Bruxelles, pentru a analiza planurile pentru un nou pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro.
Insa presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a stabilit o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Atena inainte de a primi un nou ajutor.
El a cerut Parlamentului elen sa ratifice pana duminica pachetul de salvare in valoare de 130 de miliarde de euro convenit de troica de creditori - UE, FMI, BCE - si Grecia.
In plus, Juncker vrea "asigurari politice ferme din partea liderilor partidelor de coalitie privind implementarea programului".
"Aceste elemente trebuie aplicate inainte ca noi sa putem lua decizii", a subliniat Juncker.
Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, tinand cont de deteriorarea situatiei economice a Greciei, ministrii europeni se tem ca planul de ansamblu convenit - noul pachet de salvare si un acord cu creditorii privati pentru stergerea unei parti a datoriilor elene - nu va fi suficient pentru a plasa tara pe drumul catre refacere.
Coalitia fragila de la guvernare din Grecia a convenit saptamana aceasta o serie de masuri printre care: desfiintarea a 15.000 de locuri de munca in domeniul privat,... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:08
Grecia era afectata marti dimineata de prima greva generala din 2012, convocata de principalele doua sindicate din sectoarele public si privat pentru a protesta fata de noile masuri de austeritate negociate de autoritati cu creditorii tarii, relateaza AFP.
Sub deviza "Ajunge, nu mai putem!", simpatizantii sindicatului din sectorul privat (GSEE, 700.000 de membri) si ai celui din sectorul public (Adedy, 350.000) se vor reuni in jurul pranzului in piata Syntagma din centrul Atenei, teatrul unor manifestatii masive de la inceputul crizei, in urma cu doi ani.
Scolile, ministerele si spitalele functioneaza in regim redus. La Atena, metroul a inceput sa functioneze abia la ora 08.00 GMT (10.00 ora Romaniei), iar autobuzele la ora 07.00 GMT (09.00 ora Romaniei).
Din cauza participarii marinarilor la greva, vapoarele vor ramane ancorate timp de 24 de ore, in timp ce caile ferate, inclusiv trenurile de navetisti, vor functiona pe toata durata zilei de marti.
In schimb, in transportul aerian nu sunt prevazute anulari, controlorii de trafic neparticipand la aceasta miscare.
Sindicatele protesteaza fata de proiectul de reducere a salariului minim si a micsorarii pensiilor complementare cerute tarii in schimbul unui imprumut international de 130 de miliarde de euro decis in octombrie la Bruxelles. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 11:31
Scenariul unui faliment al Greciei castiga teren in Europa, in pofida dezmintirilor oficiale, tara avand dificultati persistente de a respecta planul de redresare, iar partenerii europeni sunt reticenti in a deschide "pungile cu bani", informeaza Mediafax.
Prioritatea este in continuare punerea rapida in practica a acordurilor din 21 iulie ale liderilor euroeni, care au aprobat in principiu un al doilea plan de salvare a Greciei, de aproape 160 de miliarde de euro, dar discursurile au evoluat.
In particular, guvernele europene evoca ipoteza unui default (incapacitate de plata) radical al Greciei.
Aceste scenariu "este in prezent inevitabil", considera Pascal Canfin, eurodeputat ecologist specializat in probleme financiare, in conditiile in care statul elen se afla intr-o recesiune care agraveaza planurile de austeritate cerute de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar.
Intr-o astfel de ipoteza, Grecia trebuie sa renunte la respectarea unor obligatii financiare care sa reduca, potrivit unor analisti, la jumatate datoriile de 350 miliarde de euro.
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat, marti, ca "prioritatea absoluta trebuie sa fie evitarea unui default necontrolat al Greciei", reiterand afirmatiile ministrului Economiei, Philip Rosler, care a evocat un posibil faliment controlat al tarii.
Un faliment bine controlat al Greciei este astfel de preferat unui faliment subit cu consecinte incerte, care s-ar propaga in alte tari fragile, mai... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 21:50
Dupa eforturi repetate ale guvernului Papandreou, Grecia anunta intrarea in incapacitate de plata. Pe strazile Atenei, incep sa se stranga grecii satui de masuri de austeritate si cu apetit pentru revolta. UE a abandonat statul elen si l-a izgonit din zona euro, pentru a salva moneda Uniunii. Este SCENARIUL SFARSITULUI pentru Grecia, imaginat de omul de afaceri Silviu Prigoana, consultantul financiar Niels Schnecker si editorialistul Bloombiz.ro, Ilie Serbanescu.Daca se decide ca Grecia sa fie lasata in faliment, se va lua masura scoaterii din sistem.
"Nu se poate lasa toata zona euro la cheremul a ceea ce se intampla in Grecia. Este necesara o actiune tehnica pentru a scoate Grecia din sistem si lasarea ei sa se descurce singura", explica Ilie Serbanescu.
Ce urmeaza dupa se poate citi in manualele de istorie recenta a economiei globale.
"Va fi o hiperinflatie galopanta, asa cum a fost in Brazilia anilor '80. Nimic nu mai are valoare, se pierd toate sistemele monetare interne ale tarii", isi incepe Niels Schnecker scenariul.
Pentru ca nu mai exista cumparatori si vanzatori, nu mai exista un sistem de valoare, continua consultantul, adaugand ca pentru o perioada vor circula in paralal sistemul de troc cu vanzarea de moneda.
Dupa ce micile rezerve de bani ale cetatenilor se vor fi epuziat, tot ce va ramane va fi trocul.
Greutatea mare va fi pe umerii poporului grec, care in ultimii 20 de ani n-a prea fost obisnuit sa taie chitanta.
"Grecii sunt victimele propriilor... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 19:20
Grecia a obtinut increderea Parlamentului, un prim pas esential pentru lansarea unui nou plan de masuri de austeritate, dar nu a reusit sa ii convinga si pe investitori ca a evitat falimentul, mai ales ca Angela Merkel, cancelarul german, a respins solicitarea unor parlamentari germani de a impune contributii si mai mari din partea detinatorilor de obligatiuni de stat la al doilea plan de salvare financiara a Greciei. "Obligarea investitorilor privati sa accepte piederi ar putea destabiliza intreaga Europa, a subliniat cancelarul german. "Vom avea o situatie in care alte state, nu Germania, nu vor putea sa isi recapitalizeze bancile fara a deveni tinte pentru piete si am declansa in Europa o contagiune de care nu vreau sa fiu responsabila", a mai declarat Merkel.Cancelarul german nu este singurul sceptic in ceea ce priveste posibilitatea statului elen de a depasi falimentul.Administratorul celui mai mare fond de investitii de obligatiuni din lume spune ca Grecia se va salva doar prin faliment.Mohamed El-Erian, CEO-ul Pacific Investment Management Co (PIMCO), a declarat ca atat Grecia cat si alte state europene isi vor rezolva problemele prin faliment."Pentru economiile europene, in special pentru Grecia, rezolvarea va veni prin faliment", a spus El-Erian, citat de Gandul. Antonis Samaras, liderul opozitiei din Grecia, a declarat ca partidul sau va vota impotriva noului plan de austeritate.
"Imi cer sa sprijin un medicament pentru cineva care moare din cauza... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 12:41