Bugetul comunitar, posibila carte castigatoare pentru Romania

Luni, 28 Mai 2012, ora 12:54
1518 citiri
Bugetul comunitar, posibila carte castigatoare pentru Romania

Anul 2012 este este important din punct de vedere al negocierii modificarilor bugetului comunitar. Economistii sustin ca, daca va reusi sa negocieze, Romania poate iesi din impas, insa va fi o lupta greu de castigat, prin prisma situatiei economice precare si a pozitiei slabe in cadrul UE.

Anul 2012 este unul important din punctul de vedere al negocierilor asupra modificarilor pe care le va suferi Bugetul Uniunii Europene in perspectiva urmatorului exercitiu financiar 2014-2020, se arata intr-un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE).

Negocieri dificile pe tema viitorului buget UE

Economistul Mircea Cosea spune ca, in pofida opozitiei Frantei, si a unor negocieri dificile, bugetul Uniunii Europene in urmatorul exercitiu financiar 2014-2020 nu va fi modificat, astfel ca va ramane la nievlul de 1,05% din PIB-ul comunitar.

Cosea considera ca, programe precum Agenda Europa 2020 ar trebui regandite prin prisma actualei situatii a economiei europene, in special o alocare bugetara mai substantiala. El spune ca exista presiuni mari, din afara UE, in ceea ce priveste productivitatea si competitivitatea, iar Europa ar trebui sa aloce mai multi bani in aceasta directie.

"De aici rezulta si contradictia intre necesitatea de a aloca mai mult si dificultatile majore ale Uniunii Europene in a face aceasta suplimentare", a mai spus economistul. Mircea Cosea sustine ca, va fi perioada extrem de complicata, in care doar cresterea productivitatii si a performantei vor fi putea ridica Europa, cu alte cuvinte, este nevoie de o folosire mai pragmatica a banilor, pentru ca o crestere a nivelului sumelor alocate nu va fi posibila.

O pozitie mai "barbateasca" in raport cu UE

Nici fondurile europene nu mai pot reprezenta o salvare pentru Romania, in special, mai ales ca, in opinia lui Cosea, tara noastra a adoptat o pozitie simplista fata de UE pe tema fondurilor europene.

"Eu astept de la nou guvern, care are cateva capete luminate la teme economice, sa ceara negocieri, care ar fi trebuit gandite si la pactul de guvernanta fiscala", spune economistul.

Mircea Cosea spera ca Romania va adopta o pozitie mai "barbateasca" in relatia cu Europa, si va cere anumite amanari sau facilitati, chiar daca vina unei slabe accesari a fondurilor UE apartine, in mare parte, Romaniei.

El sustine ca, tara noastra inregistreaza, in prezent, un decalaj de 35 de ani fata de Europa, iar Romania nu poate urma aceleasi obiective macroeconomice precum Germania, Franta sau alte state dezvoltate.

Mircea Cosea considera ca, Romania inca nu are clarificat modelul de sistem social pe care vrea sa-l urmeze, iar acesta se misca dupa cum "bate vantul electoral". El sustine ca, tara noastra va avea probleme si pe viitor cu sistemul de pensii, si ca o solutie este reprezentata de accelerearea implementarii sistemului de pensii private, alaturi de crearea de noi locuri de munca.

Pensionarii sunt, prin traditie, masa de manevra electorrala

Economistul este de parere ca, prin traditie, pensionarii reprezinta o masa de manevra electorala, pentru ca depind in mod direct de guven, iar atata timp cat nu exista un sistem privat, toata dinamica pensiilor este dictata de guvern.

"Pensionarii depind de putere si vor vota, pentru ca puterea este singurul lor stapan. Iar in Romania, pentru cel putin inca 10 ani de zile, pensionarii vor ramane in continuare o mare masa de manevra electorala eficienta pentru partidele politice", conchide economistul.

Mircea Cosea este ferm convins ca, in momentul in care va exista un sistem privat de pensii, iar dupa varsta de pensionare vei putea sa lucrezi in paralel, atunci dependenta de vot se va miscora.

Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca, bugetul Uniunii Europene va creste in perspectiva urmatorului exercitiu financiar 2014-2020. Motivele sunt simple: decat sa aloce fondurile necheltuite de unele tari, catre alte state, UE va decide majorarea bugetului general.

Corectia programelor economice

Ionel Blanculescu este ferm convins ca toate programele economice care exista in prezent vor suferi anumite corectii. El sustine ca, UE se afla in situatie de forta majora, prin perspectiva iminentei intrari a Greciei in incapacitate de plata.

"Chiar ieri aparusera informatii ca, odata cu iesirea Greciei din zona euro, chiar si BCE va intra in faliment, si cred ca toata aceasta constructie europeana va fi regandita", a declarat analistul economic.

Ionel Blanculescu este ferm convins ca, asa cum este acum construita Uniunea Europeana, ea nu mai poate functiona. Asta pentru ca, in afara de Grecia, si alte tari din zona euro pot avea soarta statului elen.

Blanculescu sustine ca pe viitor, Uniunea Europeana, atat cat va mai rezista, nu va fi una de facto, ci de conjunctura, economistul fiind ferm convins ca sub aceasta forma, UE nu va mai rezista mult timp: cel mult 20 de ani.

El sustine ca, reconfigurarea nu vizeaza un spirit mai unional, ci din contra, unul individual, pentru ca statele-lider isi vor pune un fel de centura de protectie impotriva tarilor cu probleme. "S-a creat o "axa latina", care nu face altceva decat sa traga in jos restul statelor din Uniunea Europeana", a mai spus analistul economic.

Romania nu conteaza prea mult in UE

In ceea ce priveste o posibila renegociere cu UE pe tema fondurilor europene, Ionel Blanculescu sustine, scurt si transant, ca la nivelul Uniunii, Romania "nu exista".

"Cel putin in actuala faza, Romania nu conteaza la nivelul UE, asa ca, daca se decide retragerea fondurilor structurale, acesta vor fi retrase. Insa, probabil ca Romania isi va exercita dreptul de veto, ca formula de razbunare", considera analistul economic.

Totusi, Blanculescu mizeaza pe o prelungire a acordarii de fonduri structurale cu inca trei ani, pentru ca, prin dreptul de veto Romania are si ea un cuvant de spus, deci, poate incurca anumite socoteli si se va tine cont de acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget Uniunea Europeana, #exercitiu bugetar, #fonduri structurale, #fonduri europene romania , #Stiri Macroeconomie