Grecia scapa de faliment! Al doilea plan de salvare, aprobat

Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:30
1197 citiri
Grecia scapa de faliment! Al doilea plan de salvare, aprobat

Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare al Greciei, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene.

"Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala", a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria Greciei, afirma o sursa europeana.

Cu ajutorul acestui pachet, Grecia urmeaza sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie si sa evite intrarea in faliment.

Atena a indeplinit, pe hartie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigentele creditorilor sai publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coalitiei guvernamentale, un plan de economisire in valoare de 3,3 miliarde de euro).

Negocierile au durat atat de mult deoarece principalii finantatori ai Greciei au relevat ca sunt necesari cateva miliarde de euro in vederea reducerii datoriei tarii la 120% din PIB pana in 2020, asa cum doreau Fondul Monetar International si anumite tari din zona euro, ca Germania si Luxemburg.

#plan salvare Grecia aprobat, #pachet salvare Grecia aprobat, #transa bani grecia, #salvare grecia, #datorie grecia , #Grecia